Δέχθηκε κλειστά κέντρα μεταναστών και επιτροπεία η Μέρκελ

Δέχθηκε κλειστά κέντρα μεταναστών και επιτροπεία η Μέρκελ

Σε συμβιβασμό κατέληξαν αργά το βράδυ η Άγγελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και εντάσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην Γερμανία. Τελικά όμως βρέθηκε η χρυσή τομή που καλύπτει και τις δύο πλευρές, την ευρωπαϊκή της Μέρκελ και την γερμανοκεντρική του Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ ήθελε την άμεση επαναπροώθηση όλων των μεταναστών που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα, ενώ έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ επέμενε στην συνεννόηση με άλλες χώρες για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Η λύση που βρέθηκε τελικά είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων στα γερμανικά σύνορα για αιτούντες ασύλου και η επαναπροώθησή τους, αν η αίτησή τους απορριφθεί.

Ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον Ζεεχόφερ η Μέρκελ, η οποία τις τελευταίες ημέρες είδε να απειλείται η παραμονή της στην καγκελαρία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρέθηκε ένας καλός συμβιβασμός «μετά  από σκληρή πάλη». Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την δημιουργία κέντρων τράνζιτ για τους μετανάστες στα γερμανικά σύνορα, σημειώνοντας ότι έτσι «διατηρείται το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζεεχόφερ παραδέχθηκε ότι υπάρχει συμφωνία, έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση» και επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν νωρίτερα η Bild και η Augsburger Zeitung, η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ προβλέπει την δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθούνται διαδικασίας fast track για την χορήγηση ασύλου, ενώ οι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα στην γερμανική επικράτεια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Αν η αίτησή τους απορριφθεί θα επαναπροωθούνται άμεσα. Η Μέρκελ φέρεται να εξέφρασε ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο αυτές οι επαναπροωθήσεις θα είναι εφικτές και προς την πλευρά της Ιταλίας, καθώς είναι δεδομένες οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης συνασπισμού των “Πεντάστερων” και της Λέγκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι και κατά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί λόγω των αντιδράσεων των Σοσιαλδημοκρατών. Τώρα ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν μια τέτοια λύση, όπως αναφέρει η Bild, επικαλούμενη πηγές από το SPD.

Το πήγε στα άκρα

Νωρίτερα ο Ζεεχόφερ, αψηφώντας ακόμη και την μεσολαβητική προσπάθεια του Σόιμπλε, τράβηξε το σχοινί στα άκρα, στάζοντας για άλλη μία φορά, χολή για την Μέρκελ. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος, η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους, λίγη ώρα πριν την νέα συνάντησή τους για τον απεγκλωβισμό από την κρίση.

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση, η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω»,  δήλωσε ο Ζεεχόφερ στην Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;». Νωρίτερα ο ίδιος και η Μέρκελ είχαν συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε μια προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι αυτός που έκλεισε και την νέα συνάντηση της Μέρκελ – Ζεεχόφερ ως μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθεί η διαφορά. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού φέρεται να είπε ο Σόιμπλε στην  κλειστή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, η οποία κράτησε μόλις μισή ώρα.

Ρήγματα ωστόσο εμφανίστηκαν και στο στρατόπεδο των Βαυαρών. Ο  Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος από την αρχή είχε μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Μέρκελ δήλωσε την Δευτέρα ότι ο Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες, όταν εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Τόνισε μάλιστα ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι «πρόθυμοι για συμβιβασμό» και ότι «πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Ελαφρώς διαφοροποιημένος εμφανίστηκε όμως και ο έτερος της ισχυρής τριανδρίας των Βαυαρών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να δεχθεί την νύχτα την παραίτηση του Ζεεχόφερ, χωρίς μια συνάντηση κορυφής», προσθέσε ωστόσο ότι «θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού».

Κέρδη και ζημιές για τους Βαυαρούς

Δημοσκόπηση πάντως, που έγινε για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, δείχνει ότι το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο, με τον οποίο ο Ζεεχόφερ και οι Χριστιανοκοινωνιστές χειρίζονται την κρίση. Σε ό,τι αφορά μάλιστα ειδικά τους ψηφοφόρους των Χριστιανοκοινωνιστών, το 49% τάσσεται υπέρ της Μέρκελ και το 48% υπέρ του Ζεεχόφερ.

Στο ερώτημα επί της ουσίας του θέματος που προκάλεσε την ενδοκυβερνητική κρίση, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων επιθυμεί, όπως και η Μέρκελ, μια ευρωπαϊκή λύση. Με τις θέσεις του Ζεεχόφερ ωστόσο, συμφωνεί το 88% των οπαδών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζεεχόφερ, ήδη από την επομένη των πρόσφατων εκλογών, σχολιάζοντας την πρώση των Χριστιανοκοινωνιστών και την άνοδο της Ενναλακτικής είχε δηλώσει ότι δεν θα αφήσει άλλους να καλύψουν το κενό. Μάλιστα, στις κρίσιμες εκλογές που έχει τον Οκτώβριο στην Βαυαρία φαίνεται ότι θεωρεί τους ακροδεξιούς της AfD ως τους κύριους αντιπάλους του, καθώς αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή.

Αν το δει κανείς από αυτήν την σκοπιά τότε ο Ζεεχόφερ έχει κερδίσει δύο μάχες: Πρώτον, την προσέγγιση ψηφοφόρων της AfD, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση που μετέδωσε το RTL. Δεύτερον, το γεγονός ότι μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που γινόταν στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας το συνέδριο των ακροδεξιών. Η δημιουργία κλειστών κέντρων στα σύνορα και η πρόβλεψη για άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων που η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, αν και δεν του δίνει ολοκληρωτική νίκη, αποτελεί την τρίτη κερδισμένη μάχη του. Η οποία βέβαια είναι και η πιο σημαντική, αφού ουσιαστικά καθιστά την Μέρκελ, καγκελάριο υπό επιτροπεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι