ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: “Δεχτείτε την εκεχειρία” – Ανεπίτρεπτη μια εισβολή στην Ράφα λέει ο ΟΗΕ

Στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα το παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου

Η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει σήμερα-αύριο στην πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες στη Γάζα, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο και το Κατάρ. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως πάει να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι «με ή χωρίς συμφωνία με τη Χαμάς το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα». Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η δήλωση λίγο πριν υποδεχθεί τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για συμφωνία εκεχειρίας.

Μετά τη συνάντηση χθες με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ, χωρών που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της και θα επιστρέψει για να δώσει απάντηση «το ταχύτερο δυνατόν», σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα εξάλλου με αιγυπτιακές πηγές που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, έχει δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, η αντιπροσωπεία «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση για κατάπαυση στη Γάζα».

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διαβεβαίωσε χθες πως έχει την ελπίδα πως θα υπάρξει ανακωχή. Όμως, ο Ζάχερ Τζαμπαρίν, μέλος της ομάδας των διαπραγματευτών της Χαμάς, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε περί θετικής ατμόσφαιρας στις διαπραγματεύσεις». O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χθες το βράδυ διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αλ Σίσι. Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έγινε γνωστό ότι διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων υπουργών Εξωτερικών για την κατάπαυση αλλά και την προοπτική πολιτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού.

Δηλώσεις Νετανιάχου

Ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου επιπλέον ότι σε περίπτωση που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων για κατηγορίες που συνδέονται με τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, αυτό θα αποτελούσε «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας». «Το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος διοικητών των IDF (σ.σ. των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) και κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελεί σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας», είπε ο Νετανιάχου.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: καμιά απόφαση, ούτε στη Χάγη ούτε οπουδήποτε αλλού, δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε όλους τους στόχους (που έχουμε θέσει) σε αυτόν τον πόλεμο: την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, την ολοκληρωτική επικράτησή μας απέναντι στη Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι θα διατάξει την επιχείρηση στη Ράφα, που χαρακτηρίζει απαραίτητη για να «νικηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι». Αν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «θα αναστείλουμε την επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 12.

«Η σκέψη ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων μας είναι εκτός συζήτησης. Θα εισέλθουμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε όλες τις ταξιαρχίες της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία (εκεχειρίας), προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκληρωτική επικράτηση», είπε επιπλέον ο Νετανιάχου σε συγγενείς ομήρων στην Ιερουσαλήμ.

Το μήνυμα Μπλίνκεν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες. Τώρα πρέπει να δράσουμε», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, στο πλαίσιο της έβδομης περιοδείας του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Θέλουμε να δούμε αυτήν τη συμφωνία να υλοποιείται εντός των επόμενων ημερών», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει γίνει καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ο Μπλίνκεν είπε ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός, για να ανακουφίσουμε από τα δεινά και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι πραγματικά βιώσιμο και θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη στους ανθρώπους που την έχουν απελπισμένα ανάγκη», πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες που θα έχει αύριο Τετάρτη στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για να αυξηθεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα. Μολονότι παρατηρείται κάποια βελτίωση στην ανθρωπιστική κατάσταση στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε να διασφαλιστεί πως η βοήθεια θα φτάνει στους ανθρώπους.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι πρώτες αποστολές βοήθειας απευθείας από την Ιορδανία με προορισμό τη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ, που ξανάνοιξε πρόσφατα στη βόρεια Γάζα, θα αναχωρήσουν εντός της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν αγαθά μέσω του λιμανιού της Ασντόντ. Ο νέος θαλάσσιος διάδρομος θα είναι έτοιμος σε περίπου μία εβδομάδα, πρόσθεσε. «Αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης που θα είναι αποτελεσματικός και θα λειτουργεί – αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη», σχολίασε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας σαφής κατάλογος των ειδών που χρειάζονται στη Γάζα, ώστε να αποφευχθούν οι «αυθαίρετες αρνήσεις» εισόδου τους στον θύλακα.

Τί λέει ο ΟΗΕ 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε για ακόμη μια φορά σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, υπογραμμίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με «ανεπίτρεπτη κλιμάκωση». «Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη κλιμάκωση, θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων άλλων αμάχων και θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, απευθύνοντας έκκληση στις ισραηλινές αρχές να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι μια τέτοια επίθεση θα είχε «καταστροφικό αντίκτυπο στους Παλαιστινίους της Γάζας και σοβαρές επιπτώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». «Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλά άλλα κράτη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια τέτοια (στρατιωτική) επιχείρηση. Καλώ όσους έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν τα πάντα προκειμένου να την αποτρέψουν», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Τι επιδιώκουν Ισραήλ και Χαμάς

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, Χαμάς απαιτεί «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει, επίσης ζητάει την «πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού» και «σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της ανοικοδόμησης». Κατά πληροφορίες ΜΜΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου απαιτούσε αρχικά να αφεθούν ελεύθεροι 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προτού επιτρέψει στους διαπραγματευτές να κατεβάσουν τον αριθμό αυτό.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα το Ισραήλ αξιώνει κατ’ ελάχιστον την απελευθέρωση γυναικών, είτε ανήκουν στις τάξεις του στρατού, είτε όχι, και των ανδρών που είναι άνω των 50, ή έχουν προβλήματα υγείας. Χθες, συγγενείς δυο Ισραηλινών ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα από τη Χαμάς το Σάββατο ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Τί είπε ο Ιορδανός βασιλιάς

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε επίσης πως πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, με συνεχή ροή ιατρικής βοήθειας, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την επαρκή κάλυψη των αναγκών.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της υποστήριξης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), χαρακτηρίζοντάς την «σανίδα σωτηρίας» για περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, βασισμένης στη λύση των δύο κρατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν αλ Σάφαντι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αποτροπή της πιθανολογούμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με σκοπό τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.

Νέα αμερικανική παρέμβαση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -αντιμέτωπος με κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στα πανεπιστήμια- ζήτησε από τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου να κάνουν «ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο για άμεση κατάπαυση του πυρός».

Στο Ριάντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε πως «ελπίζει πως η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση στην εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση από πλευράς Ισραήλ». Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχει υπάρξει μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, στα τέλη του Νοεμβρίου. Είχε επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι 80 όμηροι με ισραηλινή ή διπλή υπηκοότητα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Μετά το Ριάντ, ο Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στην περιοχή, με σκοπό να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να υπάρξει νέα κατάπαυση.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο άκρο, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία φοβάται ότι θα μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, σε ανθρωπιστικές και υγειονομικές συνθήκες καταστροφικές.

Βομβαρδισμοί στην Γάζα 

Στο μεταξύ ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χθες τουλάχιστον 40 ανθρώπους στη Γάζα. Τρία σπίτια χτυπήθηκαν στη Ράφα. Στην πόλη της Γάζας, επλήγησαν δυο σπίτια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι ένοικοί τους και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι. Στη Νουσέιρατ, αφού νύχτωσε βομβαρδίστηκε σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως υπέστη δυο απώλειες στην κεντρική Γάζα προχθές Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την Κυριακή από τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, να βοηθήσει για να μην εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, που θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι