Κίνα: Πρώτα μοίρασε ιό και τώρα μάσκες…

Κίνα: Πρώτα μοίρασε ιό και τώρα μάσκες..., Σωτήρης Καμενόπουλος

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά μεγάλης γεωπολιτικής σύγκρουσης, τα απόνερα της οποίας ίσως θα τα διαπιστώσουμε σε πολλά χρόνια από σήμερα. Η Κίνα έχει εμπεδωθεί τις τελευταίες βδομάδες σε πόλεμο προπαγάνδας και σε τεχνικές ψυχολογικών επιχειρήσεων-παραπληροφόρησης προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες της για τον ιό. Προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό χρησιμοποιεί εργαλεία soft power, σαν και αυτό που είδαμε πρόσφατα με την αποστολή μασκών στην Ελλάδα.

Η στάση τους  μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο με μία ελληνική παροιμία: «Να σε κάψω Γιάννη να σ ’αλείψω λάδι»! Όλες οι προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος, την παρούσα περίοδο, στρέφονται σε ένα και μόνο στόχο: να κρύψουν τις ευθύνες τους για την πηγή προέλευσης της πανδημίας του κορονοϊού. Προσοχή, όχι ότι δεν φέρουν ευθύνες οι ηγέτες όλων των δυτικών χωρών στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Φέρουν σοβαρότατες ευθύνες καθώς υποεκτίμησαν τη συνολική επικινδυνότητα στα αρχικά στάδια της κρίσης (αναγνώριση και εκτίμηση κινδύνων). Σε αυτό ίσως να συνέβαλλαν και ορισμένες ομάδες “ειδικών οικονομικών συμφερόντων” εντός των δυτικών χωρών. Συμφέροντα τα οποία ίσως διαπλέκονται με την Κίνα και τις επενδύσεις της νομενκλατούρας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δύση.

Σε αυτή την προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας η Δύση πέφτει διαρκώς θύμα τα τελευταία 30 χρόνια. Η Δύση έχει αφήσει την τύχη της και την τύχη των λαών της, να εξαρτάται από την Κίνα σε πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα σε ποσοστά τα οποία ορισμένες φορές αγγίζουν το 100%. Τα αποτελέσματα αυτής της παντελώς αποτυχημένης δυτικής πολιτικής τα διαπιστώνουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η κρίση ξεκίνησε στην Κίνα

Οι περισσότεροι, ίσως λόγω του πανικού, ξέχασαν το γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού ξεκίνησε στην Κίνα το Νοέμβριο του 2019. Έκτοτε η κινεζική ηγεσία έχει προβεί σε εκτεταμένες προσπάθειες απόκρυψης γεγονότων. Ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Wuhan, αλλά οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν το αποκάλυψαν για μήνες και μάλιστα τιμωρούσαν τους γιατρούς που το ανέφεραν για πρώτη φορά, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Χρόνο που θα μπορούσε να καταστεί χρήσιμος στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ώστε αυτή να προβεί σε καλύτερη επιστημονική ανάλυση.

Σκεφτείτε πόσο πολύτιμος χρόνος είναι στην παρούσα φάση οι πέντε βδομάδες. Σε πέντε βδομάδες θα μπορούσε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα να βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από τη σημερινή κατάσταση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είχε εκπαιδευθεί η παγκόσμια κοινότητα πιο νωρίς, να σταματήσουν τα ταξίδια πιο σύντομα, ή να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες πειραματικές δοκιμές. Η πανίσχυρη νομενκλατούρα του Κομμουνιστικού Κόμματος φίμωσε το στόμα του νεαρού Κινέζου ιατρού, ο οποίος τόλμησε να αναφερθεί στην επιδημία του κορονοϊού εντός της Κίνας. Το καθεστώς της Κίνας φυλάκισε τον ιατρό, μέχρι που αυτός πέθανε εξαιτίας του ιού.

Η "συνωμοσιολογία" της Δύσης το 1986 για τις ευθύνες της ΕΣΣΔ

Το ΚΚΚ συμπεριφέρθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, όπως ακριβώς συμπεριφέρθηκε το 1989 στο λαό της Κίνας, όταν στην πλατεία της Τιέν Αν Μεν ένας διαδηλωτής στάθηκε μπροστά από μία φάλαγγα από τανκς και τη σταμάτησε. Το κινεζικό καθεστώς είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει τα δραματικά γεγονότα της Τιεν Αν Μεν, αποδίδοντας τα πάντα στην κακή προπαγάνδα της Δύσης.

Παρόμοιες προσπάθειες συγκάλυψης είχαν γίνει και το μακρινό 1986, όταν ορισμένοι απέδιδαν τις ευθύνες της ΕΣΣΔ για το ατύχημα του Τσερνόμπιλ σε συνωμοσιολογίες, fake news και hoaxes της Δύσης.

Κατ’αντιστοιχία με την πρόσφατη αποστολή μασκών από την Κίνα, θα ήταν σαν να μας έστελνε η ΕΣΣΔ στολές προστασίας από ραδιενέργεια μετά από μήνες συγκάλυψης και έκθεσης του κοινού στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το Τσέρνομπιλ! Αστεία πράγματα.

Αμέλεια του ΟΗΕ

Όπως προαναφέρθηκε, οι Κινέζοι γνώριζαν τους κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού από τις 17 Νοεμβρίου 2019. Κι όμως, ακόμη και σήμερα η παγκόσμια κοινότητα δεν το λαμβάνει υπόψιν της αυτό. Παραδείγματος χάρη, η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ δεν ξεκινά στις 17 Νοεμβρίου του 2019, αλλά μετά από τα μέσα Ιανουαρίου (22-23 Ιανουαρίου 2020, Εικόνες 2 και 3). Δηλαδή, ξεκινά με καθυστέρηση 2 μηνών από την πραγματική έναρξη της πανδημίας.

2. Έναρξη καταγραφής των παγκόσμιων κρουσμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 22/1/2020
3. Έναρξη καταγραφής των κρουσμάτων της Κίνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 23/1/2020

Από τις παραπάνω εικόνες διαπιστώνει κανείς ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως “σημείο μηδέν” της έναρξης της πανδημίας τις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020, ενώ αυτή πραγματικά ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2019. Μήπως σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία διόρθωση, ή διευκρίνιση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;

Ταυτόχρονα, κρίνεται ίσως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες (10 & 11 Μαρτίου 2020), ενώ η πανδημία του κορονοϊού εξαπλωνόταν από χώρα σε χώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ασχολούνταν ακόμη με την “κλιματική κρίση”, αναρτώντας σχετικά tweets. Μήπως και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσει ορισμένες εξηγήσεις;

http://

http://

Το παράδειγμα ενός οδοντοτεχνίτη

Μέχρι τότε όμως ας παρατεθούν τα λόγια που μου είπε φίλος ελεύθερος επαγγελματίας (οδοντοτεχνίτης) ο οποίος βρίσκεται, όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί του, σε οικονομική απόγνωση. «Αν αυτό συνεχιστεί για μήνες πάμε για λουκέτο επειδή οι οδοντίατροι έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά εμείς, (εννοεί τους οδοντοτεχνίτες) πρέπει να πληρώνουμε την ασφάλεια και όλα τα τρέχοντα έξοδα χωρίς καμία αποζημίωση. Το βοήθημα των 800 ευρώ δεν αρκεί. Οι εργαζόμενοί μου πρέπει να πληρωθούν κανονικά το δώρο του Πάσχα.

Αφού δεν θα έχω εισπράξεις δεν θα μπορώ να πληρώσω και θα χάσω την φορολογική ενημερότητα. Οπότε εμένα αυτή την στιγμή δεν με νοιάζει από πού και πώς μεταδόθηκε ο κορονοϊός. Από τη στιγμή που εμφανίσθηκε στην Κίνα των δισεκατομμυρίων κατοίκων, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο ότι θα μεταδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μετά σου φταίει το μικρό αυστριακό χωριό;». Από τα παραπάνω λόγια, αλλά και όλα τα προαναφερόμενα, μπορούν να σημειωθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Τσουνάμι αμφισβήτησης των πάντων

Πρώτον, το παράδειγμα του κλάδου των οδοντοτεχνιτών είναι ενδεικτικό. Προφανώς υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα τα οποία, ίσως, δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρις στιγμής στη λίστα προστασίας από την οικονομική κρίση του κορονοϊού. Ίσως η κυβέρνηση πρέπει σύντομα να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη λίστα. Φυσικά κανείς δεν προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες (blame game) στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη. Όλοι πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τους. Το ίδιο βεβαίως θα πρέπει να συμβεί (εάν δεν έχει συμβεί ήδη) με τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Δεύτερον, οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόκρυψη του καθεστώτος της Κίνας και την απώλεια 2 μηνών είναι ήδη τεράστιες. Μήπως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να τραβήξει το αυτί της Κίνας απαιτώντας οικονομικές αποζημιώσεις;

Τέλος, τρίτον, μετά το πέρας της υπαρκτής κρίσης του κορονοϊού η συμπεριφορά-διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον ΟΗΕ θα πρέπει ίσως να διερευνηθούν. Επίσης, θα πρέπει ίσως να υποστεί ένα συνολικό reengineering ο ρόλος του ΟΗΕ. Ο κορονοϊός έδρασε και δρα ακόμη σαν τσουνάμι αμφισβήτησης και απομυθοποίησης των πάντων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι