Κόβει η Ουκρανία το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
10/05/2022Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι «λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα». Η Ουκρανία παρέμενε όλο αυτό το διάστημα διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου.
Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία». Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.
«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.
Υπηρεσίες πληροφοριών
Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται να μεταφέρει το πόλεμο στην Υπερδνειστερία, αλλά και για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς. «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς.
Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), στηριζόμενο στην Άβριλ Χέινς, η οποία έχει καταθέσει στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας για παγκόσμιες απειλές, για τη «ζοφερή προοπτική» που έχει δημιουργηθεί, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία.
«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή», δήλωσε η Χέινς. Είπε, επίσης, ότι οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι η κατάληψη των δύο περιφερειών, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, συν μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, καθώς και η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της χώρας από τα βόρεια, για να εδραιωθεί ο έλεγχος σε μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία αυτή γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Χέινς εκτιμά ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους.
Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, «πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσει κάποια μορφή κινητοποίησης», επισημαίνοντας πως «είναι ολοένα και πιο απίθανο να μπορέσουν να αποκτήσουν έλεγχο και στις δύο περιφέρειες και στη ζώνη ασφαλείας που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες».
Λευκορωσία
Στο μεταξύ Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρία σημεία κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ενισχύοντας την ανησυχία στην περιοχή. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σήμερα οι λευκορωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση του πολέμου πέρα από το δίπολο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο των ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας του.
Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του -η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων, ως απάντηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα», πρόσθεσε.
Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300. «Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη στα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται τίποτα, «αλλά θέλω όλοι να καταλάβουν το εύρος των όπλων που έχουμε»
ΟΗΕ
Στο μεταξύ η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία Ματίλντα Μπόγκνερ, δήλωσε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό των 3.381. Όπως ανέφερε στην Ουκρανία δήλωσε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό των 3.381.
Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες κατηγορίες βασανισμών και εκτελέσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ωχριούν μπροστά στις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι εισβολείς. Επισήμανε δε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Ρώσων είναι «σημαντικά σοβαρότερες».
Μπάϊντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τον ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σχέδιο για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στο Ποτόμακ, προάστιο της Ουάσινγκτον, επανέλαβε την εκτίμηση πως «ο Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συσπειρώθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών». Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε υπολογίσει τα πάντα και το πρόβλημα του είναι τώρα πως «δεν έχει δρόμο να βγει από τη σύρραξη» προσθέτοντας πως «ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό».
Νωρίτερα χθες, υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία του έναντι του βάρβαρου πολέμου του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».
Το μέτρο προβλέπει υπενοικίαση ή δανεισμό οπλισμού στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθηθούν σύμμαχοι. Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί όπλα και πυρομαχικά αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων, ενώ τον Μάρτιο, το Κογκρέσο ενέκρινε να κατανεμηθούν 13,6 δισεκ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια.
⚡️⚡️Joe Biden signs into law the "Ukraine Democracy and Defense Lend-Lease Act of 2022"
This is the second Lend-Lease in history. In addition to weapons, Ukraine will receive additional financial assistance. #Biden has already asked Congress for $33 billion support for #Ukraine. pic.twitter.com/myvdl99GJq
— NEXTA (@nexta_tv) May 9, 2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε μέσω Twitter τους γερουσιαστές των ΗΠΑ για την υποστήριξη στον «αγώνα για την ελευθερία και το μέλλον μας» κάνοντας λόγο περί «ιστορικού βήματος». O Ζελένσκι είχε χθες τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η αίτηση ένταξης της ουκρανικής κυβέρνησης θα εξεταστεί μέσα στον Ιούνιο.
Τα μηνύματα Πούτιν προς τη Δύση
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Δύση ότι σχεδίαζε εισβολή στην Ρωσία. Στην ομιλία του για την 77η επέτειο της Ημέρας της Νίκης ο Πούτιν, τόνισε ότι η Ρωσία με την «ειδική επιχείρηση απέτρεψε την εισβολή»
«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι «δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση». Ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τον όρο “πόλεμος”, όπως εκτιμούσαν διεθνείς αναλυτές, ότι η σημερινή μέρα θα σηματοδοτούσε την επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια, και αμέσως συνέδεσε τη σημερινή μέρα με την επιχείρηση στην Ουκρανία, λέγοντας, απευθυνόμενος στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Είναι το ίδιο και τώρα. Αγωνίζεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στην καρδιά όλων μας. Δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν υπέφερε κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας». Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» ότι προκαλούν απειλή και «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».
Κάνοντας ένα “διάλλειμα” από την επίθεση του στην Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία «γιορτάζει μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των Άγγλων, των Γάλλων και των Αμερικανών που πολέμησαν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Κατόπιν απευθύνθηκε ξανά στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και τους «πολιτοφύλακες του Ντονμπάς», λέγοντας ότι πολεμούν στη γη τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία. «Κανείς δεν θα ξεχάσει τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να μην υπάρξει ξανά θέση στον κόσμο για τους Ναζί», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.