ΘΕΜΑ

Κραυγή αγωνίας των χριστιανικών δογμάτων στα Ιεροσόλυμα

Κραυγή αγωνίας των χριστιανικών δογμάτων στα Ιεροσόλυμα, Ιωάννης Μπαλτζώης

Αυτές τις Άγιες Ημέρες, που βιώνουμε την Γέννηση του Θεανθρώπου, οι σκέψεις όλων των Χριστιανών, ανεξαρτήτως δόγματος, περιφέρεται νοερά στη Γη που γεννήθηκε, μεγάλωσε, δίδαξε και σταυρώθηκε για την σωτηρία μας ο Ιησούς Χριστός. Ανέκαθεν στους Αγίους Τόπους, και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλαμισμού, οι πιστοί όλων των θρησκειών και των δογμάτων συνυπήρχαν, συμβιώνοντας άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε με πολλά προβλήματα. Και να πάλι τα διαχρονικά προβλήματα ανέκυψαν ξανά στους αγίους Τόπους και λόγω των ημερών κρίνεται σκόπιμο να αναδειχθούν.

Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Nir Hasson στην ιστοσελίδα της εφημερίδος Haaretz, οι επικεφαλής των χριστιανικών δογμάτων στα Ιεροσόλυμα ξεκίνησαν “εκστρατεία”, διαμαρτυρόμενοι για κρούσματα βίας από ριζοσπαστικές ομάδες και για απόπειρες εκ μέρους ισραηλινών οργανώσεων εποίκων να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Παλαιά Πόλη, κάνοντας λόγο για συστηματική προσπάθεια να εκδιωχθεί η χριστιανική κοινότητα από τα Ιεροσόλυμα καθώς και από άλλα μέρη των Αγίων Τόπων.

«Η εκστρατεία αυτή, εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αποτελεί μέρος κι άλλων κοινών δράσεων ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ στην Παλαιά Πόλη», σημειώνει ο Hasson. Και προσθέτει: «Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα, ενώ, παράλληλα, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προωθούνται αναφορές και επί του θέματος. Οι ηγέτες των εκκλησιών κάνουν λόγο στις αναφορές τους για περιστατικά σωματικών και λεκτικών επιθέσεων κατά ιερέων και άλλων κληρικών, καθώς και για αδυναμία της αστυνομίας να παράσχει επαρκή προστασία. Προβαίνουν επίσης σε καταγγελίες περί προσπαθειών ριζοσπαστικών ομάδων να συνεχίζουν να επιδιώκουν την απόκτηση, κατά στρατηγικό τρόπο, ακίνητης περιουσίας στην χριστιανική συνοικία».

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα που αφορά στη χριστιανική κοινότητα στο Ισραήλ. Οι θρησκευτικοί ηγέτες χρειάζεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση που προωθεί την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη. Από τους επικεφαλής των εκκλησιών αναμένει κανείς να αντιληφθούν την ευθύνη τους και τις συνέπειες όσων έχουν δημοσιεύσει: την ενδεχόμενη πρόκληση βίας και την βλάβη εις βάρος αθώων ανθρώπων».

Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Πατριάρχη Θεόφιλο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τον οποίον θεωρεί ότι είναι πίσω από όλη αυτή την εκστρατεία, ο οποίος δήλωσε ότι «ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία το μέλλον των χριστιανικών μας κοινοτήτων δεν ήταν πιο αβέβαιο και ότι ριζοσπαστικές ομάδες προτίθενται να μας ξεριζώσουν από τα σπίτια μας, τις δουλειές μας και τους χώρους λατρείας μας. Αντί να διχαζόμαστε, πρέπει να ενωθούμε στο όνομα των Αγίων Τόπων, ως χώρου ειρηνικού και ανεκτικού για όλες τις θρησκείες».

Κοινή δήλωση χριστιανικών δογμάτων

Διευκρινίζεται ότι με τον όρο ριζοσπαστικές ομάδες, αναφέρονται οι διάφορες ομάδες των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι Χαρεντίμ και κάποιες άλλες, που ο φανατισμός των και η θρησκοληψία τους υπερβαίνει κάθε όριο, ακόμη και κατά των κοσμικών Εβραίων και θα λέγαμε ότι οι δράσεις των προσομοιάζουν, με τις αντίστοιχες των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η κοινή δήλωση υπογράφηκε από τους επικεφαλής όλων των μεγάλων δογμάτων των Ιεροσολύμων, συμπεριλαμβανομένων εκτός του Ελληνοορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του Αρμενίου Πατριάρχη, του Λατίνου Πατριάρχη, της Κουστωδίας των Φραγκισκανών και του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Οι επικεφαλής των δογμάτων των Ιεροσολύμων υποστηρίζουν ακόμη, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις εισερχόμενες τουριστικές ροές εξαιτίας της πανδημίας και της μετάλλαξης Omicron τις έχει πλήξει, εκτός των άλλων και οικονομικά, καθόσον τα έσοδα από τον θρησκευτικό τουρισμό ήταν σημαντικά για την επιβίωση, όλων των χριστιανικών δογμάτων των Αγίων Τόπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται τέτοια γεγονότα. Οι διώξεις κατά των Χριστιανών στη Μέση είναι συστηματική και γίνεται περισσότερο από μουσουλμάνους, σε όλη την Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χριστιανών να μειώνεται δραματικά. Ο υπογράφων έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο θέμα της μείωσης των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.

Κραυγή αγωνίας

Ακόμη και στην Παλαιστίνη, και συγκεκριμένα στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής, παρατηρείται μεγάλη μείωση του Χριστιανικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πόλη της γέννησης του Χριστού, την Βηθλεέμ, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείτο παλιότερα από Χριστιανούς σε ποσοστό 90%, τώρα επικρατούν οι μουσουλμάνοι, που αγγίζουν το 65% των κατοίκων, όπως τα ίδια συμβαίνουν και στην άλλη μεγάλη χριστιανική πόλη, την πόλη του Χριστού, την Ναζαρέτ, όπου το ποσοστό των Χριστιανών μειώθηκε δραματικά.

Και όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο άρθρο στον εγκυρότατο δημοσιογραφικό ιστότοπο “Times of Israel”, οι ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Ισραήλ (κυρίως Παλαιστίνιοι) ανέρχονται πλέον μόνο σε 160.000. Τέλος να αναφέρουμε ότι η εν λόγω δήλωση των επικεφαλής των χριστιανικών δογμάτων είναι μοναδική και ασυνήθιστη, όχι μόνον ως προς το περιεχόμενό της, αλλά και για το γεγονός ότι όλα τα χριστιανικά δόγματα των Ιεροσολύμων συνεργάστηκαν.

Είναι πολύ σημαντική γιατί, για όσους γνωρίζουν, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονταν ως επί το πλείστων από διχόνοια και διαφωνίες και σπάνια και όχι καθολικά συνεργαζόταν ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα, οπότε η κραυγή αγωνίας των είναι σημαντική και ως εκ τούτου αληθινή. Άρα, είναι βέβαιο ότι ο Χριστιανισμός ευρίσκεται υπό απειλή στους τόπου που γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος και θα έπρεπε η πολιτισμένη και χριστιανική Δύση να είχε αντιδράσει, πριν αν είναι πολύ αργά. Αλλά φευ!!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι