Κραυγή Ουκρανών για τη μάστιγα της διαφθοράς σε καιρό πολέμου
08/09/2023Περισσότεροι από 80.000 Ουκρανοί έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα ένα αίτημα (petition) που αναρτήθηκε διαδικτυακά για διαφάνεια, σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών αξιωματούχων, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της διαφθοράς που μαστίζει την Ουκρανία και μάλιστα σε καιρό πολέμου.
«Αυτή την ώρα, το να κρύβουμε τις δηλώσεις πόθεν έσχες ισοδυναμεί με το να καλύπτουμε τη γενικευμένη διαφθορά στη χώρα», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στα social media και στη συνέχεια αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Προεδρίας της Ουκρανίας για τις πρωτοβουλίες των πολιτών. Συγκέντρωσε 83.000 υπογραφές, σχεδόν τριπλάσιες από τις 25.000 που απαιτούνται προκειμένου ο αρχηγός του κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαντήσει. Και μάλιστα σε τρεις ημέρες. Τον καλούν να αναπέμψει στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τρίτη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, που δίνει το δικαίωμα να τηρηθούν μυστικά τα περιουσιακά στοιχεία των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων για έναν χρόνο ακόμα.
Οι υπογράφοντες πολίτες που ζητούν αναπομπή του νόμου, και οι ΜΚΟ, ζητούν άμεση δημόσια πρόσβαση στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, ώστε η κοινωνία των πολιτών να μάθει ενδεχόμενους ύποπτους πλουτισμούς. «Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ένα εργαλείο ελέγχου των αποφάσεων των αντιπροσώπων του κράτους που παραμένει η κύρια εξασφάλιση κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο αίτημα.
Πόλεμος και διαφθορά
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το 89% των Ουκρανών θεωρούν πως η διαφθορά είναι σοβαρό πρόβλημα. Είναι μετά την εισβολή της Ρωσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα σε καιρό πολέμου, όταν βλέπουμε όλα τα σκάνδαλα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και αφορούν διαμερίσματα, σπίτια στο εξωτερικό και πολυτελή αυτοκίνητα», εκτίμησε η AntAC, μια ειδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7, ο πρόεδρος Ζελένσκι δίνει εγγυήσεις σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα τους τελευταίους μήνες. Χθες, ένας πρώην σύμμαχος, ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Κολομόισκι, παραπέμφθηκε σε δίκη για υπεξαίρεση κεφαλαίων από τράπεζα την οποία είχε ιδρύσει και χρεοκόπησε. Στα τέλη Αυγούστου, τουλάχιστον 200 στρατολογικά κέντρα ερευνήθηκαν μετά από πολλές καταγγελίες ότι επέτρεπαν σε στρατεύσιμους να πληρώνουν για να διαφύγουν τη στράτευση. Ακολούθησε η αποπομπή του υπουργού Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.