Κερδισμένοι και χαμένοι στο Βερολίνο

Κερδισμένοι και χαμένοι στο Βερολίνο

Αλυσιδωτές εξελίξεις στα κόμματα που θα μετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό προκαλεί η απόφαση της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκράτών να προχωρήσουν τελικά  σε κυβερνητική συνεργασία. Οι διεργασίες και οι εξελίξεις είναι περισσότερο έντονες στου Σοσιαλδημοκράτες και ήδη ο Μάρτιν Σούλτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και η απόφαση για συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τα μέλη του κόματος, ο Σούλτς φαίνεται αποφασιμένος να κρατήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Δικαιώνει έτσι, όσους στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και κατά την περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές, τον κατηγορούσαν ότι το βλέμμα του είναι πάντα στραμμένο στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε έρθει σε ρήξη αρκετές φορές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Σουλτς δικαιολόγησε την απόφαση να μην είναι και Αντικαγκελάριος. Τη θέση αυτή θα αναλάβει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αναφέροντας ότι και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν Αντικαγκελάριος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει βέβαια η διαφορά ότι ο Σταϊνμάιερ δεν ήταν ούτε αρχηγός του κόμματος, κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του.

Ο Σούλτς ωστόσο δεν δυσκολεύεται να βρει επιχειρήματα σε αυτό, δίνοντας νέα δίκια σε εκείνους που θεωρούν ότι στόχος του είναι ο Γκάμπριελ. Έτσι, στις δηλώσεις του, τόνισε ιδιαίτερα ότι ως υπουργός Εξωτερικών θα έχει πολλές υποχρεώσεις εκτός Γερμανίας και αυτό δεν θα του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντα του Αντικαγκελάριου. Στην ερώτηση πάντως που αφορούσε τον αποκλεισμό του Γκάμπριελ από την κυβέρνηση, ο Σουλτς περιορίστηκε να πει ότι ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Στο κόμμα βέβαια μάλλον λέει άλλα. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας BILD αιτιολόγησε στα μέλη του Προεδρείου των Σοσιαλδημοκράτων την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην παράταξη είναι δύσκολη και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ανακαλέσει την προεκλογική του δήλωση, ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση υπό την Μέρκελ. Έτσι την προεδρία αναλαμβάνει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες, η οποία θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην 155χρονη ιστορία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Οι εκτιμήσεις πάντως για τις εξελίξεις είναι ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εκεί που ήταν κυριολεκτικά κολλημένο στον τοίχο, βγαίνει κερδισμένο από την διαπραγμάτευση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αναλαμβάνει τα δύο σημαντικά για τις πολιτικές επιλογές του υπουργεια: των Οικονομικών και της Εργασίας.

Τέλος στην πολιτική του Σόιμπλε

Η τοποθέτηση του δημάρχου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς στην θέση του Σόιμπλε αποτελεί έκπληξη, καθώς, αν και ήταν ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες της θέσης, αναλυτές και δημοσκόποι του έδιναν λίγες πιθανότητες. Ο αποκαλούμενος και βασιλιάς του Αμβούργου Σόλτς είναι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αν και δεν είναι ο πολιτικός που επιζητά εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, στο τελευταίο συνέδριο του SPD είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι «η κεντρική προϋπόθεση για να ακολουθήσει κανείς μια προοδευτική ατζέντα».

Ο κ. Σολτς τάσσεται σαφώς υπέρ της «ρεαλιστικής και φιλικής προς την οικονομία πολιτικής», την οποία εφαρμόζει και στο Αμβούργο. Αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου συμφωνίας των τριών εταίρων, που δίνει προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά θέματα. Τα ζητήματα αναδιανομής πλούτου στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη κοινή ευθύνη στην Ευρωζώνη, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού δεν τον βρίσκουν αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει και με την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Το Reuters πάντως, σχολιάζοντας την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών, κάνει ήδη λόγο για απομάκρυνση από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντιδρουν οι μικροί

Η γερμανική περιπέτεια ωστόσο δεν τελειώνει εδώ. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κομματικά μέλη των Σοσιαλδημοκρατών (463.000 άτομα) και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου, νωρίτερα ωστόσο, στις  26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως και το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Ήδη όμως υπάρχουν αντιδράσεις από τις νεολαίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Στους Σοσιαλδημοκράτες  οι επικεφαλής των νέων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία, ενώ στο στρατόπεδο των Συντηρητικών οι νέοι θεωρούν απαράδεκτη την κατανομή των υπουργείων. Η Γερμανία, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει και, όπως έδειξαν οι διαβουλεύσεις μηνών, στην παρούσα φάση αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον «μεγάλο συμβιβασμό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx