Τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας
12/05/2025
Ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της μακροχρόνιας εμπορικής διαμάχης τους πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ανακοινώνοντας εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.
Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (11 Μαΐου) στη Γενεύη και προβλέπει την προσωρινή αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και άλλων οικονομικών μέτρων που είχαν επιβληθεί εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών, η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκινά άμεσα και αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον έως την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
1. Μείωση των δασμών με ανισομερή τρόπο
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια προσωρινή παύση των μέτρων διάρκειας 90 ημερών, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται σημαντική μείωση των αμοιβαίων δασμών.
-
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που είχαν επιβάλει στην Κίνα από το 145% στο 30%.
-
Αντίστοιχα, η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς που είχε θέσει στα αμερικανικά προϊόντα από 125% στο 10%.
Ωστόσο, οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου – μεταξύ αυτών και μέτρα από την εποχή της πρώτης θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – παραμένουν σε ισχύ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διατήρηση της απόφασης των ΗΠΑ για κατάργηση της εξαίρεσης των πακέτων μικρής αξίας από τους δασμούς.
2. Αναστολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων
Η Κίνα, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε να αναστείλει πρόσθετα αντίμετρα που είχε υιοθετήσει από τις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:
-
Η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
-
Η έναρξη ελέγχων αντιντάμπινγκ κατά της αμερικανικής DuPont.
-
Η ένταξη αμερικανικών αμυντικών και τεχνολογικών εταιρειών στον «μαύρο κατάλογο» της Κίνας.
Η συμφωνία υπονοεί την προσωρινή άρση αυτών των περιορισμών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πλήρως τον τρόπο εφαρμογής τους. Σημειώνεται ότι τα αντίποινα που υιοθετήθηκαν πριν τις 2 Απριλίου, όπως η κινεζική έρευνα εις βάρος της Google, δεν επηρεάζονται από τη νέα συμφωνία.
3. Αβεβαιότητα γύρω από τις σπάνιες γαίες
Παραμένει ασαφές εάν οι σπάνιες γαίες – κρίσιμος πόρος για πολλές τεχνολογικές και στρατιωτικές εφαρμογές – περιλαμβάνονται στην εκεχειρία. Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, και όχι αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας.