Κοινή γραμμή Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πενταγώνου έναντι της Τουρκίας
12/07/2019Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανακοίνωσε προχθές ότι η Τουρκία θα υποστεί πραγματικές και ισχυρές κυρώσεις εάν προχωρήσει με την παραλαβή και την εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ακολούθησε στην ίδια γραμμή και το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέραν του γεγονότος ότι για το Πεντάγωνο «οι αποφάσεις είναι αποφάσεις», όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρουσιάζονται εξαιρετικά θυμωμένοι και σε απίστευτο βαθμό, ενώ μέχρι και πριν λίγο καιρό υποστήριζαν τους Τούρκους συναδέλφους τους.
Έλπιζαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική ηγεσία για να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, κάτι που δεν συνέβη φυσικά. Σημειώνουμε ότι καταγράφουμε απλώς τα γεγονότα και το κάνουμε καθημερινά. Προβλέψεις για το τι θα συμβεί στο τέλος αποφεύγουμε να κάνουμε, διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσουν την ύστατη στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, αυτή τη δεδομένη στιγμή δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον κ. Τραμπ, αν τυχόν αποφασίσει να επιχειρήσει να σταματήσει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Για να είναι απόλυτα έτοιμοι στο Πεντάγωνο, λοιπόν, εάν επιβεβαιωθεί η άφιξη του ρωσικού συστήματος, αποφασίστηκε να τεθούν άμεσα σε ισχύ οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία –όπως έχω γράψει πολλές φορές– αποτελούν την υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση εγκρίθηκε και από τον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται από τον Ταγίπ Ερντογάν να του υποσχέθηκε ότι η Τουρκία δεν θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει με την εγκατάσταση των S-400. Αξιωματούχοι του Κογκρέσου, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αμφισβητούν ότι ο κ. Τραμπ έδωσε τέτοια υπόσχεση στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει καταλήξει στις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των εξαρτημάτων των F-35, τα οποία κατασκεύαζε η Τουρκία. Φαίνεται ότι θα προτιμηθούν δύο αμερικανικές εταιρείες με έδρα στην Καλιφόρνια, μία στην Ευρώπη και μία με έδρα το Ισραήλ, το οποίο έχει προχωρημένη πολεμική βιομηχανία.
Η συνέχεια στην πηγή: hellasjournal.com