Ουκρανικό: Όπλα για το Κίεβο και πίεση σε Μόσχα αποφάσισε το ΝΑΤΟ
25/03/2022Στις Βρυξέλλες είναι εστιασμένο το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ομάδας G7 που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα, και της Συνόδου της ΕΕ που συνεχίζεται την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στο προσχέδιο της ΕΕ αναφέρεται ότι οι “27” συμφωνούν «να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα και να πάρουν συντονισμένα μέτρα για την πλήρωση των δεξαμενών φυσικού αερίου», κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία αποθέματος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι αρχηγοί των χωρών του ΝΑΤΟ δήλωσαν χθες ότι επρόκειτο για μία ιστορική Σύνοδο. Πέραν των νέων μέτρων υποστήριξης του Κιέβου με εξοπλισμό, η Σύνοδος όρισε εν πολλοίς και τη συνέχεια της μετωπικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ψυχροπολεμικό και το στίγμα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας με σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα και διπλασιασμό των στρατιωτικών μονάδων. Ο Στόλτενμπεργκ απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά, όπως τόνισε θα αυξήσει την εξοπλιστική βοήθεια προς τις ουκρανικές δυνάμεις.
Μετά τη συνεδρίαση ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στον κίνδυνο χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων τονίζοντας: «Ανησυχούμε εν μέρει διότι βλέπουμε την ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος, κατηγορώντας την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες». Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ «υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας».
Τι αναφέρεται στην κοινή δήλωση
«Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων» αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί των χωρών συμφώνησαν να συσταθούν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Τόνισαν, ακόμη, η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η θητεία του Στόλτενμπεργκ στη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ παρατείνεται με απόφαση που έλαβαν στη Σύνοδο οι αρχηγοί των χωρών-μελών του Οργανισμού.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε εσωτερικό υπόμνημα στις υπηρεσίες στις 28 Φεβρουαρίου για τη συγκρότηση μιας ομάδας στρατηγικής που θα εξετάσει τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μια δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως Tiger Team, εξετάζει με υποθέσεις εργασίας πώς θα είναι οι επόμενοι τρεις μήνες. Η ομάδα στρατηγικής εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Δύση ευθύνεται λέει η Μόσχα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει χάσει το κυριαρχικό δικαίωμα στα σημερινά εδάφη της, ενώ σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η Δύση «ενθάρρυνε τη βία εναντίον των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, ζήτησε από τα μέλη της Συμμαχίας την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες», όπως υποστήριξε. Συγκεκριμένα ζήτησε το «το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ».
«Η Ουκρανία χρειάζεται «όπλα ενάντια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά», συνέχισε ο Ζελένσκι στο μήνυμα το οποίο δημοσίευσε και στα social media. «Και σας παρακαλώ, μην μας ξαναπείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν πληρούν τα ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές. Υπάρχουν άνισοι αντίπαλοι σε αυτόν τον πόλεμο: Η Ρωσία δεν πτοείται από τίποτα, απολύτως τίποτα. Σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν βόμβες φωσφόρου».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν τη δυνατότητα στηρίξουν την Ουκρανία δίνοντας της πυραύλους κατά πλοίων, δηλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου. «Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και συμπλήρωσε ότι «ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».
Απελάσεις διπλωματών
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε απελάσεις Αμερικανών διπλωματών σε απάντηση των απελάσεων 12 Ρώσων διπλωματών της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα έλαβε κατάλογο με αμερικανούς διπλωμάτες που θεωρούνται «personae non gratae» σε μία κίνηση που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη αμερικανική στα Ηνωμένα Εθνη.
Διπλωματική ένταση όμως έχει δημιουργηθεί και στις σχέσεις Ρωσίας-Πολωνίας, μετά την ανακοίνωση της Βαρσοβίας για απέλαση 45 Ρώσων διπλωματών. Σήμερα έγινε γνωστό από τη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία ότι η πολωνική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς με τη δικαιολογία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών ή για το ξέπλυμα χρήματος.
«Οι λογαριασμοί μας έχουν παγώσει έπειτα από απόφαση του (πολωνικού) υπουργείου Οικονομικών και έπειτα από απόφαση του Πολωνού εισαγγελέα», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης Σεργκέι Αντρέεβ. «Η Ρωσία δεν θα αφήσει αυτή την εχθρική επίθεση χωρίς μια απάντηση, η οποία θα κάνει τους Πολωνούς προβοκάτορες να σκεφτούν τις ενέργειές τους και θα τους στοιχίσει», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Μαίνονται οι συγκρούσεις
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις στο ουκρανικό μέτωπο. Ισχυρή έκρηξη αναφέρθηκε το βράδυ από τις ουκρανικές αρχές στα προάστια του Κιέβου, από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων σε δεξαμενές καυσίμων, τις μεγαλύτερες της πρωτεύουσας. Η έκρηξη έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πόλη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν προσπάθειες να περιορίσουν την φωτιά.
https://twitter.com/dskorobutov/status/1507073592437137408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507073592437137408%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι έκανε ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας παραλληλισμό με τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
https://www.instagram.com/p/CbfwBx8g0kJ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=c8f46e21-67d5-47d9-8a33-8dc072551697
Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το “Ορσκ” καταστράφηκε στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, που βρίσκεται 75 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από την πυρκαγιά, αν και οι ισχυρισμοί του για πλήγμα σε ρωσικό πλοίο δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές. Οι πληροφορίες του τι προκάλεσε την πυρκαγιά παραμένουν συγκεχυμένες.
We are told that #Russian ships have been hit in the port of #Berdyansk. We are waiting for official confirmation or denial. pic.twitter.com/9mRmkm2FNu
— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022
Μητσοτάκης για Μαριούπολη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Μαριούπολη και το δράμα των αμάχων μεταξύ των οποίων είναι και ομογενειακές οικογένειες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας για άνοιγμα διαδρόμου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.
Η Μαριούπολη, αν και πολιορκείται ασφυκτικά από τους Ρώσους (με Ρώσους αξιωματούχους να παραδέχονται πως την θεωρούν πόλη “κλειδί” προκειμένου να επιτευχθεί χερσαία σύνδεση με την Κριμαία) δεν έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. Το ίδιο ισχύει για το Χάρκοβο και την Οδησσό. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά πως οι Ρώσοι ανακόπτουν την προέλαση τους και οχυρώνονται για να διατηρήσουν τις θέσεις που είχαν καταλάβει. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πεντάγωνο. Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.
Ο ουκρανικός υποστήριξε πως ένας ακόμα Ρώσος αξιωματικός έπεσε στο μέτωπο του πολέμου, συγκεκριμένα ο συνταγματάρχης Αλεξέι Σαρόφ, διοικητής του 810ου χωριστού τάγματος φρουρών της Ταξιαρχίας Ζούκοφ. Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντόλιακ, ανέφερε πως έξι Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ίδια η Μόσχα έχει παραδεχτεί θανάτους ανώτατων αξιωματικών της στο μέτωπο, γεγονός που τα διεθνή μέσα είδαν ως απόδειξη της “εξαφάνισης” του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από κάθε δημόσια εμφάνιση για 12 μέρες. Το Κρεμλίνο δημοσιοποίησε βίντεο με επικοινωνία Πούτιν-Σοϊγκού.