Κίνα-Τουρκία, βίοι παράλληλοι για τις θαλάσσιες ζώνες…

Κίνα-Τουρκία, βίοι παράλληλοι για τις θαλάσσιες ζώνες…

Οι Φιλιππίνες καταδίκασαν την Κίνα σε διεθνές δικαστήριο με μονομερή προσφυγή και αφού είχαν καταθέσει αίτημα γνωμοδότησης. Φαίνεται πως είναι μεγάλο το «παιχνίδι» που εξελίσσεται ανάμεσα στον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και τους Κινέζους.

Η κατάσταση εκεί χρήζει εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αφορά τη διένεξη για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε μεγάλο βαθμό οι Κινέζοι αντιγράφουν στην περιοχή τους τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι Κίνα και Φιλιππίνες προσπαθούσαν να βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις, παρά τη θετική για τη θέση της Μανίλας απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου (PCA: Permanent Court of Arbitration). Ο Ντουτέρτε είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου είχε γίνει δεκτός με μεγάλες τιμές. Οι Κινέζοι, μάλιστα, είχαν παραχωρήσει ελαφρύ οπλισμό στις φιλιππινέζικες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πολεμούσαν εναντίον ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στη νήσο Μιντανάο.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι διμερείς σχέσεις τους εκτραχύνονται. Αυτή τη φορά η ένταση προέρχεται από την παρενόχληση φιλιππινέζικων αλιευτικών σκαφών από την πανίσχυρη κινεζική Ακτοφυλακή στην περιοχή του διεκδικούμενου «υφάλου Σκάρμπορο» (Scarborough / Panatag [για τους Φιλιππινέζους] Shoal). Ας σημειωθεί ότι η κινέζικη Ακτοφυλακή διαθέτει σκάφη με πολύ μεγάλο εκτόπισμα, μεγέθους μεγάλου πολεμικού πλοίου.

Αναφορά στο θέμα έκανε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων, Αντόνιο Κάπριο. Το δικαστήριο είχε απορρίψει ως μη συμβατή με τη σύμβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (UNCLOS: United Nations Convention on the Laws of the Seas) την κινεζική επιχειρηματολογία, αναφορικά με την ορθή χάραξη των θαλασσίων ζωνών της περιοχής που εμπλέκει κι άλλες χώρες πέραν της Κίνας και των Φιλιππίνων.

Βίοι παράλληλοι…

Η ομοιότητα στην κινεζική και την τουρκική στάση είναι αυταπόδεικτη. Οι Κινέζοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου και επιλέγουν τη χρήση του «δικαίου της ισχύος», στέλνοντας πλοία της Ακτοφυλακής να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους Φιλιππινέζους ψαράδες και στον επίμαχο ύφαλο.

Ο ανώτατος δικαστής των Φιλιππίνων απείλησε εμμέσως το Πεκίνο με νέα νομικά μέτρα και με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Οι Κινέζοι και πάλι δεν θα συμμορφωθούν, αλλά αποφάσεις σε βάρος τους σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα θα τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Κι αυτό, επειδή θα δώσουν διπλωματικά όπλα άσκησης πίεσης στα χέρια ισχυρών χωρών του διεθνούς συστήματος, όπως οι ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι