Κήρυξε το νέο Ψυχρό Πόλεμο ο Μπάιντεν

Ουρά κάνουν οι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν μια συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

Μνήμες από το Ψυχρό Πολέμο επαναφέρει η απότομη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας μετά την λεκτική επίθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πορεία των αμερικανορωσικών σχέσεων επηρεάζει τις ευρωαντλαντικές σχέσεις και το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας. Ο Μπάιντεν κάνει πράξη πλέον την επιθετική πολιτική προς τη Ρωσία έχοντας στόχο να πιέσει με επιβολή κυρώσεων και με συμμαχίες που θα της δημιουργήσουν προβλήματα.

Ο Πούτιν απάντησε ότι «σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού συναδέλφου μου. Τι θα του απαντούσα; Θα του έλεγα: Να είστε υγιής!». «Του εύχομαι υγεία», τονίζοντας ότι το λέει αυτό «χωρίς ειρωνεία, χωρίς αστεϊσμούς». Επίσης, ανέφερε ότι στο κατεστημένο των ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί έντιμοι και σωστοί άνθρωποι και η Ρωσία θα βασιστεί σ’ αυτούς.

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της Ανατόλι Αντόνοφ στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις προκειμένου να αναλυθούν οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη φθορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Επισήμανε, ακόμα ότι η Μόσχα επιθυμεί να βρει πιθανούς τρόπους να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν αυτές.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ξέσπασε με αφορμή τις αναφορές του Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News για τον Πούτιν, που ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι αυτός έχει ψυχή, ενώ σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι είναι δολοφόνος, απάντησε καταφατικά. Επίσης, ανέφερε ότι ο Πούτιν «θα πληρώσει το τίμημα. Θα δείτε σύντομα» καθώς τον κατηγόρησε για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Επίσης, μια έκθεση 15 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό «παραπλανητικούς ή αβάσιμους ισχυρισμούς» εναντίον του Μπάιντεν. Επισημαίνει, ότι οι σύμμαχοι του Τραμπ ανέπτυξαν σχέσεις με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προωθώντας ισχυρισμούς για σχέσεις του Μπάιντεν με προσωπικότητες της Ουκρανίας που συνδέονται με τη Ρωσία.

Μπάιντεν και στρατηγικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει πλέον ανοίξει μέτωπο με τη Ρωσία και της έχει επιβάλλει κυρώσεις. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατέστησε σαφές ότι αυτή θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις με τη Ρωσία, από εκείνης του Τραμπ, αναφέροντας «ασφαλώς οι Ρώσοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δράση που ανέλαβαν».

Ο ουσιαστικός στόχος των κυρώσεων με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι είναι να πλήξουν ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα. Η απειλή για περαιτέρω κυρώσεις προκάλεσε την αποχώρηση ευρωπαϊκών εταιρειών από το έργο του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και θα παρακάμπτει την Ουκρανία.

Το State Department έχει καταθέσει έκθεση στο Κογκρέσο για τον αγωγό που αναφέρει το ρωσικό πλοίο Vedura και την ιδιοκτήτρια του εταιρεία KVT-Rus, καθώς παραβιάζει τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί στο έργο. Όμως, οι αντιδράσεις της Ουάσινγκτον για τον αγωγό διαταράσσουν και τις σχέσεις της με το Βερολίνο, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συνεργασίας.

Ένας ακόμα μοχλός πίεσης κατά της Ρωσίας θεωρείται και η Ουκρανία. Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι «θα καταστήσει σαφές στο Κρεμλίνο ότι πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά του και την κατοχή της Ουκρανίας». Δεσμεύθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων φονικών όπλων, ενώ πρότρεψε το Κίεβο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς είναι ζωτικής σημασίας.

Μοχλοί πίεσης

Ο Μπάιντεν εξοπλίζοντας την Ουκρανία με φονικά όπλα επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και είναι πιθανό να επεκτείνει την αμερικανορωσική αντιπαράθεση και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από Λευκορωσία και Μολδαβία, μέχρι το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του, προς της αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και έχει επικρίνει την πολιτική της Μόσχας προς το Μινσκ, καθώς και το ρωσικό ρόλο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα επιδιώξει και μια πιο συντονισμένη στρατηγική εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η αμερικανική επίθεση που έγινε το Φεβρουάριο στη Συρία κατά σιϊτικών πολιτοφυλακών έδειξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να ακολουθήσει μια ενεργή παρέμβαση στο συριακό εμφύλιο, που μέχρι στιγμής το πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, που συνεργάζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Αστάνα, για την επιβολή της σταθερότητας στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει ότι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσουν οι εναπομείναντες αμερικανικές δυνάμεις

Ο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να πιέσει τη Μόσχα σε πολλά μέτωπα και για να το κάνει απαιτείται: καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων των αμερικανικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη Ρωσία, προστασία του αμερικανικού κυβερνοχώρου και ενδεχόμενη επίθεση στον ρωσικό κυβερνοχώρο, εντατικοποίηση των αμερικανικών συμμαχιών και συνεργασιών ώστε να ασκήσει μέγιστη πίεση στη Ρωσία, να στηρίξει το τμήμα της ρωσικής κοινωνίας πολιτών, που κατηγορεί τον Πούτιν για αυταρχισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx