Κάτι δεν κάνει καλά η Τερέζα Μέι
09/01/2018Από γκάφα σε γκάφα το πάνε οι Συντηρητικοί στην Βρετανία, τουλάχιστον από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία η Τερέζα Μέι, αφού οι αστοχίες είναι αρκετές και μάλιστα για ένα κόμμα με αυτή την ιστορία και την τυπικότητα.
Το νέο κρούσμα σημειώθηκε με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, στον οποίον βέβαια οι περισσότεροι από τους κορυφαίους υπουργούς παραμένουν στις θέσεις τους, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον, ο αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ.
Σχεδόν μία ουσιαστική αλλαγή επρόκειτο να κοινοποιηθεί, αυτή του διορισμού νέου προέδρου και το όνομα που ανακοινώθηκε ήταν λάθος. Έτσι, ενώ αρχικά οι Συντηρητικοί ανακοίνωσαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ αναλαμβάνει επικεφαλής του κόμματος, λίγη ώρα αργότερα διέγραψαν το μήνυμα. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα ο 46χρονος, μέχρι σήμερα υφυπουργός Μετανάστευσης, Μπράντον Λιούις ήταν εκείνος που διορίστηκε πρόεδρος των Συντηρητικών και υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό φάλτσο στην πρόσφατη δραστηριότητα των Βρετανών Συντηρητικών.
Σεξουαλικά σκάνδαλα και μυστική διπλωματία
Ο ανασχηματισμός αυτός ήταν ουσιαστικά υποχρεωτικός για την Μέι, μετά την παραίτηση, τον Δεκέμβριο, του αναπληρωτή της, Ντάμιαν Γκριν. Μέσα σε θύελλα επικρίσεων και αντιδράσεων ο Γκρίν παραδέχτηκε δημοσίως ότι είπε ψέματα για το πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στο κοινοβούλιο και αποχώρησε από την κυβέρνηση.
Ο Γκριν, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον δεν ήταν το μόνο «αγκάθι» στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι. Για την ακρίβεια ήταν ο τρίτος υπουργός που αποχωρούσε, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, για ασύμβατη με τα βρετανικά πολιτικά ήθη συμπεριφορά. Προηγήθηκαν ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, και η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ, για την οποία αποκαλύφθηκε ότι ασκούσε ένα είδος «παράλληλης διπλωματίας» με το Ισραήλ.
Νευρικότητα λόγω Brexit
Είναι γεγονός ότι αυτή η βρετανική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο, με σημαντικότερο κομμάτι αυτού τις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit, και κυρίως την διαχείριση της αγωνίας των Βρετανών για την επόμενη μέρα. Ο χειρισμός αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματος προκαλεί τριγμούς στην βρετανική κοινωνία, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα στελέχη των Συντηρητικών που κατά καιρούς έχουν εκφράσει επικρίσεις για την πρωθυπουργό, ανάμεσά τους και ο Μπόρις Τζόνσον.
Η έλλειψη αυτοδυναμίας και η ανάγκη συμβιβασμών με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας προκαλεί επίσης σειρά προβλημάτων στην πρωθυπουργό, αυξάνοντας την νευρικότητα στο κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, βρετανικά μέσα ενημέρωσης φέρουν την Τερέζα Μέι έτοιμη να επιχειρήσει μια αντεπίθεση. Να επωφεληθεί δηλαδή από την ευκαιρία του ανασχηματισμού και να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου υπουργείου, έργο του οποίου θα είναι να προετοιμάσει την χώρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη όμως και αυτές οι πρωτοβουλίες, πριν καν ανακοινωθούν μπαίνουν σε δεύτερη ανάγνωση από την κοινή γνώμη, αφού κυριαρχούν οι γκάφες, όπως αυτή της ανακοίνωσης λάθος ονόματος του επικεφαλής του κόμματος. Αβλεψία, ατυχία ή «σκοτεινός δάκτυλος» είναι ζητήματα ανοιχτά προς απάντηση από την πρωθυπουργό και τους υπευθύνους του κόμματος.
Η ομιλία εφιάλτης
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η Τερέζα Μέι. Τον περασμένο Οκτώβριο, στο συνέδριο των Συντηρητικών έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη με την φάρσα της επίδοσης του εγγράφου απόλυσης από κωμικό. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα με την ίδια να αγωνίζεται κυριολεκτικά να μιλήσει, λόγω ενός επίμονου βήχα, ενώ πίσω της έπεφταν γράμματα από το σλόγκαν του σκηνικού.
Πολλοί μίλησαν τότε για επικείμενη παραίτησή της, η οποία ωστόσο δεν ήρθε. Η Τερέζα Μέι επιβίωσε πολιτικά και παρέμεινε στην πρωθυπουργία. Θα συμβεί αυτό και μετά τις νέες αστοχίες; Πολύ πιθανόν. Επιβίωσε άλλωστε της μεγαλύτερης πολιτικής «γκάφας»: Πήγε σε πρόωρες εκλογές για να ενισχυθεί και έχασε την αυτοδυναμία.