Κλίμα πογκρόμ κατά της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

, Σταύρος Λυγερός

«Η Τουρκία δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της» ήταν η κραυγή αγωνίας της γνωστής δημοσιογράφου του CNN Turk Νεβσίν Μενγκού, η οποία κατήγγειλε ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς του Ερντογάν, που προτρέπουν σε βιασμό και σε δολοφονία της.

Η πόλωση μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν και των πολεμίων του εντείνεται όλο και περισσότερο, αποκτώντας εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Η πολιτική βία δεν είναι άγνωστη στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μαίνονταν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αριστερών, ακροδεξιών, ισλαμιστών και Κούρδων αυτονομιστών, με χιλιάδες νεκρούς.

Θύμα είχε κινδυνεύσει να πέσει μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Γκερέντε το 1975, όταν γλίτωσε στο παρά πέντε από τις ένοπλες συμμορίες των Γκρίζων Λύκων. Η πολιτική βία εκείνης της περιόδου ήταν πολύ πιο αιματηρή από τα γεγονότα των “μολυβένιων χρόνων” που είχαν συγκλονίσει την Ιταλία την ίδια περίοδο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Sabri Sayari του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, η πολιτική βία εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους στο σύνολο, από την αντίστοιχη της Ιταλίας και την τρομοκρατία της οργάνωσης RAF στην Γερμανία.

Ατμόσφαιρα εμφυλίου 

Στην σημερινή Τουρκία υπάρχει μία “περιρρέουσα ατμόσφαιρα” που θυμίζει την ταραγμένη περίοδο του πρόσφατου παρελθόντος. Οι οπαδοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται σαν «προδότες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτοξεύοντας εκατέρωθεν απειλές. Η πόλωση έχει ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, παρόλο που είχε καταδικαστεί από όλα τα πολιτικά κόμματα

Το 2016 η γενική διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε οδηγία για την δημιουργία «κλάδων νεολαίας» στο εσωτερικό των τζαμιών. Η απόφαση αυτή εγκαταλείφθηκε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που μίλησε για σχέδιο δημιουργίας «ταγμάτων εφόδου». Είναι όμως κοινό μυστικό πως πολλά τζαμιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα στρατολόγησης των παρακρατικών του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι προτροπές στην βία δεν περιορίζονται σε ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ρητορική μίσους δημοσιογράφων του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου Akit TV είναι πραγματικά πρωτοφανής. Το 2018 παρουσιαστής του είχε δηλώσει «υπάρχουν πολλοί προδότες που πρέπει να εξοντωθούν, ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου»!Δημοσιογράφος του ίδιου τηλεοπτικού δικτύου, σχολιάζοντας τον άγριο προπηλακισμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε δηλώσει πως «οι όμοιοι του Κιλιντσάρογλου πρέπει να κρεμαστούν»! Όταν τέτοιες δηλώσεις λέγονται δημοσίως από τηλεοπτικά δίκτυα, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στο διαδίκτυο, όπου υπάρχει η “προστασία” της ανωνυμίας.

Η τουρκική Δικαιοσύνη αποφεύγει να ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις επικαλούμενη την «ελευθερία της έκφρασης», αν και δείχνει μεγάλη σπουδή να συλλαμβάνει δημοσιογράφους και χρήστες κοινωνικών δικτύων που επικρίνουν τον Ερντογάν. Η πόλωση εντάσσεται στο παιχνίδι εξουσίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ένα παιχνίδι που παίζει με τις οριακές ισορροπίες στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας και κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμερανγκ.


Με πληροφορίες από το besacenter.org

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι