ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απορρίπτει η Μόσχα την ευρωπαϊκή αντιπρόταση – Σε 19 σημεία κατέληξαν ΗΠΑ-Κίεβο

Αποχωρούν από τη Γενεύη οι Ουκρανοί – Αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις
EPA/MARTIAL TREZZINI

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η αντιπρόταση των Ευρωπαίων στο ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων των ΗΠΑ για την Ουκρανία δεν είναι εποικοδομητική και ότι απλώς δεν λειτουργεί για τη Ρωσία.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλάζει σημαντικά την έννοια και την σημασία των βασικών σημείων για το ΝΑΤΟ και το εδαφικό, σε σχέση με το αμερικανικό προσχέδιο, σύμφωνα με αντίγραφο που έχει δει το πρακτορείο Reuters. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο, με την πρώτη ματιά είναι εντελώς μη εποικοδομητικό και δεν λειτουργεί για εμάς» δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μόσχα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά ότι εάν το Κίεβο απορρίψει το σχέδιο, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν περαιτέρω. Ο Ουσακόφ είπε ότι «όχι όλες, αλλά πολλές θέσεις αυτού του (αμερικανικού) σχεδίου μας φαίνονται αρκετά αποδεκτές». Ο ίδιος προσέθεσε ότι ορισμένες ωστόσο θα έπρεπε να συζητηθούν πιο λεπτομερώς.

Σύμφωνα δε με τους Financial Times, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σχετικά με ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ειρήνης. Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι από τα 28 σημεία του αρχικού σχεδίου, που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, η νέα μορφή περιλαμβάνει 19.

Δεν είναι σαφές για την ώρα ποια σημεία από το αρχικό σχέδιο έχουν περικοπεί ή ποια έχουν αλλάξει, αν και πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών και των αποφάσεων λένε ότι «λίγα πράγματα από το αρχικό σχέδιο έχουν απομείνει». Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο των 28 σημείων είχε συνταχθεί χωρίς γνώση της ουκρανικής πλευράς.

Αινιγματική ανάρτηση Τραμπ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε, με ανάρτησή του στα social, ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία επιστρέφει στο Κίεβο από τη Γενεύη, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με εκπροσώπους των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αναμένει «πλήρη ενημέρωση» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι το βράδυ.

«Με βάση αυτές τις αναφορές, θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό με την Ευρώπη και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζουμε στην επίτευξη των αναγκαίων αποτελεσμάτων και ευχαριστώ όλους όσοι στηρίζουν την Ουκρανία», ανέφερε, o Oυκρανικός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε: «Είμαι ευγνώμων για τις συμβουλές και τη στήριξη – η Νορβηγία, όπως πάντα, βοηθά», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μία αινιγματική ανάρτηση στο Truth Social, όπου εκφράζει την απορία του για το αν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο του. Παράλληλα, όμως, αφήνει κι ένα παράθυρο αισιοδοξίας, λέγοντας πως τελικά «κάτι καλό μπορεί να συμβεί». Η ανάρτηση: «Είναι όντως πιθανό να σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;;; Μην το πιστεύετε μέχρι να το δείτε, αλλά κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει. ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!».

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, η προθεσμία της 27ης Νοεμβρίου που έχει θέσει ο  Τραμπ, προκειμένου να απαντήσει το Κίεβο αν στηρίζει ή όχι το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, δεν θεωρείται οριστική και ενδέχεται να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Προηγήθηκε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, Ουάσιγκτον-Κίεβο χαρακτήρισαν τις συζητήσεις «πολύ παραγωγικές» και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ενδεχόμενη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία «πρέπει να σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία» του Κιέβου, μετά τις συνομιλίες που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Γενεύη.

Ενδεικτικό του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί και στην ουκρανική πλευρά, είναι το ενδεχόμενο μίας νέας επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, μέσα στην εβδομάδα, για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ το εδαφικό ζήτημα, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικές και ουκρανικές πηγές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της Τουρκίας στις προσπάθειες για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία, όπως έκανε στο παρελθόν, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία και σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μας, για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ (Ρωσίας και Ουκρανίας).

Τί λένε οι Ευρωπαίοι

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συνομιλίες στην Γενεύη σημειώνουν επιτυχία, λέγοντας πως λαμβάνονται υπόψιν οι αιτιάσεις της Ευρώπης. Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς απορρίπτει την επιστροφή της Ρωσίας στην G8: Ο Μερτς δήλωσε ότι οι άλλες έξι χώρες της G7 δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την επανεισαγωγή της Ρωσίας, η οποία έχει ανασταλεί από το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε παρόμοια θέση την προηγούμενη ημέρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επανένταξη. Η σθεναρή αυτή στάση έρχεται σε αντίθεση με ένα διαρρεύσαν σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ που προτείνει σταδιακή επιστροφή της Ρωσίας, εν μέσω συνεχιζόμενων διαφορών για τους όρους στην Ουκρανία. Μια ευρωπαϊκή εναλλακτική προτείνει ότι κάθε πρόσκληση θα συνδέεται με τη χρηματοδότηση από τη Ρωσία της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να εδραιωθεί η «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, αλλά πρόοδος έχει γίνει. Ο Στάρμερ είπε ότι η ομάδα των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, γνωστή ως συμμαχία των προθύμων, θα συζητήσουν για την πρόοδο που έχει γίνει κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

«Όλοι είναι απολύτως επικεντρωμένοι σε αυτό που χρειαζόμαστε για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, και αυτό είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο Στάρμερ. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα για την Ουκρανία θα πρέπει να καθοριστούν από την Ουκρανία. «Επομένως, πρόοδος, ναι, περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει», είπε ο Στάρμερ.

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε πως οι συνομιλίες στη Γενεύη με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία ήταν «εποικοδομητικές και χρήσιμες». «Οι εργασίες εξακολουθούν να δημιουργούν τις συνθήκες για μια ειρήνη που σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και εγγυάται τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Μπαρό.

Κόστα και ντερ Λάιεν 

Για «ουσιαστική» και «καλή» πρόοδο στις συζητήσεις της Γενεύης σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την Ουκρανία, έκαναν λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, σε κοινές δηλώσεις τους λίγο μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών στη Λουάντα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι δημιουργήθηκε μια «σταθερή βάση για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν «την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας τώρα και στο μέλλον».

«Σήμερα επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον, «το έδαφος και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται σεβαστά». Δεύτερον, «μόνο η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις». Τρίτον, η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα επιλέξει το μέλλον της.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι όλη την υποστήριξη που χρειάζεται: διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεσμεύεται να υλοποιήσει την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία», ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ χαιρετίζει τις «εποικοδομητικές» συζητήσεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας και εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου Ζελένσκι και του Προέδρου Τραμπ και των αντιπροσωπειών τους εκεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι σαφές ότι τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την ΕΕ, όπως οι κυρώσεις, η διεύρυνση ή τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, απαιτούν την πλήρη συμμετοχή και λήψη αποφάσεων από την ΕΕ».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία συνεργαζόμενοι στενά με την ΕΕ και σε στενό συντονισμό με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», είπε ο Α. Κόστα και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσουμε ως εταίροι, ενωμένοι προς τον κοινό μας στόχο», που είναι ο τερματισμός του πολέμου και η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία. «Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή εκεχειρία, πρέπει να είναι μια λύση με διάρκεια», δήλωσε. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία, είναι το θέμα της άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Λουάντα.

Ζελένσκι 

Ο Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου –μία ημέρα μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Αμερικανών, Ουκρανών και Ευρωπαίων πάνω στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο– όμως εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν «πολλά ακόμη» για να επιτευχθεί «πραγματική ειρήνη» με τη Ρωσία.

«Όλοι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, κυρίως τις ΗΠΑ, αναζητώντας συμβιβαστικές λύσεις που θα μας ενισχύσουν και δεν θα μας αποδυναμώσουν», επεσήμανε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής Crimean Platform, που διεξάγεται στη Σουηδία με τη συμμετοχή χωρών που ζητούν την απόσυρση της Ρωσίας από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Στα βήματα που κάναμε σε συντονισμό με την αμερικανική πλευρά καταφέραμε να συμπεριλάβουμε εξαιρετικά ευαίσθητα σημεία», εκτίμησε ο Ζελένσκι. «Αυτά είναι σημαντικά βήματα, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη χρειάζονται πολλά περισσότερα», τόνισε. Χθες Κυριακή η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι κατήρτισαν «ένα βελτιωμένο πλαίσιο (συμφωνίας) ειρήνης» μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Γενεύη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε λεπτομέρειες. Παράλληλα ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πολλούς άλλους για να καθορίσουμε τα βήματα τα οποία θα μπορέσουν να βάλουν τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον μας, εναντίον της Ουκρανίας, και να φέρουν πραγματική ασφάλεια», υπογράμμισε. «Υπάρχει πολύς θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης και όλη η πολιτική πίεση και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τις αποφάσεις που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Γενεύη: Διπλωματικό παρασκήνιο για το Ουκρανικό

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών, είπε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι απομένει ακόμα δουλειά σε ζητήματα όπως ο ρόλος του ΝΑΤΟ, αλλά η ομάδα του έχει περιορίσει τα άλυτα θέματα σε ένα σχέδιο ειρήνης 28 σημείων για την Ουκρανία, που προωθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ, δεξί χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε επίσης λόγο στη Γενεύη για «πολύ καλή πρόοδο» στις συνομιλίες. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν είχε εκφράσει ευγνωμοσύνη για τις αμερικανικές προσπάθειες στον πόλεμο, προκαλώντας τους Ουκρανούς αξιωματούχους να τονίσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στήριξή του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις συνομιλίες μετά την εκπόνηση μιας τροποποιημένης έκδοσης του αμερικανικού σχεδίου, που αντέτεινε στις προτεινόμενες περιοριστικές ρυθμίσεις για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και αμφισβήτησε τις εδαφικές παραχωρήσεις.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προτείνει ότι η Ουκρανία θα διαθέτει μεγαλύτερο στρατό σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο και ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές εδαφών θα ξεκινούν από τη γραμμή του μετώπου αντί από μια προκαθορισμένη άποψη για το ποια εδάφη πρέπει να θεωρούνται ρωσικά.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περιθώριο έως την Πέμπτη να εγκρίνει το σχέδιο, το οποίο καλεί την Ουκρανία να παραχωρήσει έδαφος, να αποδεχθεί περιορισμούς στον στρατό της και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Για πολλούς Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών στο μέτωπο, όροι όπως αυτοί θα ισοδυναμούσαν με παράδοση μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Ο Τραμπ έχει διευκρινίσει ότι η πρότασή του δεν αποτελεί τελική προσφορά.

Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ακόμη χρόνο για να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Ελπίζει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως την Πέμπτη, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη θα πρέπει η Ουκρανία να συρρικνωθεί στα όρια της Γαλικίας, δηλαδή στα δυτικά γύρω από την πόλη Λβόβ, να χάσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και ας μπουν και στη ΕΕ και όπου αλλού θέλουν!! Θα γίνουν άλλο ένα μικρό βαλτικό κράτος τύπου Εσθονίας!!

Αμφιβαλλω οτι οι Ρωσοι θα δεχτουν το επικαιροποιημενο σχεδιο εστω σαν βαση για διαπραγματευση. Επειδη μαλιστα δεν θεωρω πως οι Ευρωπαιοι ειναι αφελεις, οδηγουμαι στο συμπερασμα οτι μαλλον προτιμουν την συνεχιση της κρισης για την ωρα. Τωρα με τι προοπτικη πολλα μπορει να υποθεσει κανεις. Παντως μου κανει εντυπωση πως… Διαβάστε περισσότερα »

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx