Κινδυνεύει να πέσει στην “παγίδα” που έστησε ο Τζόνσον
05/09/2019Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας νέας, ακόμη πιο ταπεινωτικής ήττας, είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχασε χθες την πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά και τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων αναμένεται να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ ήδη η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση αφορά, πλέον, την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Την Τρίτη, παρά την στήριξη του Λευκού Οίκου με τις δηλώσεις που έκανε από το Δουβλίνο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, ο Τζόνσον υπέστη μια βαριά ήττα. Η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και είκοσι ένας “αντάρτες” των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Μια διαδικασία που κανονικά αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
Αυτής της αρνητικής για τον Τζόνσον ψηφοφορίας, είχε προηγηθεί η αποχώρηση του βουλευτή Φίλιπ Λι από το Συντηρητικό Κόμμα και η προσχώρησή του στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα. Μια αποχώρηση που έγινε επιδεικτικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τζόνσον, και σηματοδότησε την απώλεια της πλειοψηφίας για την κυβέρνησή του.
Μεγάλη ήττα
Πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του Τζόνσον, την οποία σχολιάζουν σήμερα όλα τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς η χθεσινή ψηφοφορία δίνει στους βουλευτές το δικαίωμα να καταθέσουν σήμερα το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020. Αυτό βεβαίως στην περίπτωση που δεν υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί μια νέα δοκιμασία για τον πρωθυπουργό και αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τελικά τον νόμο, ο Τζόνσον πα πραγματοποιήσει την απειλή του και θα ζητήσει από το σώμα να εγκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για να το πετύχει όμως αυτό, θα πρέπει τα δύο τρίτα των βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ των πρόωρων εκλογών και αυτό προϋποθέτει και την ψήφο βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.
Ο Τζόνσον, ο οποίος είχε το πρωί νέα σύσκεψη με το επιτελείο του, δηλώνει επισήμως ότι δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές. Τις παρουσιάζει όμως ως μια αναγκαστική επιλογή, αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει υπέρ μιας νέας αναβολής, και τονίζει ότι ο νόμος που θα έρθει σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, όπως και η χθεσινή τροπολογία για τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Μονόδρομος οι εκλογές
Η τροπολογία για την ανάκτηση του κοινοβουλευτικού έργου από τη Βουλή εγκρίθηκε με 328 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά. Η πλειοψηφία αυτή προέκυψε όμως με την συμμετοχή 21 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, εκ των οποίων ο ένας αποχώρησε και οι άλλοι είκοσι είναι αντιμέτωποι με διαγραφή και στέρηση του δικαιώματος επανεκλογής. Έτσι, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να αλλάξουν στάση στην σημερινή ψηφοφορία, γεγονός που καθιστά μονόδρομο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Αυτοί οι βουλευτές χρειάζονται, ωστόσο, και για την υπερψήφιση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία απαιτεί την έγκριση από τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων. Και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που ο Τζόνσον προκάλεσε και πάλι σήμερα των ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συναινέσει υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραματισμένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου. Το επανέλαβε σήμερα ο ίδιος ο Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας ως «νομοσχέδιο παράδοσης» των πρωτοβουλιών στην ΕΕ το σχέδιο της αντιπολίτευσης για την πρόβλεψη ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Χρεώνει μάλιστα αυτό το σχέδιο προσωπικά στον Κόρμπιν και μπλέκει την προσφυγή στις κάλπες με τις επιδιώξεις του (του Κόρμπιν), όπως είχε προβλέψει πριν από ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ.
Επιφυλάξεις Κόρμπιν
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει ότι δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές και ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τους. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα πέσει στην «παγίδα του Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές, αν προηγουμένως δεν εξαλειφθεί οριστικά ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Την θέση του αυτή υποστήριξε ο Κόρμπιν και στις επαφές που είχε το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τι θα συμβεί όμως, αν το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τον νόμο για αναβολή του Brexit, αλλά απορρίψει, παραλλήλως, την πρόταση του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τζόνσον θα βρεθεί εγκλωβισμένος, από τις ίδιες τις επιλογές του και αυτή η προοπτική είναι που κρατά ακόμη ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όχι μόνο για την κυβέρνησή του, αλλά και για το ίδιο το Brexit.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επιφυλάσσει όμως για τον ίδιο τον Τζόνσον αυτό που, όπως έγραψε η αρθρογράφος των Times Ρέιτσελ Σιλβέστερ, προβλέπει ένας πρώην υπουργός: ότι δηλαδή ο Τζόνσον «θα αποδειχθεί ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία».