Αποστολή Γάλλων διπλωματών στην Δαμασκό – Λονδίνο: Έχουμε επαφές με τους ισλαμιστές
15/12/2024«Γαλλική διπλωματική αποστολή τεσσάρων διπλωματών θα μεταβεί την Τρίτη τη Δαμασκό της Συρίας για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε συνέντευξη του.
Στόχος των διπλωματών είναι να “δημιουργήσουν τις πρώτες επαφές με τις νέες αρχές και να καταγράψουν τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού σε ανθρωπιστικό επίπεδο», όπως είπε. Επίσης, θα πρέπει να «επαληθεύσουν εάν ισχύουν όντως στην πράξη οι δηλώσεις αυτής της μάλλον ενθαρρυντικής νέας αρχής, που απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει επιδοθεί σε κακοποιήσεις, εάν αυτές οι δηλώσεις έφεραν πράγματι αποτελέσματα επί του πεδίου».
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μετέβη το Σάββατο στην Άκαμπα της Ιορδανίας για να συναντηθεί με Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Άραβες και Τούρκους πολιτικούς και να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Ο νέος πρωθυπουργός, αρμόδιος για την πολιτική μετάβαση έως την 1η Μαρτίου, ο Μοχάμετ αλ Μπασίρ, δεσμεύτηκε «για κράτος δικαίου και για την εγγύηση των δικαιωμάτων για όλους».
«Η συνάντηση της Άκαμπα κατέστησε δυνατή τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τη νέα ηγεσία της χώρας, κυρίως για τον σεβασμό των μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και το γεγονός ότι καμία κακοποίηση δεν θα είναι αποδεκτή. Επίσης θέμα συζήτησης με τη νέα αρχή είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (Νταές) και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μπαρό. «Όσον αφορά τις νέες αρχές στη Δαμασκό δεν είμαστε καθόλου αφελείς, γνωρίζουμε το παρελθόν ορισμένων από αυτές τις ισλαμιστικές ομάδες και η Γαλλία θα παρακολουθεί την περίοδο που ξεκινά με μεγάλη επαγρύπνηση».
“Στο πολιτικό επίπεδο, οι de facto αρχές πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια μεταβατική αρχή που θα είναι αντιπροσωπευτική όλων των θρησκευμάτων, των κοινοτήτων της Συρίας και η οποία να μπορεί σταδιακά να οδηγήσει τη χώρα προς ένα νέο Σύνταγμα και τελικά προς τις εκλογές”, πρόσθεσε ο υπουργός. Τέλος, διευκρίνισε, “κινητοποιούμαστε άνευ όρων για την ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στους Σύρους που τη χρειάζονται, καθώς η σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών”.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει “διπλωματικές επαφές” με τη συριακή ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS). Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ “παραμένει μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση (στη Βρετανία), αλλά μπορούμε να έχουμε διπλωματικές επαφές, επομένως έχουμε διπλωματικές επαφές όπως είναι αναμενόμενο, κυρίως για να διασφαλίσουμε τον σχηματισμό μιας “αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης” και την ασφάλεια των αποθεμάτων χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
“Χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους που διαθέτουμε, και αυτοί είναι διπλωματικοί και, φυσικά, δίαυλοι που βασίζονται σε εμπιστευτικές πληροφορίες, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε την HTS εκεί όπου πρέπει”.
Τζολάνι και Ισραήλ
Την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση, με στόχο τον διπλασιασμό του πληθυσμού. Οι ενέργειες αυτές καθοδηγούνται “υπό το γεγονός του πολέμου και του νέου πολεμικού μετώπου που αντιμετωπίζει από τη Συρία”. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως “Η ενίσχυση του Γκολάν είναι ενίσχυση του Κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό για την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους”.
Ο ηγέτης της συριακής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μίλησε το Σάββατο για το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της χώρας, εν μέσω εκατοντάδων βομβαρδισμών.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι της συριακής τηλεόρασης, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία» για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο συριακό έδαφος έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές και απειλούν με αδικαιολόγητη κλιμάκωση στην περιοχή.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του συριακού στρατού, με στόχους ανεπιβεβαίωτα χημικά όπλα, πυραυλικές εγκαταστάσεις, την αντιαεροπορική άμυνα, πολεμικά αεροπλάνα και πλοία, σε μια προσπάθεια αφοπλισμού της νέας κυβέρνησης.
Η επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση στην Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS έχει δημιουργήσει περιβάλλον μεγάλης ανησυχίας στους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Περιστατικά τυφλής βίας στην περιοχή εντείνουν την ανασφάλεια, όσο και εάν μέχρι στιγμής οι αρχές δηλώνουν πως θα σεβαστούν τις μειονότητες.
Καταγγελίες για σφαγές ελληνορθόδοξων
Οι Greek City Times αναφέρουν, επικαλούμενες πηγές από την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας, μία ύποπτη δολοφονία στην περιοχή της Κοιλάδας των Χριστιανών, στην βορεοδυτική Συρία κοντά στην πόλη Χομς. Ο Samaan Satme και η Helena Khashouf βρέθηκαν δολοφονημένοι στην κατοικία τους στο χωριό al-Jamasliyye. Παρότι οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για δολοφονίες ως αποτέλεσμα διάρρηξης, το γεγονός ότι ο Samaan αποκεφαλίστηκε, ενώ η Helena βρήκε θάνατο από πυροβόλο όπλο, ενδέχεται να υποδεικνύουν άλλα κίνητρα. Το διπλό φονικό συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου, και η κηδεία έγινε την επόμενη ημέρα στην εκκλησία του Αγίου Συμεών του Στυλίτου στην Χάμπα.
Χριστιανοί της Συρίας κάνουν λόγο για ένα κύμα φαινομενικά μεμονωμένων επιθέσεων εναντίον τους, έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος, με στόχο την εκδίωξή τους.
Ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης Ι’, προχώρησε στις πρώτες επίσημες δηλώσεις μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό. Ο πατριάρχης εξέφρασε την προσδοκία του για την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού και κοσμικού κράτους στην Συρία, το οποία θα εγγυάται τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίας και την ίση πολιτική συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Στο κράτος αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και να μην αποτελούν οι χριστιανοί πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή “ζιμμήδες” (dhimmi: ειδικό καθεστώς των μη-μουσουλμάνων υπό τον ισλαμικό νόμο, όπου επιτρέπεται να ασκούν τη θρησκεία τους αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα). Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Δαμασκό μετά την ανατροπή του Άσαντ.
Η Ρωσία αναδιπλώνεται στη Συρία
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναδιπλώνονται στη Συρία, έπειτα από την κατάρρευση του μετώπου και την ανατροπή του φιλικού προς τη Μόσχα καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τεσσάρων αξιωματούχων από την Συρία προς το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα βόρεια της χώρας και τα βουνά των Αλαουιτών στα βορειοδυτικά, όμως δεν εγκαταλείπει τις βασικές της αεροναυτικές βάσεις επί της Μεσογείου, την Λατάκια και την Ταρτούς.
Η φυγή του Άσαντ, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του θανόντα πρώην πρόεδρο Χαφέζ αλ Άσαντ οικοδόμησαν μία στενή συμμαχία με τη Ρωσία έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον των ρωσικών βάσεων (αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκια, ναυτική βάση στην Ταρτούς). Δορυφορικές φωτογραφίες της Παρασκευής δείχνουν τουλάχιστον δύο μεταγωγικά αεροσκάφη ΑΝ-124 στη βάση Χμέιμιμ με τους κώνους εισόδου στο εμπρόσθιο μέρος της ατράκτου τους, σε ανοιχτή θέση, καθώς προφανώς προετοιμάζονταν για τη φόρτωση στρατιωτικού υλικού. Τουλάχιστον ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πέταξε χθες προς τη Λιβύη, δήλωσε ένας Σύρος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφάλειας έξω από την αναφερόμενη αεροπορική βάση.
Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές, όπως επίσης, αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, αλλά και φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.
Ωστόσο, οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της, ενώ επί του παρόντος, δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει. Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, με σκοπό στη φάση αυτή, την ανασυγκρότηση, ανάλογα με τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, δήλωσε στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει επικοινωνία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να προωθούνται σε σημεία που έχουν εγκαταλείψει οι Ρώσοι. Βίντεο από το Αΐν αλ-Αράμπ (γνωστό περισσότερο με το κουρδικό όνομα Κομπάνι) στη βόρεια Συρία δείχνει πομπή αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αμερικανικών στρατιωτικών SUV να μπαίνουν σε βάση που μέχρι πρότινος κατείχαν Ρώσοι.
Τις προηγούμενες ημέρες το Bloomberg έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του νέου καθεστώτος, σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Συρία και την διατήρηση των βάσεων. Ο ηγέτης των τζιχαντιστών του HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δήλωσε ότι έδωσε στους Ρώσους την ευκαιρία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τον συριακό λαό. Προσέθεσε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε σύγκρουση με το Ισραήλ».