ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Ρωσίας-ΕΕ για το Καλίνινγκραντ – Αντίμετρα σχεδιάζει η Μόσχα

Κόντρα Ρωσίας-ΕΕ για το Καλίνινγκραντ - Αντίμετρα σχεδιάζει η Μόσχα,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε η Μόσχα προς την κυβέρνηση της Λιθουανίας, για την απόφαση απαγόρευσης της σιδηροδρομικής μεταφοράς ορισμένων ειδών από τη Ρωσία προς τον θύλακο του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, «η απάντηση της Ρωσίας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική», χωρίς να διευκρινίσει τί άλλο σχεδιάζει να πράξει η ρωσική κυβέρνηση.  Στο Καλίνινγκραντ μετέβη ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Πούτιν για συνομιλίες με τον τοπικό κυβερνήτη Αντόν Αλικάνοφ.

Το Καλίνινγκραντ, με πληθυσμό 430.000 ανθρώπων, δεν έχει εδαφική συνέχεια με τη Ρωσική Ομοσπονδία και εφοδιάζεται είτε σιδηροδρομικώς, μέσω Λευκορωσίας και Λιθουανίας, είτε μέσω της ναυτικής οδού. Η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να εφοδιάζει την περιοχή μέσω θαλάσσης, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Η Ρωσία ασφαλώς και θα απαντήσει σε παρόμοιες εχθρικές πράξεις. Επεξεργαζόμαστε τα κατάλληλα απαντητικά μέτρα, οι συνέπειες των οποίων θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Με δήλωσή της, η κυβέρνηση της Λιθουανίας τονίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποκλεισμού του ρωσικού θυλάκου, καθώς «η διέλευση ανθρώπων όπως και αγαθών που δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ε.Ε. μέσω της Λιθουανίας συνεχίζεται κανονικά» και ότι η βαλτική δημοκρατία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ένωσης.

Την ώρα που ο Πατρούσεφ έφθανε στο Καλίνινγκραντ, στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μάρκους Έντερερ, προκειμένου «να του εκφράσει την αποφασιστική αντίθεση της χώρας στην απαγόρευση διέλευσης βασικών αγαθών στον θύλακο της Βαλτικής». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ρωσία απαίτησε από την Ε.Ε. «την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στη δίοδο προς το Καλίνινγκραντ», χαρακτηρίζοντας παράνομες τις απαγορεύσεις και απειλώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν ανάλογα μέτρα».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο προειδοποίησε επίσης τον Έντερερ ότι και για τις  συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από την πλευρά της Ε.Ε. προς τον ουκρανικό στρατό, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτες και ότι τα εν λόγω όπλα χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών σε τοποθεσίες του Ντονμπάς, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά».

  Γιατί ο Μπολσονάρου αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να παραδοθεί

Η απάντηση της ΕΕ δια του εκπροσώπου Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ προς τη Μόσχα είναι ότι η Λιθουανία εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων.

Θέση επί του θέματος που έχει προκληθεί με την απόφαση της κυβέρνησης της Λιθουανίας για την απαγόρευση της μεταφοράς ορισμένων ειδών από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ (ειδών προηγμένης τεχνολογίας, καυσίμων κά σύμφωνα με το πλαίσιο κυρώσεων της ΕΕ) πήρε ο εκπρόσωπος του State Department, σημειώνοντας ότι η Λιθουανία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Λιθουανία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι