ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Κυρώσεις κατά Ισραήλ: Η Τουρκία απέχει επικαλούμενη τις θαλάσσιες διαφορές με την Ελλάδα

Κυρώσεις κατά Ισραήλ: Η Τουρκία απέχει επικαλούμενη τις θαλάσσιες διαφορές με την Ελλάδα

Η Τουρκία δέχεται επικρίσεις επειδή δεν υπέγραψε ένα διεθνές σχέδιο κυρώσεων κατά του Ισραήλ, παρά τους ισχυρισμούς της ότι λαμβάνει αυστηρότερα μονομερή μέτρα. Αξιωματούχοι επικαλούνται νομικές και στρατηγικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων διαφορών με την Ελλάδα, ως αιτία της αποχής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει ένα Σχέδιο Δράσης έξι σημείων που προτάθηκε από την Ομάδα της Χάγης και το οποίο καλούσε σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σύρραξη στη Γάζα. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και συντηρητικούς κύκλους στην Τουρκία, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι περιορίζει την αντίδρασή της σε επίπεδο ρητορικής και αποφεύγει ουσιαστικές ενέργειες, ώστε να μην προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Τραμπ.

Σε απάντηση των επικρίσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, στις 19 και 20 Ιουλίου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες. Το υπουργείο υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει ήδη μέτρα που υπερβαίνουν εκείνα του Σχεδίου Δράσης που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Έκτακτης Ανάγκης στην Μπογκοτά της Κολομβίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 χώρες.

Μόνο 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και το Ιράκ, υπέγραψαν το Σχέδιο Δράσης. Η Τουρκία επικαλέστηκε νομικές υποχρεώσεις και την ανάγκη διακυβερνητικού συντονισμού ως λόγους για τη μη υπογραφή, ενώ παράλληλα ανέδειξε τα βήματα που έχει ήδη λάβει—όπως η αναστολή των στρατιωτικών εξαγωγών προς το Ισραήλ και η ηγετική της συμμετοχή σε πρωτοβουλία του ΟΗΕ, την οποία στηρίζουν 52 χώρες και αποσκοπεί στον τερματισμό των μεταφορών όπλων προς το Ισραήλ.

Το υπουργείο επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στην παλαιστινιακή υπόθεση και απέρριψε την κριτική – ως πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Σε ξεχωριστή δήλωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξήγησε ότι η Τουρκία επίσης δεν υπέγραψε ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει το Ισραήλ, επειδή το κείμενο βασιζόταν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη UNCLOS, εξαιτίας ανησυχιών ότι η αποδοχή της θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο υπέρ της Ελλάδας στις θαλάσσιες διαφορές στο Αιγαίο, η υπογραφή του ψηφίσματος θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική της θέση. Το ψήφισμα περιλάμβανε επίσης αναφορές στους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στο πλαίσιο αυτού του νομικού πλαισίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Οι Τούρκοι δεν δρουν βάσει συναισθηματισμών αλλά ορθολογικά και κατόπιν σκέψης και για το συμφέρον της χώρας τους. Βλέπουν πάντα ένα βήμα μπροστά και αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να τις πληρώσουν ακριβά στο μέλλον κι ας δέχονται κριτική (όπως σε αυτή την περίπτωση) στο παρόν. Τα αντίθετα ακριβώς συμβαίνουν στη… Διαβάστε περισσότερα »

Χρειάζεται μια γερή αντισυσπείρωση γύρω από την Τουρκία που να τσακίσει τον δικτάτορα Ερντογάν και να προωθήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Μέχρι τότε, κλείσιμο τα σύνορα, επανακαταληψη των Ιμίων και απελάσεις ισλαμιστών από την Θράκη.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx