Κάποιοι παίζουν με την φωτιά στην Ουκρανία
17/02/2022Ως «προβοκατόρικες ενέργειες» του Κιέβου, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη αντίδραση της Μόσχας για το επεισόδιο. Αν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν καταγράψει πολλούς βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις θέσεις των Ρώσων αποσχιστών και του ουκρανικού στρατού, το σημερινό επεισόδιο έγινε σε ένα κρίσιμο timing για το Ουκρανικό. Ήδη οι Αμερικανοί ξεκίνησαν πάλι να αναφέρονται σε επικείμενη ρωσική εισβολή.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των στρατευμάτων που είχε παρατάξει στα ρωσοουκρανικά σύνορα, χλευάζοντας μάλιστα τους δυτικούς ισχυρισμούς για την επικείμενη “ρωσική εισβολή” της Τετάρτης! Όμως η Δύση αμφισβητεί τις προθέσεις της Μόσχας, δηλώνοντας πως δεν «έχει δει σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων», όπως ανέφερε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Σε πιο οξείς τόνους, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προ ολίγου δήλώσε πως «τους βλέπουμε (τους Ρώσους) να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα… του βλέπουμε να αυξάνουν ακόμα και τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν…» ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους πεπεισμένος πως είναι «θέμα χρόνου» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποφεύγοντας αυτήν την φορά να δώσει ημερομηνία. Στην ίδια γραμμή και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, προ λίγου.
Η Δύση υποστηρίζει πως η Ρωσία αναζητεί ένα πρόσχημα για να επέμβει στην Ουκρανία, προφανώς φοβούμενη πως ίσως αυτό το “πρόσχημα” ίσως αναζητηθεί στα πολεμικά επεισόδια που σημειώνονται στις αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” των αποσχιστών στο Ντονιέσκ και το Λουγκάνσκ. Ο δε ουκρανικός στρατός, ισχυρίστηκε πως ήταν αυτός που δέχτηκε πυρά από τις δυνάμεις των αποσχιστών, κατηγορώντας τους πως έπληξαν (προφανώς από λάθος) ένα εγκαταλελειμμένο νηπιαγωγείο στο Λουγκάνσκ.
Ο πρωθυπουργός για την Ουκρανία
Την στήριξη τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανία εξέφρασαν και οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ δεν έκανε αναφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, (αποτελεί “κόκκινο πανί” για την Μόσχα) όπως προ ολίγου αναγνώρισε εμφανώς απογοητευμένος ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο 11σελιδο κείμενο με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η Μόσχα αναφέρεται πως «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
Δηλώσεις έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο… επανεπιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα… με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία… ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία».
Το “χειρότερο” σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι μία πολεμική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς θα υποχρεώσει την χώρα μας να συνταχθεί με την Δύση και το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της Ρωσίας (όπως παραδέχτηκε στις δηλώσεις του) γεγονός που θα βάλει τέλος στην απόπειρα αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι Αμερικανοί, η αντίδραση της Δύσης θα προσανατολιστεί στην επιβολή κυρώσεων και στην αποστολή πολεμικού υλικού στους Ουκρανούς.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην αυριανή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ρωσία και στους ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας. Η ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει σε διάβημα κατά του Κίεβου, έπειτα από το αιματηρό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο Έλληνα ομογενή στο χωριό Γκράνιτνε, στο οποίο επεισόδιο η ουκρανική κυβέρνηση δεν απέδωσε πολιτικά κίνητρα.
Τι υποστηρίζει η Μόσχα
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα υποστηρίζει πως είναι οι Ουκρανοί που από τα τέλη του 2018 συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τις περιοχές των αποσχιστών, γεγονός που επιφέρει μία σειρά πολεμικών επεισοδίων, με τελευταίους τους σημερινούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά, την ευθύνη για τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο. «Ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες τους, που ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε προ λίγου ο κ. Πεσκόφ.
Πάγιος ισχυρισμός της Μόσχας είναι πως το Κίεβο συγκεντρώνοντας στρατιωτικές δυνάμεις (συνεπικουρούμενες από νεοναζί παραστρατιωτικούς) σχεδιάζει να επιτεθεί στις δυνάμεις των αποσχιστών, παραβιάζοντας την Συμφωνία του Μινσκ που προβλέπει ευρεία αυτονομία στο Ντονιέσκ και το Λουγκάνσκ (την οποία έχει υπογράψει και η ουκρανική κυβέρνηση). Ως απάντηση στις πολεμικές προθέσεις των Ουκρανών, η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων της στα σύνορα. Αν και, στα πλαίσια αποκλιμάκωσης, ανακοίνωσε την επιστροφή μέρους των στρατευμάτων στις βάσεις τους, η Δύση εξακολουθεί να δυσπιστεί έναντι των προθέσεων της.
Ο Πεσκόφ υπενθύμισε το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία καλεί τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Είναι μία κίνηση που η Μόσχα έχει αποφύγει να κάνει, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει την αυτονομία, όχι την ανεξαρτησία τους, στα πλαίσια ακριβώς της Συμφωνίας του Μινσκ. Όμως, ίσως και εν είδη προειδοποίησης, ο Πεσκόφ σημείωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν «έχει λάβει σοβαρά υπόψιν του» το σχετικό ψήφισμα.