ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταδικάζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον εκλογικό αποκλεισμό της Λε Πεν

Ηχηρή παρέμβαση Μασκ για την καταδίκη Λε Πεν – Η επόμενη μέρα στην Γαλλία

Ένοχη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος κρίθηκε σήμερα η ηγέτιδα του κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (RN), Μαρίν Λε Πεν, μαζί με άλλους οκτώ Ευρωβουλευτές της. Όμως η απόφαση για την στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, εσωτερικών και διεθνώς.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από μια πολιτική διαδικασία, στον απόηχο της ποινής πενταετούς στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην  Μαρίν Λεπέν . «Ο αποκλεισμός προσώπων από την πολιτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός δεδομένου του επιθετικού και διεφθαρμένου νομικού πολέμου σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εδώ στις ΗΠΑ», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σχολιάζοντας εμμέσως την καταδικαστική απόφαση για την Λεπέν.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους είπε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Δύση για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», απηχώντας τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το «δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης». «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του δημοσίως – είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί» κάποιος, δήλωσε. Αντέκρουσε μάλιστα τον χαρακτηρισμό της Λεπέν ως «ακροδεξιάς» ηγέτιδας, λέγοντας πως θα μπορούσε να θεωρηθεί «υποτιμητικός».

Για «κατάχρηση του νομικού συστήματος» έκανε προηγουμένως λόγο ο στενός συνεργάτης του Τραμπ Έλον Μασκ, σχολιάζοντας την ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην Μαρίν Λε Πέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει «αντίδραση» ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις που δέχτηκε ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος

«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), της οποία είναι ιδιοκτήτης.

 

Θύελλα στην Γαλλία

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ενισχυμένος από τις εξελίξεις βγαίνει ο δημοφιλής ευρωβουλευτής του κόμματος, ο 29χρονος Ζορντά Μπαρντελά, ο οποίος σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής από αυτά της Λεπέν και πολλοί στην Γαλλία τον βλέπουν ως διάδοχο στο κόμμα. Ο ίδιος σε ανάρτηση ανάρτηση του χαρακτήρισε τις εξελίξεις «πλήγμα για την δημοκρατία». Μάλιστα κάλεσε τη Δευτέρα σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» σε απάντηση στην καταδίκη.

«Η προσωρινή καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία την εμποδίζει να θέσει υποψηφιότητα το 2027, αποτελεί δημοκρατικό σκάνδαλο. Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική κινητοποίησή μας, ας τους δείξουμε ότι η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη«, ανέφερε σε μήνυμά του στο Χ, το οποίο συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε ψήφισμα στον ιστότοπο του ακροδεξιού κόμματος – το οποίο καταγγέλλει τη «δικτατορία των δικαστών» Παράλληλα, και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού.

Ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” Ζαν Λικ Μελανσόν αποδοκιμάζει ως αντιδημοκρατική πρακτική την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από την Μαρίν Λεπέν. Ο επικεφαλής της Αριστεράς αναφέρει ότι  η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι ζήτημα για το οποίο μόνο ο λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε. Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Αντιδράσεις από Μόσχα-Όρμπαν-Σαλβίνι-Βίλντερς

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις στήριξης από το Κρεμλίνο, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. «Είμαι Μαρίν!» έγραψε ο Όρμπαν με ανάρτηση στο Χ, εκφράζοντας τη στήριξή του έτσι στην Λε Πεν.

Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» των Βρυξελλών σχετικά με, όπως είπε, την πηγή της καταδίκης της Λε Πεν. «Όσοι φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζονται από την κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι, καταδίκασαν την Μαρίν Λε Πεν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από τον πολιτικό βίο. Ένα άσχημο σενάριο που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία», είπε ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας. Και ο Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, που μετέχει στην κυβέρνηση, υποστήριξε την Λε Πεν.

«Όντως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν το μονοπάτι της παραβίασης δημοκρατικών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταδίκη της Λε Πεν. «Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι κόμμα της Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), πήρε δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014, εγείροντας υποψίες για επιθυμία του Κρεμλίνου να υποστηρίξει το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα. Η Λε Πεν για χρόνια επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Τον Ιούνιο του 2023, έκθεση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατήγγειλε τη «μακροχρόνια και σταθερή» σύνδεση του RN με τη Ρωσία και τις «συχνές επαφές» μεταξύ βουλευτών του RN και Ρώσων αξιωματούχων. Η Λε Πεν τότε καταδίκασε την έκθεση ως «ανέντιμη» και «πολιτικοποιημένη».

Η Λε Πεν έγινε δεκτή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Μαρτίου 2017 στο Κρεμλίνο, λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εκλογές που η Λε Πεν έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας το 2022, έχει λάβει ωστόσο αποστάσεις από την Μόσχα.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν η Λε Πεν και οι ευρωβουλευτές της ήταν ότι διέθεσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώσουν το προσωπικό που εδρεύει στη Γαλλία. Το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε σήμερα ένοχη την Μαρίν Λε Πεν με ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε έτη, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Μάλιστα, σύμφωνα επίσης με την απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λε Πέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (της τάξης των 4 εκατ. ευρώ) για να πληρώνει, μέσω εικονικών συμβάσεων εργασίας, τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι – ως όφειλε – τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η Μαρίν Λεπέν τα γνώριζε όλα αυτά από το 2009, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο στόχος δεν ήταν ο προσωπικός πλουτισμός της.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι επί της αρχής η επιβολή της ποινής της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι είναι επιβεβλημένη στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν, η οποία θα εφεσιβάλει την εις βάρος της καταδικαστικής απόφασης, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελού.

«Πρόκειται για σεισμό» γράφει ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι, εκτιμώντας παράλληλα ότι «έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ίδια, το κόμμα της και τη γαλλική δημοκρατία». Η ίδια η Λεπέν είχε εκτιμήσει σε συνέντευξη της ότι το δικαστήριο δεν της επέβαλε σχετική ποινή, περίμενε την καταδίκη της, αλλά όχι και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

5 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Καταρχήν δεν έκλεψε τίποτα, τα λεφτά που πήρε από τα ταμεία της ΕΕ τα δικαιούνταν. Τα χρησιμοποίησε για άλλο σκοπό. Μια πρακτική που γίνεται από όλα τα συστημικά κόμματα, τα όποια σημειωτέων δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να παίρνουν δάνεια από τις Τράπεζες (τον ΕΘΝΙΚΟ Συν. δεν τον Δανείζανε). Επομένως… Διαβάστε περισσότερα »

Στα χναρια του Ταγιπ και η Γαλλια!!

Οι “αξιότιμοι” δικαστές σε ρόλο λακέδων! Η γαλλική δικαιοσύνη στα χνάρια της ρουμάνικής και της ελληνικής που δικάζουν… “αλα τούρκα”!!!

Μισό δις χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τρέχει μία για την ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη. Ούτε οι ψηφοφόροι συγκινούνται ιδιαίτερα. Αντιθέτως τους επιβραβεύουν με την ψήφο τους και καταδικάζουν πολιτικά όσους αντιδρούν στην κλεπτοκρατία τους. Αν κάποιοι γίνονται επικίνδυνοι ή απλά δεν ελέγχονται υπάρχει και η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη να τους… Διαβάστε περισσότερα »

Γιατι δεν επιβαλλουν κυρωσεις κατα της Γαλλιας οι Αμερικανοι ????? Γι αν διασφαλιστει η δημοκρατια !!!!

5
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx