Κασμίρ, πυρηνικά και τρομοκρατία

Σύνταξη SLpress.gr
1347

Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι αερομαχίες και οι καταρρίψεις αεροσκαφών πάνω από την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της, καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, ΗΠΑ και Βρετανία καλούν σε αυτοσυγκράτηση, ενώ το  Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχι αλληλοκατηγορούνται, συνεχίζοντας τις επιδείξεις ισχύος.

Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν αυξήθηκε κατακόρυφα, όταν μετά από επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, στις 14 Φεβρουαρίου,  σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 χωροφύλακες. Την επίθεση είχε αναλάβει τότε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις ι Μοχάμαντ, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν.

Ακολούθησαν επιδρομές της ινδικής πολεμικής αεροπορίας στο πακιστανικό Καμίρ, για πρώτη φορά από το 1971, και χθες το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη και ότι οι δύο πιλότοι κρατούνται. Στην συνέχεια ωστόσο  Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μόνο ένας Ινδός πιλότος βρίσκεται υπό κράτηση. Για απώλεια ενός αεροσκάφους, ένα Mig-21, κάνει λόγο και το Νέο Δελχί.

Τις αερομαχίες ακολούθησε την Τετάρτη και ανταλλαγή πυρών με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ που αποτελεί και τα de facto σύνορα των δύο κρατών, μετά την ανεξαρτησία τους από την Βρετανία το 1947.

Δεν θέλουν κλιμάκωση, αλλά …

Η κατάσταση θυμίζει ημέρες 2001, όταν Ινδία και Πακιστάν βρέθηκαν στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης, ωστόσο και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θέλουν την κλιμάκωση.

Από την πλευρά του Πακιστάν, ο πρωθυπουργός Ίμρα Χαν κάλεσε το Νέο Δελχί σε διάλογο, αφού είχαν προηγηθεί στρατιωτικά  ανακοινωθέντα και από τις δύο πλευρές, τα οποία έκαναν λόγο για ανάφλεξη από ξηράς και αέρος.

Το Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι τα πακιστανικά αεροσκάφη επέλεξαν έξι στόχους προκειμένου να δείξουν την ικανότητά τους, αλλά απέφυγαν σκοπίμως να προκαλέσουν ζημιές, αφού, όπως υποστηρίζει «δεν έχει κανέναν σκοπό κλιμάκωσης, αν δεν αναγκαστεί» για κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα το Νέο Δελχί επιρρίπτει στο Πακιστάν την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς με βαρέα όπλα, στους οποίους υποστηρίζει ότι απάντησε προκαλώντας απώλειες. Όμως, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ, ούτε η Ινδία «επιθυμεί την κλιμάκωση». Η ίδια χαρακτηρίζει μη στρατιωτική την επιχείρηση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών στο πακιστανικό Κασμίρ. Παρόλα αυτά το Ισλαμαμπάντ έκλεισε τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας» και το Νέο Δελχί αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Διεθνείς αντιδράσεις

ΗΠΑ και Ευρώπη καλούν τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ την «βαθιά ανησυχία» του εκφράζει και το Πεκίνο.  Τρεις δυτικές χώρες πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ζήτησαν ήδη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει κυρώσεις στον ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, Μασούντ Άζχαρ.

Λονδίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον ζητούν να προστεθεί ο Άζχαρ στην μαύρη λίστα του ΟΗΕ για τους τρομοκράτες, κάτι που σημαίνει αυτομάτως δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του και παγκόσμιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Το ίδιο αίτημα το έχουν θέσει βέβαια και παλιότερα, το 2016  και το 2017, έπεσαν ωστόσο πάνω στην άρνηση της Κίνας. Χθές πάντως, κορυφαίο στέλεχος της κινέζικης διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις ι Μοχάμαντείχε ήδη προστεθεί στην μαύρη λίστα του ΟΗΕ το 2001 και ότι ο διεθνής Οργανισμός έχει στην διάθεσή του δέκα ημέρες για να εξετάσει το αίτημα για τον Άζχαρ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.