Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Μακρόν – Σοκ από την επίθεση σε σπίτι δημάρχου (upd)
02/07/2023Πιο ήσυχη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ήταν η νύχτα που πέρασε στη Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 719 προσαγωγές και συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρίσκονταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος Μακρόν συγκαλεί στις 19:30 έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, χωρίς πάντως να θεωρείται πιθανή η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως πιέζει η ακροδεξιά αντιπολίτευση.
Η κατάσταση, όπως εκτιμούν σήμερα και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, δείχνει να βαίνει προς σταδιακή εκτόνωση. Εκτός και αν το βράδυ προγραμματιστούν νέες συγκεντρώσεις, μέσω πρωτοβουλιών στα social media. Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.
Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών. Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Δεν έλειψαν όμως τα βίαια επεισόδια. Στη διάρκεια αυτής της πέμπτης νύκτας βιαιοτήτων, ταραχοποιοί έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άρχισε έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας».
Η σύζυγος του δημάρχου -ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και απουσίαζε την ώρα της επίθεσης-, και ένα από τα δύο μικρά παιδιά τους τραυματίσθηκε στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους επιτιθέμενους, ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος.
Η επίθεση καταδικάσθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες». Νωρίς σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός βρέθηκε επιτόπου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει αναπάντηση καμιά βιαιότητα» και πως στην επιβολή των κυρώσεων θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα».
Σύσκεψη συγκαλεί ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και να παραμείνει στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά κατασταλτικών μέτρων να βάλει φρένο στα επεισόδια που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες γαλλικές πόλεις. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί έκανε χθες νέες ανακοινώσεις και προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!
Πολλές πόλεις όπως η Σεντ Ετιέν εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας και κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το οποίο τίθεται όλο και πιο έντονα από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, κυρίως από την ακροδεξιά.
Kατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.
Τέσσερις νύχτες βίας
Οι τέσσερις νύχτες άγριων επεισοδίων στην Γαλλία, παρά την ανάπτυξη 45.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής, με τεθωρακισμένα οχήματα, έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στην πολιτική σκηνή. Οι ταραχές ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο από πυρά αστυνομικού ενός 17χρονου αλγερινής καταγωγής, στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού. Σε 471 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.
Τα επεισόδια συνοδεύονται από εμπρησμούς κτιρίων, αυτοκινήτων και λεηλασίες καταστημάτων. Στη Μασσαλία, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. «Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.
«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και της εξέγερσης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Διπλωματική διαμαρτυρία της Κίνας
Το γενικό προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία υπέβαλε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αφού λεωφορείο που μετέφερε ομάδα Κινέζων τουριστών στην πόλη δέχθηκε επίθεση με πέτρες την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροί τραυματισμοί. Στη διαμαρτυρία του το κινεζικό προξενείο ζητεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και της περιουσίας τους.
Το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στη διάρκεια των επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει σε πολλές γαλλικές πόλεις μετά τον θάνατο την Τρίτη 17χρονου νεαρού από τα πυρά αστυνομικού. Οι Κινέζοι τουρίστες που επέβαιναν στο εν λόγω λεωφορείο έχουν αναχωρήσει από τη Γαλλία, επεσήμανε το κινεζικό προξενείο.
Αυτοσυγκράτηση συνιστά το Ιράν
Το Ιράν ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Γαλλίας «να σταματήσει τη βίαιη μεταχείριση των πολιτών της και να δείξει αυτοσυγκράτηση» μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν από τον θάνατο 17χρονου νεαρού από τα πυρά αστυνομικού.
«Συνιστούμε στη γαλλική κυβέρνηση και την αστυνομία να δώσουν προσοχή στα αιτήματα των διαδηλωτών και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας κάθε βία», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter και πρόσθεσε: «Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη βίαιη μεταχείριση των πολιτών της σεβόμενη τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, «οι διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών και το γεγονός ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν να δέχονται και να διορθώνουν τις κακές συμπεριφορές απέναντι τους έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για τους Ευρωπαίους πολίτες, και στη Γαλλία». Το ιρανικό υπουργείο ζήτησε επίσης από τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Γαλλία λόγω της τρέχουσας κρίσης.
Η ανακοίνωση των αστυνομικών
Την ίδια στιγμή δυο από τις μεγαλύτερες ενώσεις που εκπροσωπούν τους αστυνομικούς στη Γαλλία, εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούσαν να αποκατασταθεί άμεσα η έννομη τάξη «με όλα τα μέσα», καθώς, όπως αναφέρουν, είναι τώρα «σε πόλεμο με επικίνδυνους ανθρώπους… και ορδές αγρίων»! Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρει:
«Αρκετά… Αντιμετωπίζοντας αυτές τις άγριες ορδές, το να ζητάς ηρεμία δεν αρκεί πλέον, πρέπει να επιβληθεί! Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και η τοποθέτηση των συλληφθέντων πέρα από την ικανότητα να βλάψουν θα πρέπει να είναι τα μόνα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να δοθούν.
»Απέναντι σε τέτοιες καταστροφές, η οικογένεια της αστυνομίας πρέπει να σταθεί ενωμένη. Οι συνάδελφοί μας, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, δεν αντέχουν άλλο την τυραννία αυτών των βίαιων μειονοτήτων. Η ώρα δεν είναι για συνδικαλιστική δράση, αλλά για καταπολέμηση αυτών των ‘παρασίτων’. Η παράδοση, η συνθηκολόγηση και η ικανοποίηση τους με την κατάθεση των όπλων δεν είναι οι λύσεις υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου το συντομότερο δυνατό. Μόλις αποκατασταθεί, ξέρουμε ήδη ότι θα ξαναζήσουμε αυτό το χάος που υπομένουμε εδώ και δεκαετίες.
»Για αυτούς τους λόγους, η Alliance Police Nationale και η UNSA Police θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και προειδοποιούμε την κυβέρνηση από εδώ και πέρα, ότι στο τέλος, θα είμαστε σε δράση και χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για τη νομική προστασία της αστυνομίας, μια κατάλληλη ποινική απάντηση, με σημαντικά μέσα υπό τον όρο, η αστυνομία να κρίνει το ύψος του ανταλλάγματος που δόθηκε. Σήμερα η αστυνομία είναι σε μάχη γιατί είμαστε σε πόλεμο. Αύριο θα είμαστε στην αντίσταση και η κυβέρνηση θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει».