ΑΝΑΛΥΣΗ

Κι όμως, οι ΗΠΑ φοβούνται τους Χούτι στη Μέση Ανατολή

Κι όμως, οι ΗΠΑ φοβούνται τους Χούθι στη Μέση Ανατολή

H μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η εδρεύουσα στην Ελβετία MSC Mediterranean Shipping Co, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ έπειτα από επίθεση που δέχτηκε πλοίο της. Οι σιίτες φιλοιρανοί αντάρτες Χούτι επιτίθονται το τελευταίο διάστημα σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στην διαδρομή που επιτρέπει στο εμπόριο  πετρελαίου να αποφύγει να κάνει τον περίπλου της Αφρικής, χρησιμοποιώντας την Διώρυγα  του Σουέζ. Το πλοίο της MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε επίθεση χθες, Παρασκευή, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις για τις ΗΠΑ. Από το Λίβανο μέχρι τη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και το Ιράν, οι πιθανότητες επέκτασης της σύγκρουσης είναι υπαρκτές. Ακόμη και η Αλγερία δηλώνει έτοιμη να μπει στον πόλεμο, με βάση την ομόφωνη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της, την 1η Νοεμβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, με ρόλο κυρίως αποτρεπτικό. Στην ουσία απειλούν να επιτεθούν σε οποιεσδήποτε υπερασπιστεί τους Παλαιστινίους, εξασφαλίζοντας στο Ισραήλ τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του στη Γάζα.

Αλλά εάν το Ισραήλ επιμείνει σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο, οι απειλές των ΗΠΑ μπορεί να είναι ανίκανες να εμποδίσουν άλλες δυνάμεις από το να επέμβουν. Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και ο αραβικός λαός βλέπουν ήδη τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμέτοχες στις ακρότητες του Ισραήλ στη Γάζα. Έτσι, οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ, είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση, παρά αποτροπή.

Η απειλή των Χούτι

Μια έμπειρη στρατιωτική δύναμη που αντιτίθεται στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο στρατός των Χούτι στην Υεμένη. Στις 14 Νοεμβρίου, ο Αμπντούλ Μαλέκ αλ Χούθι, ο ηγέτης της κυβέρνησης Χούτι στην Υεμένη, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να ανοίξουν έναν διάδρομο μέσω της επικράτειάς τους, που θα επέτρεπε τη διέλευση στρατιωτικής δύναμης προς ενίσχυση της Χαμάς.

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Πληροφοριών των Χούτι, Νασρεντίν Αμέρ, δήλωσε στο Newsweek ότι αν είχαν τρόπο να εισέλθουν στην Παλαιστίνη, δεν θα δίσταζαν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του Ισραήλ. «Έχουμε χιλιάδες μαχητές που είναι γενναίοι, σκληροί, εκπαιδευμένοι και έμπειροι στη μάχη», είπε ο Αμέρ. «Έχουν μια πολύ ισχυρή πίστη και το όνειρό τους στη ζωή είναι να πολεμήσουν τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς».

Η μεταφορά στρατιωτών της Υεμένης για να πολεμήσουν στη Γάζα θα ήταν σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν η Σαουδική Αραβία άνοιγε το δρόμο. Αυτό φαίνεται πολύ απίθανο, αλλά το Ιράν ή κάποιος άλλος σύμμαχος θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεταφορά μικρότερου αριθμού μαχητών, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης, για να συμπράξουν τη Χαμάς στον πόλεμο. Πρόσφατα ο διοικητής των παράκτιων δυνάμεων άμυνας του Πολεμικού Ναυτικού της Υεμένης τόνισε ότι οι Υεμενίτες δεν θα αρκούνται επί μακρόν σε δηλώσεις για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού. Ανακοίνωσε επίσης, ότι οι δυνάμεις των Χούθι διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε νεκροταφείο για τα ισραηλινά πλοία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν μία ανοχή έναντι των Χούτι. Όταν επλήγησαν τρία εμπορικά πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του Νοεμβρίου, ένα εύλογο ερώτημα πλανήθηκε στην παγκόσμια κοινότητα γιατί οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν γι’ αυτές τις επιθέσεις. Οι Χούτι έχουν κλιμακώσει απότομα τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που πλέουν προς το στενό στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψαν μια σειρά από drones που κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους και τα οποία εκτοξεύτηκαν από την μαχητική ομάδα που ελέγχει την Υεμένη.

Η υπεράσπιση της έλλειψης αντιποίνων για αυτές τις επιθέσεις έφερε τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε δύσκολη θέση, καθώς οι ενέργειες των Χούτι, αρχικά ώθησαν την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας να εκδώσει προειδοποίηση για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ, τα οποία θα πρέπει να να επιλέγουν διαδρομές όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ύδατα της Υεμένης, να ταξιδεύουν τη νύχτα και να μην σταματούν, γιατί αυτό τα καθιστά ευκολότερο στόχο.

Λίγο μετά ακολούθησαν ανακοινώσεις εταιρειών, όπως του γαλλικού ομίλου CMA CGM που ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Η δε δανέζικη AP Moller-Maersk σταμάτησε χθες όλες τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων της μέσω του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ μέχρι νεωτέρας, και η γερμανική Hapag Lloyd δήλωσε ότι μπορεί να ακολουθήσει.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει τα στρατιωτικά αντίποινα, μια αξιοσημείωτη διαφορά από τα πολλαπλά χτυπήματά τους, εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες εκτόξευσαν ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικές δυνάμεις και στις δύο χώρες.

Ποιοι είναι οι Χούτι

Οι αντάρτες Ανσάρ Αλλάχ (υποστηρικτές του Θεού), γνωστοί περισσότερο ως Χούθι, ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στην οποία εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 επέτυχαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η ομάδα πήρε την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε την επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις στρατό της χώρας τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη το 2015 για να προσπαθήσει να επαναφέρει στην εξουσία την εξόριστη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. Χρόνια αιματηρών, αγώνων εναντίον του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, κατέληξε σε έναν αδιέξοδο πόλεμο, προκαλώντας εκτεταμένη πείνα και δυστυχία στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου. Τα θύματα του πολέμου είναι περισσότερα από 150.000, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων, δημιουργώντας μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία και οι αντάρτες έχουν κάνει κάποιες ανταλλαγές κρατουμένων και μια αντιπροσωπεία των Χούτι προσκλήθηκε σε ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο, ως μέρος μιας ευρύτερης ύφεσης που έχει επιτύχει το βασίλειο με το Ιράν. Ενώ από τη συνάντηση αναφέρθηκαν «θετικά αποτελέσματα», δεν υπάρχει ακόμα μόνιμη ειρήνη. Εν τούτοις μία κατάπαυση του πυρός που έληξε τεχνικά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, εξακολουθεί να τηρείται σε μεγάλο βαθμό. Οι Χούθι κατά καιρούς στοχοποιούν πλοία στην περιοχή, με τις επιθέσεις να έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ιδιαίτερα μετά την έκρηξη στις 17 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο στη Γάζα, που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους.

Οι υπολογισμοί των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ όπως προαναφέραμε, εμφανίζουν μία ανοχή και μία απροθυμία να απαντήσουν στις επιθέσεις των Χούτι . Αυτή η απροθυμία αντανακλά τις ευρύτερες ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την ανατροπή της ασταθούς εκεχειρίας στην Υεμένη και την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή. Ο Λευκός Οίκος θέλει να διατηρήσει την εκεχειρία και είναι επιφυλακτικός στο να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις ενέργειες της υεμενικής αντίστασης, που ουσιαστικά έχουν μετατρέψει την Ερυθρά Θάλασσα σε επικίνδυνη ζώνη για πλοία που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Ισραήλ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρκούνται στην προειδοποίηση ότι η στρατιωτική δράση είναι μια επιλογή και δεν την έχουν βγάλει από το τραπέζι.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Ισραήλ να μην απαντήσει στις πρόσφατες επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ανσάρ Αλλάχ, αλλά να αφήσει το έργο στον αμερικανικό στρατό. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η απάντηση του Ισραήλ στις ενέργειες του στρατού της Υεμένης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι