Κόντρα στον Τραμπ και με τον θάνατό του, ο βετεράνος Μακέιν

Κόντρα στον Τραμπ και με τον θάνατό του, ο βετεράνος Μακέιν, slpress

Μια αντισυμμβατική μορφή της αμερικανικής πολιτικής ζωής, ο  γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρώην πιλότος μαχητικού και αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, έφυγε το Σάββατο από την ζωή, εξαιτίας καρκίνου στον εγκέφαλο. Ο Μακέιν υπήρξε υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2008, ενώ το τέλος της ζωής του και της πολιτικής καριέρας του σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεσή του με τον Τραμπ.

Ο Μακέιν, από τον Ιούλιο του 2017, υποβαλλόταν  σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου και είχε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Την Παρασκευή, η οικογένειά του ανακοίνωσε, ότι αποφάσισε να διακόψει την θεραπεία του, καθώς ο καρκίνος κάλπαζε, και μία ημέρα μετά πέθανε.

«Μέχρι τον θάνατό του, υπηρέτησε πιστά τις ΗΠΑ επί εξήντα χρόνια», ανέφερε το πολιτικό γραφείο του στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τον θάνατο του γερουσιαστή της Αριζόνα.

Τα συλλυπητήρια

Στην είδηση του θανάτου του γερουσιαστή Μακέιν, ο οποίος υπήρξε εμβληματική μορφή των Ρεπουμπλικάνων, άρχισαν να συρρέουν τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από όλον τον πολιτικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο ο Μακέιν είπε ότι δεν τον θέλει στην κηδεία του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του γερουσιαστή με μήνυμά του στο Twitter. Δεν ανέφερε ωστόσο ούτε μία λέξη για την ζωή και την καριέρα του γερουσιαστή.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε νικήσει τον Μακέιν στις προεδρικές εκλογές του 2008 ανέφερε: «Ο Τζον και εγώ ανήκαμε σε διαφορετικές γενιές, προερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, κι αναμετρηθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής». Πρόσθεσε επίσης ότι παρ’ όλες τις διαφορές μοιράζονταν με τον Μακέιν την πίστη για κάτι «υψηλότερο: τα ιδεώδη για τα οποία γενιές Αμερικανών και μεταναστών έδωσαν αγώνες, έδωσαν μάχες, θυσιάστηκαν».

«Πατριώτη ύψιστης τάξεως» χαρακτήρισε τον εκλιπόντα γερουσιαστή ο ρεπουμπλικάνος,  πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ενώ ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέτισε κι αυτός φόρο τιμής στον Μακέιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίσταζε να αψηφήσει την κομματική γραμμή αν έκρινε πως ήταν για το καλό της χώρας.

Η κόντρα με τον Τραμπ

Η σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακέιν ήταν εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι δύο ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί είχαν ανταλλάξει συχνά, δημοσίως, περιφρονητικά σχόλια ο ένας για τον άλλον. Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μακέιν άλλωστε, ήταν να μην παραστεί στην κηδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μακέιν, εξαιτίας του καρκίνου, απουσίαζε από το Καπιτώλιο από τον περασμένο  Δεκέμβριο, αν και παρέμενε σχετικά ενεργός πολιτικά. Την παρουσία του όμως, το καλοκαίρι του 2017, ο Τραμπ θα την θυμάται για πάντα. Ειδικά τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, όταν γύρω στις  01:30 το πρωί, ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, μπήκε στο ημικύκλιο της Γερουσίας και, στρέφοντας προς τα κάτω τον αντίχειρά του, ψήφισε εναντίον της κατάργησης του Obamacare. Αψηφώντας δηλαδή τον Τραμπ, ψήφισε υπέρ της διατήρησης του νόμου-πλαισίου της κυβέρνησης Ομπάμα για το σύστημα υγείας και την κοινωνική  ασφάλιση στις ΗΠΑ. Τίναξε έτσι στον αέρα μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μακέιν  δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του για τον Τραμπ, τον οποίο χαρακτήριζε δημόσια ως «παρορμητικό» και ελάχιστα πληροφορημένο. Στα απομνημονεύματά του μάλιστα, που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2018, κατήγγειλε την «συμπάθεια» του μεγιστάνα για τον Πούτιν. Άλλωστε ο Μακέιν είχε δώσει μάχη στο Καπιτώλιο για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και η Μόσχα τον είχε «ανταμείψει» με αντίποινα, κάτι για το οποίο ο γερουσιαστής από την Αριζόνα δήλωνε «υπερήφανος».

Το Βιετνάμ και η αιχμαλωσία

Γιός και εγγονός ναυάρχων, ο Τζον Μακέιν υπήρξε για χρόνια πιλότος  καταδιωκτικού του ναυτικού. Πήρε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε, στις 26 Οκτωβρίου 1967, όταν χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, κοντά στο Ανόι. Ο ίδιος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και αιχμαλωτίστηκε στο έδαφος.

Τα κατάγματα στα δύο του χέρια και στο πόδι θεραπεύθηκαν άσχημα κατά την κράτησή του στο Βιετνάμ, στην διάρκεια της οποίας, όπως κατήγγειλε είχε υποστεί βασανιστήρια. Απελευθερώθηκε τελικά στις 15 Μαρτίου του 1973, μετά το τέλος του πολέμου.

Η αιχμαλωσία του ήταν η αιτία που στην διάρκεια της πολιτικής καριέρας του ο Μακέιν υπήρξε πολέμιος των βασανιστηρίων. Ήταν άλλωστε ο γερουσιαστής που κατήγγειλε τις ανακρίσεις της CIA με τις «προχωρημένες τεχνικές», στην διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», επί των ημερών του Τζορτζ Ου. Μπους.

Στο θέμα της αιχμαλωσίας του Μακέιν είχε αναφερθεί και ο Τραμπ, σε μία από τις πολλές επικρίσεις εναντίον του. «Δεν είναι ήρωας πολέμου» είχε πει το 2015 σε συγκέντρωση στην για να προσθέσει: «Ήταν ήρωας πολέμου επειδή πιάστηκε αιχμάλωτος. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίστηκαν».

Αποτυχίες και παρεμβατισμός

Ο Μακέιν φρόντισε στην διάρκεια της καριέρας του να καλλιεργήσει την  εικόνα ενός ανεξάρτητου πολιτικού, ο οποίος μιλάει με ειλικρίνεια και δεν οριοθετείται από την κομματική γραμμή.

Το 2000 ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει στην εσωκομματική διαδικασία τον Τζορτζ Ου. Μπους, στις εσωκομματικές διαδικασίες για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές. Το 2008, πήρε τελικά το χρίσμα, αλλά η εποχή είχε αλλάξει και υπέστη βαριά ήττα από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Την ήττα αυτή επανέφερε ο Τραμπ σε κάθε δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Μακέιν, ο οποίος πρέσβευε το παλιό δόγμα της αμερικανικής πολιτικής, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ οφείλουν να υπερασπίζονται τις αξίες και τα συμφέροντά τους σε όλο τον κόσμο, και έβλεπε με δυσπιστία την άνοδο του Tea Party στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η εκλογή του Τραμπ απέδειξε πάντως ότι ο Μακέιν δεν στάθηκε ικανός να εμποδίσει αυτήν την άνοδο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx