Καβτσίογλου: Από το ξέπλυμα χρήματος, διοικητής στην Κεντρική Τράπεζα

Καβτσίογλου: Από το ξέπλυμα χρήματος, διοικητής στην Κεντρική Τράπεζα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

“Βίος και πολιτεία” είναι ο Σαχάπ Καβτσίογλου ο νέος διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, προσωπική επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, για ξέπλυμα χρημάτων για λογαριασμό της μαφίας και μιας νεοεθνικιστικής συμμορίας, όταν ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank.

Οι ισχυρισμοί για τον 54χρονο νέο διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που έχει το Nordic Monitor, διατυπώθηκαν από τον Οζκάν Κούρτ μέλος του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ο οποίος καταδικάστηκε για πολλαπλές κατηγορίες.
Τόσο ο Κούρτ, όσο και ο Καβτσίογλου ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το Bayburt, μια μικρή επαρχία στα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

Ο Κούρτ ο οποίος διεύθυνε πολλά νυχτερινά κέντρα σε Κωνσταντινούπολη και Αττάλεια, συμμετείχε σε μια παράνομη, νεοεθνικιστική ομάδα που διέπραττε δολοφονίες και οργάνωνε εγκληματικές συνωμοσίες στην Τουρκία. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και απελευθερώθηκε σχετικά γρήγορα με το νόμο της αμνηστίας που πέρασε η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Κουρτ είναι σήμερα ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με την ονομασία By Imera Group και ασχολείται με όλα τα είδη επιχειρήσεων, από την κατασκευή και τη διαφήμιση έως τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την είσπραξη χρεών.

Το Nordic Monitor αναφέρει ότι ο Καβτσίογλου σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε ο Κουρτ στην αστυνομία στις 4 Ιανουαρίου 2010, διέπραξε ξέπλυμα χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα με επικεφαλής διαβόητες προσωπικότητες από τη μαφία και ένα συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος. Η συμμορία έκανε μυστική παρακολούθηση μέσω βίντεο, σε ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες και καζίνο για να καταγράψει τις σεξουαλικές συνευρέσεις επιχειρηματιών, τους οποίους εκβιάσαν για να πληρώσουν χρήματα, ώστε να μη διασυρθούν.

Μαφία και πορνεία

Οι χώροι που ήταν εξοπλισμένοι με μυστικές συσκευές εγγραφής βίντεο βρίσκονταν σε ένα ξενοδοχείο στο χωριό Kemerburgaz στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης, που ανήκει στον Μουσταφά Καλεντέρ γνωστή εγκληματική φυσιογνωμία, που έλεγχε ένα δίκτυο πορνείας σε πολλά ξενοδοχεία στην επαρχία και έκανε σεξουαλικό εμπόριο ξένων γυναικών. Ο Κλεντέρ και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2009 όταν ένας Τούρκος εισαγγελέας άνοιξε υπόθεση εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι η συμμορία χρημάτιζε μερικούς αρχηγούς της αστυνομίας, εισαγγελείς, δικαστές και κυβερνητικούς γραφειοκράτες και τους έστελνε ακόμη και πόρνες για να ικανοποιήσουν σεξουαλικές απαιτήσεις τους. Η αστυνομία συνέλαβε 37 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών και διευθυντών πολυτελών ξενοδοχείων και κατάσχεσε 37 όπλα κατά τη διάρκεια της έρευνας στις εγκαταστάσεις. Η εγκληματική οργάνωση συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες μετρητά (1 εκατομμύριο δολάρια) το μήνα μόνο από την πορνεία, σύμφωνα με το αρχείο της έρευνας.

  Πολλαπλά μέτωπα με την Δύση ανοίγει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με το αστυνομικό φάκελο του Κούρτ, ο Καβτσίογλου διαχειριζόταν επίσης και τα χρήματα που δώρισαν στη νεοεθνικιστική ομάδα από επιχειρηματίες όπως ο Μπεντρετίν Νταλάν και Μεχμέτ Κουρτ οι οποίοι χρηματοδοτούσαν ορισμένα σχέδια για πολιτικούς λόγους. Ο Νταλάν κατηγορήθηκε επίσης και εγκατέλειψε την Τουρκία, αλλά αργότερα επέστρεψε χάρις στη νομοθεσία περί αμνηστίας της κυβέρνησης του Ερντογάν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι