Τί αποφάσισε το Ισραήλ για τα αντίποινα – Νεκροί συγγενείς του Νασράλα στην Δαμασκό
02/10/2024Ο γαμπρός του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον Χασάν Τζάφαρ Κασίρ. Στην επίθεση σκοτώθηκε και ο γιος του.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η απάντηση στο Ιράν θα έρθει έπειτα από συντονισμό με τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.
Η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα έχει στόχο να προκαλέσει «σημαντική οικονομική ζημιά» και «πρέπει να έρθει σύντομα», δήλωσε πηγή στους Times of Israel. Σημαντικό είναι ότι, όπως μεταφέρουν άλλες πληροφορίες, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Η απουσία μιας πιο συγκεκριμένης απόφασης σχετίζεται και με την πρόθεση του Ισραήλ να συντονιστούν τα σχέδια του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης.
Το Ισραήλ ενδέχεται να απαντήσει στη μεγάλη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την Τρίτη χτυπώντας στρατηγικές υποδομές, όπως εξέδρες φυσικού αερίου ή πετρελαίου, ή στοχεύοντας απευθείας πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφεραν τα ΜΜΕ την Τετάρτη, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στοχευμένες δολοφονίες και επιθέσεις στα συστήματα αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές απαντήσεις, ανέφερε ο Axios. Και Ισραηλινοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ζήτησαν βαριά απάντηση.
Μια επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας και οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες απαντήσεις θα μπορούσε να σηματοδοτήσει άλλη μια κλιμάκωση. Τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατηγούς στη Δαμασκό. Αν και η υποτιθέμενη απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση ήταν συγκρατημένη, αναλυτές είπαν σε μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικό αυτή τη φορά.
Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η επίθεση της Τρίτης ήρθε περίπου δύο εβδομάδες μετά από μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία έχει καταστρέψει τον ιρανικό πληρεξούσιο, μειώνοντας τη δύναμή του ως αποτρεπτικού μέσου έναντι της ισχυρής ισραηλινής δράσης.
Παραμένει, ωστόσο, η πιθανότητα το ίδιο το Ιράν να κλιμακώσει, ακόμα και με πόλεμο πλήρους κλίμακας, εάν το Ισραήλ του καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα. «Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να μπουν “all in”, κάτι που θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.
Δηλώσεις υπέρ αντιποίνων
Σε δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε πως δεν υποστηρίζει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σαν απάντηση του Ισραήλ. «Η απάντηση είναι όχι» αποκρίθηκε όταν ρωτήθηκε σχετικά. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στη χθεσινή ιρανική πυραυλική επίθεση, αλλά ότι θα πρέπει να το κάνει αναλογικά. Παράλληλα,τόνισε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση, ενώ πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει σύντομα με τον Νετανιάχου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς, δήλωσε: «Το καθεστώς των αγιατολάχ πέρασε την κόκκινη γραμμή — και το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει μπροστά στην εγκληματική επίθεση του Ιράν στους πολίτες μας». Ο υπουργός Άμυνας Gallant έγραψε στο X: «Το Ιράν δεν έχει πάρει ένα απλό μάθημα – αυτοί που επιτίθενται στο κράτος του Ισραήλ πληρώνουν βαρύ τίμημα».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid, επίσης, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «η απάντηση πρέπει να είναι σκληρή και να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρο τον άξονα: Ιράν, Υεμένη, Συρία, Λίβανο και Γάζα… Παράλληλα με μια στρατιωτική απάντηση, πρέπει επίσης να αναπτύξουμε μια συνολική περιφερειακή πολιτική στρατηγική, που μετατρέπει τη στρατιωτική επιτυχία σε στρατηγική αλλαγή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή την επείγουσα ανάγκη να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 97 ανθρώπους που απήχθησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίοι κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα, καθώς για άλλους που κρατούνται εκεί για περίπου μια δεκαετία.
Ορισμένες φωνές προχώρησαν παραπέρα, καλώντας ρητά το Ισραήλ να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν και να απειλήσει το ίδιο το καθεστώς. Ο πρώην πρωθυπουργός Naftali Bennett, μιλώντας στο CNN την Τρίτη λίγο μετά την επίθεση, χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή «μια φορά στα 50 χρόνια… Πρέπει να εξαλείψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρέπει να επιτεθούμε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και πρέπει να επιτεθούμε αμέσως στο ίδιο το καθεστώς», είπε ο Μπένετ, σημειώνοντας ότι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς βρίσκονται σε ιστορικά αδύναμο σημείο μετά από ένα χρόνο πολέμου…».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δυτικά μέσα την Τετάρτη ότι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει μια ισραηλινή απάντηση, πιστεύει ότι μια τέτοια απάντηση πρέπει να είναι περιορισμένη και ανησυχεί για τις συνέπειες της κλιμάκωσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι φιλο-ισραηλινοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, προέτρεψαν τον Λευκό Οίκο να στηρίξει το Ισραήλ σε μια σκληρή απάντηση.
«Προτρέπω την επαναφορά μιας εκστρατείας μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν και υποστηρίζω πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει δυσανάλογα για να σταματήσει αυτή την απειλή», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, χρησιμοποιώντας τη φράση της κυβέρνησης Τραμπ για την άσκηση σκληρών κυρώσεων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι κατέστησε σαφές προς το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν να γίνονται στόχος πολίτες ή πολιτικές υποδομές στον Λίβανο. Επιπλέον εκπρόσωπος του ανέφερε ότι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς, με την οποία χαρακτηρίζει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν βοηθά με κανέναν τρόπο.
Μάχες με την Χεζμπολάχ
Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στο νότιο Λίβανο με την οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης που προωθούνταν προς ένα μεθοριακό χωριό, στον νότιο Λίβανο. Στην ανακοίνωσή του, το φιλοϊρανικό κίνημα αναφέρει ότι οι μαχητές του «κατέστρεψαν τρία ισραηλινά άρματα Merkava με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» κοντά στο χωριό Μαρούν ελ Ρας.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε προηγουμένως ότι πυροδότησε μια βόμβα με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου, κοντά σε μια μεθοριακή κοινότητα, στα νότια της χώρας. «Ενώ μια εχθρική ισραηλινή δύναμη επιχειρούσε να παρακάμψει την κοινότητα Γιαρούν», οι μαχητές της Χεζμπολάχ «τους αιφνιδίασαν πυροδοτώντας μια βόμβα» ανέφερε η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι «όλα τα μέλη της δύναμης επλήγησαν».
Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές εντολές εκκένωσης σε χωριά του νότιου Λιβάνου δίνουν οι ισραηλινοί IDF που πραγματοποιούν χερσαία επιχείρηση. Πλέον, ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολές εκκένωσης για 51 χωριά, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν βόρεια, πάνω από 30 μίλια βόρεια από τα σπίτια τους. Η περιοχή υπό τις εντολές εκκένωσης των IDF αποτελεί το ¼ του συνόλου του λιβανικού εδάφους, με τους κατοίκους της να ωθούνται πάνω από 30 μίλια βόρεια από τα σπίτια τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι είχαν «εμπλοκές από κοντινή απόσταση» και ότι κατέστρεψαν πάνω από 150 «τρομοκρατικές υποδομές και εξόντωσαν τρομοκράτες» στον νότιο Λίβανο. Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Αφίφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό ότι η οργάνωση συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ααντέισα, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο χωριό Μαρούν Αλ-Ρας στον νότιο Λίβανο.
Η πρώτη ισραηλινή απώλεια ήταν ο 22χρονου αξιωματικού, του πρώτου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στον Λίβανο ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατιώτης ονομάζεται Eitan Itzhak Oster, και είναι διοικητής ομάδας στη μονάδα καταδρομών Egoz, από το Modi’in. Ο θάνατός του έγινε κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Χεζμπολάχ, σε χωριό στον νότιο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις επιχειρήσεις.
Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Δαμασκό.
Η ισραηλινή απάντηση
Η επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ μας οδηγεί σε μια σειρά ερωτημάτων για την συνέχεια και το μέλλον της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Ο πλέον έμπειρος αναλυτής της Μέσης Ανατολής, Τζέρεμυ Μπόουεν προβλέπει τα εξής τραγικά για την συνέχεια. ‘’Δεν θα απέκλεια επιθέσεις από το Ισραήλ σε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή – πυρηνικές εγκαταστάσεις, πετροχημικές εγκαταστάσεις, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ιρανική οικονομία.
Το σενάριο ήταν πάντα ότι το Ιράν είχε μια μπροστινή άμυνα με τη μορφή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, θεωρητικά, εάν το Ιράν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του δέχονταν επίθεση. Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ αποκεφάλισε την οργάνωση Χεζμπολάχ, κατέστρεψε τα μισά όπλα της, σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές αρχές, και εισέβαλε στον Λίβανο. Ο αποτρεπτικός παράγοντας που είχε το Ιράν, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε, δεν έχει απλώς φύγει – έχει θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια.
Επομένως, νομίζω ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται πιο ελεύθεροι να δράσουν. Και ο Τζο Μπάιντεν μεταφέρει μια άλλη ομάδα μάχης μεταφορέων στη Μεσόγειο, δίνοντας σήμα στους Ιρανούς ότι αν χτυπήσετε το Ισραήλ, χτυπάτε και τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούσαν για τον φόβο της εξάπλωσης του πολέμου: την αστάθεια, τις αναταράξεις που προέρχονται από όλα όσα συμβαίνουν – τώρα το βλέπουμε να παίζει και αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για διπλωματία αυτή τη στιγμή’’, ανέφερε.
Οι επιθέσεις που θα ακολουθήσουν από την πλευρά του Ισραήλ θα ζημιώσουν την οικονομία του Ιράν. Πιθανόν να ξεκινήσουν με τις πετροχημικές εγκαταστάσεις. Ακολούθως θα στοχεύσουν πιθανόν στόχους που θα επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα των Ιρανών. Για τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή οι επιθέσεις θα είναι πολύ πιο ενισχυμένες, εκτιμά ο αναλυτής.
Η στάση των ΗΠΑ
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα όλα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείες προειδοποίησε χθες το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση. Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.
«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.
Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.
«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ. Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.
«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής. Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.
Ο Μακρόν καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν
Ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις νέες επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ» κι η Γαλλία «κινητοποίησε» χθες Τρίτη «στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής», ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες του στο Ελιζέ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας απαίτησε ταυτόχρονα «η Χεζμπολά να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειές της εναντίον του Ισραήλ και του πληθυσμού του» και παρότρυνε τις ισραηλινές αρχές να «τερματίσουν το ταχύτερο» τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» τους.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα «οργανώσει προσεχώς (διεθνή) διάσκεψη για την υποστήριξη του λιβανικού λαού και των θεσμών του», ανέφερε ακόμη η γαλλική προεδρία, συμπληρώνοντας ότι ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό «θα μεταβεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή».