Κόντρα Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την «σφαγή» των Κούρδων

Βαγγέλης Σαρακινός
1110
Κόντρα Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την «σφαγή» των Κούρδων, Βαγγέλης Σαρακινός

Φιτίλια στην Άγκυρα έβαλε ο Πομπέο με τις δηλώσεις του ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει «σφαγή των Κούρδων», παρά την απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ιντλίμπ, ενώ και στο Λονδίνο εκτιμούν πλέον ότι ο Άσαντ θα παραμείνει, αν και για λίγο.

Η Άγκυρα καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας «σφαγής» των Κούρδων στη Συρία από τους Τούρκους. «Η ταύτιση του Πομπέο με την (κουρδική) τρομοκρατική οργάνωση ΥΡG, αν δεν είναι σκόπιμη, τότε προδίδει μία ανησυχητική έλλειψη πληροφόρησης» απάντησε ο  εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνιζε σε συνέντευξή του ότι «η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής» στην περιοχή. Άφηνε μάλιστα να εννοηθεί ότι η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την Συρία δεν αναιρεί αυτές τις αμερικανικές θέσεις.

Η τουρκική απειλή

Η απόσυρση των ΗΠΑ ωστόσο θέτει μια απειλή για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, οι οποίοι μάχονται μέχρι σήμερα με τις δυνάμεις του υπό την  που μέχρι σήμερα μαζί με την Ουάσινγκτον κατά των  τζιχαντιστικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ερντογάν άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, αν και την ανέστειλε μετά την απόφαση του Τραμπ, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στην βορειοανατολική Συρία.

Στόχος της Άγκυρας είναι να εμποδίσει την δημιουργία μιας κουρδικής κρατικής οντότητας, στα νότια σύνορά της, καθώς αυτό θα ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων που ζουν στην Συρία. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥΡG, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θεωρούνται από την Άγκυρα τρομοκράτες και επέκταση του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Έκθετος ο Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Πομπέο έγιναν  μερικές ημέρες μετά την  ανάκτηση του ελέγχου της Μανμπίτζ από τον στρατό του Άσαντ, ο οποίος κλήθηκε στην πόλη από τους Κούρδους, μπροστά στο ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής. Συμπίπτουν όμως και με τις σφοδρές μάχες που γίνονται από την αρχή της εβδομάδας στην στην βορειοανατολική Συρία ανάμεσα στους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, μιας οργάνωσης που σχημάτισε ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και τους αντάρτες της Νουρεντίν αζ Ζίνκι, μιας οργάνωσης που ανήκει στη συμμαχία την οποία υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Οι μάχες αυτές, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 97 άνθρωποι, άρχισαν την Τρίτη στην βόρεια επαρχία Χαλέπι και εξαπλώθηκαν νοτιοδυτικά στην επαρχία Ιντίμπ. Μια επαρχία, στην οποία Ρωσία και Τουρκία έχουν αποφασίσει την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης που θα χωρίζει τους τζιχαντιστές που έχουν αναμιχθεί με τους αντάρτες από τα λιγοστά εδάφη που ελέγχει ο συριακός στρατός.

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε μάλιστα, ότι οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν εδάφη και συνολικά 11 χωριά από το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΑ), το οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τον Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε στον Τραμπ ότι μπορεί να καλύψει το κενό που θα προκαλέσει η αμερικανική αποχώρηση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Εκθέτει όμως τον Τούρκο πρόεδρο και στον Πούτιν, ο οποίος του έδωσε το ελεύθερο να διαχειριστεί τον διαχωρισμό ανταρτών και τσιχαντιστών στο μεγαλύτερο μέρος Ιντλίμπ.

Ο Άσαντ βλέπει από την Μανμπίτζ

Ο Άσαντ δεν ελέγχει και πολλά πράγματα στην Ιντλίμπ, κατέχει όμως κάτι παραπάνω από την μισή επικράτεια της Συρίας και η προσέγγιση που γίνεται με τους Κούρδους, σε συνδυασμό με την παρουσία συριακού στρατού στην Μανμπίτζ, τον έχει αναβαθμίσει και άλλο.

Σήμερα μάλιστα ακόμη και το Λονδίνο, το οποίο θεωρεί τον Σύρο πρόεδρο μόνιμη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς ο Άσαντ θα παραμείνει για λίγο». Το απέδωσε βεβαίως στην στήριξη της Ρωσίας, η οποία φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος του συριακού πολέμου.

Το αποδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Τέταρτη ότι «η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό» και ότι δεν πρόκειται για «κάποιο τεράστιο πλούτο», αλλά για «άμμο και θάνατο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών δεν αλλάζει, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή θα γίνει σιγά-σιγά. Για άλλη μία φορά πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση κάτι που έκανε και ο Πομπέο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.