ΔΙΕΘΝΗ

Καμία συζήτηση με Μόσχα πριν αποσύρει τις δυνάμεις της λέει το Κίεβο

Καμία συζήτηση με Μόσχα πριν αποσύρει τις δυνάμεις της λέει το Κίεβο,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το Κίεβο αποκλείει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία με τη Μόσχα με εδαφικά ανταλλάγματα. Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία «επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα» στη συνέχεια. «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει με παραχωρήσεις. Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» τονίζει σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

«Έπειτα από λίγο καιρό, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», είπε ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας, δίνοντας το στίγμα της σκληρότερης γραμμής που έχει χαράξει το Κίεβο.

Ο Ποντόλιακ απέρριψε και τις προτάσεις για προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι είναι «πολύ παράξενες» οι εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται».

Ζελένκσι για ένταξη στην ΕΕ

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην EE θα συνιστούσε «συμβιβασμό με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.

Ο Μακρόν παρουσίασε αυτό το σχέδιό του στις 9 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι θα χρειάζονταν δεκαετίες μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία. Το σχέδιο αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, επικρίθηκε από τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος είπε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι