Κλείνουν οι κάλπες για τις τέσσερις προσαρτήσεις στη Ρωσία – Τί ακολουθεί
27/09/2022Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα θα διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία στις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και διενεργούνται δημοψηφίσματα για την απόσχιση από το Κίεβο και την προσάρτηση στη Ρωσία. Είναι η τελευταία ημέρα και η ψηφοφορία θα γίνεται στα κεντρικά εκλογικά κέντρα.
Από την Παρασκευή έως και χθες οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο στις γειτονιές τους ή και στα σπίτια τους, για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά εντός πέντε ημερών από το τέλος της ψηφοφορίας. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τα στοιχεία από τις εφορευτικές επιτροπές, τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες η προσέλευση ήταν 86,89% στο Ντονέτσκ, 83,61% στο Λουγκάνσκ, 66,43 % στη Ζαπορίζια και 63,58 % στη Χερσώνα. Τις προηγούμενες ημέρες μεταδόθηκε ότι σε exit poll που έγινε στη Χερσώνα, διαπιστώθηκε ότι το 93% όσων είχαν ψηφίσει είναι υπέρ της προσάρτησης, συνεπώς τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να κυμανθούν γύρω από αυτό το ποσοστό.
Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ρωσικών διοικήσεων αυτών των περιφερειών, ανοίγει τον δρόμο της προσάρτησης στη Ρωσία και της πλήρους διασφάλισης σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους και τα διατάγματα περί ασφαλείας της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση που θα λάβουν οι κάτοικοι και η προστασία των τεσσάρων περιοχών θα είναι πλήρης και με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Δούμα (η Κάτω Βουλή της Ρωσίας) για να εγκρίνει νομοθετικά τα αιτήματα προσάρτησης και στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφούν τα σχετικά διατάγματα του προέδρου που όπως ανέφερε το Κρεμλίνο (ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ) θα έχουν άμεση ισχύ. Από την πλευρά της η Δύση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτά τα δημοψηφίσματα, στα οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και μάλιστα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν θα απευθυνθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη ρωσική Βουλή, πιθανότατα για να ανακοινώσει και επίσημα την ένταξή των περιοχών αυτών στη ρωσική επικράτεια.
Ο Μεντβέντεφ και τα πυρηνικά
Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εμφάνιση πυρηνικών όπλων στους εχθρικούς γείτονές της, για παράδειγμα, στην Ουκρανία δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση πυρηνικών όπλων σε εχθρικούς προς εμάς γείτονες. Για παράδειγμα, στη ναζιστική Ουκρανία, η οποία σήμερα ελέγχεται άμεσα από τις χώρες του ΝΑΤΟ», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα, εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα». Πρόσθεσε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για μπλόφα.
H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίζουν ποτέ πράξεις απόσχισης περιφερειών της Ουκρανίας και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί κοινή απάντηση με τις συμμαχικές χώρες στις ενέργειες προσάρτησης από την Ρωσία.
U.S. will respond to fake referendums in the coming days
"We will never recognize these territories as anything other than part of #Ukraine, and together with our partners we reject any fabricated consequences that #Russia announces," said #WH press secretary Karin Jean-Pierre. pic.twitter.com/QuxmLCNcz6
— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022
Λάθη στην επιστράτευση αναγνωρίζει το Κρεμλίνο
Ως προς την επιστράτευση, το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στη στρατολόγηση εφέδρων που θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ωστόσο η παραδοχή δεν αρκεί για να τερματιστούν οι αντιδράσεις, που σε ορισμένες περιοχές είναι σφοδρές. «Υπάρχουν περιπτώσεις που το διάταγμα παραβιάζεται», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «όλα τα λάθη θα διορθωθούν». Πολλές καταγγελίες αναφέρουν ότι άτομα χωρίς στρατιωτική πείρα ή που είναι ηλικιωμένα ή και ανάπηρα, καλούνται στα όπλα και αυτό προκαλεί εκτός από διαμαρτυρίες και σαρκασμό για την κατάσταση της ρωσικής διοίκησης.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας αποφάσισε τη δημιουργία γραφείου στρατολόγησης στα σύνορα με τη Γεωργία, στο μεθοριακό πέρασμα του Βέρχνι-Λαρς όπου κάνουν ουρά πάνω από 5.000 αυτοκίνητα Ρώσων που θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, θα ιδρυθεί γραφείο επιστράτευσης και στρατολόγησης στο σημείο ελέγχου στη Βόρεια Οσετία (που έχει περάσει στη Ρωσία), στη συνοριακή διάβαση προς Γεωργία. O Πεσκόφ πάντως διέψευσε πληροφορίες ότι συζητείται η κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε ορισμένες περιοχές για τις αντιδράσεις και τις αρνήσεις στράτευσης.
Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι μετά την κήρυξη επιστράτευσης στη Ρωσία πέρασαν τα σύνορα περίπου 100.000 Ρώσοι. Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι εάν υπάρξει αίτημα έκδοσης από τη Μόσχα, θα εξεταστεί και θα απαντηθεί αναλόγως.
What is going on in front of the Upper Lars border crossing: drone footage
Many kilometer traffic jams, drivers wait in front of the border for 40-50 hours. Scuffles keep sparking from time to time in the queue pic.twitter.com/1EReyhhyHs— The Insider (@InsiderEng) September 26, 2022
Σε μία παράλληλη εξέλιξη η ρωσική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν που είχε αυτομολήσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών της CIA, απέκτησε την ρωσική υπηκοότητα. Δεν έλλειψαν τα ειρωνικά σχόλια του τύπου εάν ο Σνόουντεν υπάγεται πλέον στη μερική επιστράτευση.
Edward Snowden received #Russian citizenship from Putin, Russian media report.
Will he be mobilized? pic.twitter.com/36QmmAdNr8
— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022