Λαοθάλασσα στην Πόλη για τον Ιμάμογλου – “Η φωτιά έχει ανάψει”
29/03/2025
Δεκάδες χιλιάδες κατέκλυσαν την Κωνσταντινούπολη ζητώντας την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) καλεί σε τακτικές συγκεντρώσεις κάθε Σάββατο και Τετάρτη. Ο Ερντογάν αποκαλεί “σόου” τις πανεθνικές συγκεντρώσεις και απειλεί με νομικές συνέπειες.
«Σήμερα, 2,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας πλημμύρισαν σαν ποτάμι την πλατεία Maltepe… Αυτό είναι μόνο η αρχή. Από εδώ και πέρα, κάθε Σαββατοκύριακο θα είμαστε σε μια πόλη και κάθε Τετάρτη σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Αυτός ο λαός δεν θα σωπάσει: Άφησε τον υποψήφιό μου ελεύθερο, φέρε την κάλπη!» δήλωσε ο αρχηγός του CHP, Özgür Özel για την φυλάκιση Ιμάμογλου.
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε ομιλία του δήλωσε σε συγκέντρωση ότι το κόμμα του και οι υποστηρικτές του δεν θα παραμείνουν πλέον στο σπίτι, αλλά θα βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες. Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τη φυλάκιση του υποψηφίου προεδρικού υποψηφίου και δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου, το CHP πραγματοποίησε κινητοποιήσεις σε όλη την Κωνσταντινούπολη, με εκατοντάδες χιλιάδες να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες.
Ο Özel τόνισε πως η ανυποχώρητη αντίσταση των υποστηρικτών του, παρά την αστυνομική καταστολή και τα μέτρα που ελήφθησαν για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις, υποδεικνύει την αντίσταση του λαού στην καταστολή και τις αυταρχικές ενέργειες της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση, δήλωσε ότι η 31η Μαρτίου σηματοδότησε την αρχή της διαδικασίας αλλαγής στην εξουσία στην Τουρκία, με το CHP να γίνεται το πρώτο κόμμα στην Τουρκία μετά από 47 χρόνια.
Παράλληλα, υπογράμμισε τις επιτυχίες του Ιμάμογλου, ο οποίος έχει νικήσει τον πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του κόμματος να συνεχίσει τον αγώνα κατά του αυταρχισμού. Επέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, προσπαθούν να φιμώσουν τους αντιπάλους της μέσω καταστολής, και τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το μέλλον της Τουρκίας.
Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών
Ο πρόεδρος του CHP, Özgür Özel, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Mehmet Şimşek κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συγκέντρωση στη Μάλτεπε, δηλώνοντας ότι «με την αναφορά που ζήτησε από το MASAK για το πραξικόπημα, έγινε συνένοχος σε αυτό το πραξικόπημα». Ο Özel χρησιμοποίησε τη φράση «είναι ένας εκτελεστής υπό τις διαταγές ενός αυτοκράτορα» για τον Şimşek. Από την πλευρά του, ο Şimşek απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας: «Δεν μπορεί να υπάρχει καμία πληροφορία ή παρέμβαση εκτός από την Εισαγγελία».
Μετά τη συγκέντρωση, ο Mehmet Şimşek απάντησε μέσω των κοινωνικών μέσων, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της αναφοράς MASAK πραγματοποιείται μόνο υπό την αιγίδα των δικαστικών αρχών και ότι κανείς εκτός αυτών δεν έχει γνώση ή εξουσία να παρέμβει.
Από την πλευρά του, ο Aykut Erdoğdu του CHP αντέτεινε μέσω των κοινωνικών μέσων ότι η δήλωση του Şimşek ήταν λανθασμένη, υποστηρίζοντας ότι το MASAK υποχρεούται να ενημερώνει τον Υπουργό για τις διαδικασίες που αφορούν το Υπουργείο του.
Τί λέει η τουρκική κυβέρνηση
Ο Ömer Çelik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) επιτίθεται στον αρχηγό του CHP, κατηγορώντας τον για πολιτική ανικανότητα και διαστρέβλωση της ιστορίας. Τον κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει την πολιτική ιστορία και ότι η περιγραφή του CHP ως δημοκρατικού κόμματος είναι ψευδής.
Ισχυρίζεται ότι το CHP διαχρονικά συνδέεται με αυταρχικές πρακτικές, μιλώντας για την «νοοτροπία του Yassıada» (αναφορά στις δίκες κατά του Δημοκρατικού Κόμματος τη δεκαετία του 1960, μετά το πραξικόπημα). Υποστηρίζει ότι το CHP δεν υπερασπίζεται τη δημοκρατία, αλλά λειτουργεί ως κέντρο αντιδημοκρατικών κινήσεων. Επιπλέον, κατηγορεί τον Özel ότι, εκτός από «εσωτερική κηδεμονία» (δηλαδή παρέμβαση σε θεσμούς), τώρα επιδιώκει και «εξωτερική κηδεμονία», ζητώντας στήριξη από ξένες δυνάμεις.
Ο Ömer Çelik, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Πρόεδρος του CHP, κ. Özgür Özel, επειδή δεν γνωρίζει την “πολιτική ιστορία”, επιδεικνύει πλήρη ανικανότητα και στην “πολιτική ερμηνεία”. Το γεγονός ότι ο κ. Özel χαρακτηρίζει τη δική του κομματική γραμμή ως δημοκρατική αποτελεί μια δήλωση που ξεπερνά ακόμη και τα όρια της πολιτικής εξαπάτησης. Από την έναρξη της πολυκομματικής περιόδου, η πιο αντιπροσωπευτική περιγραφή του CHP είναι η “νοοτροπία του Yassıada”.
Η προσπάθεια του κ. Özgür Özel να παρουσιάσει τη δική του πολιτική γραμμή ως φιλοβουλευτική και φιλοσυνταγματική αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική παραποίηση. Την ώρα που ο Πρόεδρός μας δίνει μάχη για τη δημοκρατία στη βάση της αρχής “Η κυριαρχία ανήκει άνευ όρων και αμετάκλητα στο έθνος”, το γενικό επιτελείο όλων των αντιδημοκρατικών πρωτοβουλιών ήταν το γενικό αρχηγείο του CHP.
Ο κ. Özgür Özel, από την πλευρά του, μετέτρεψε το γενικό αρχηγείο του CHP, που ήδη αποτελούσε “σήμα κατατεθέν της εσωτερικής κηδεμονίας”, σε κέντρο αναζήτησης εξωτερικής κηδεμονίας. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του CHP που εξέφρασε παράπονα για το γεγονός ότι ξένες χώρες δεν υποστηρίζουν το κόμμα του. Έτσι, στη νοοτροπία του Yassıada προστέθηκε και μια “πρόσκληση για εξωτερική κηδεμονία”.
Το κάλεσμα για “ξεκαθάρισμα των γραμμών” είναι θετικό, αλλά η κατάσταση είναι ήδη ξεκάθαρη. Η Δημοκρατία, το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο βρίσκονται στη δική μας πλευρά. Αντίθετα, ο κ. Özgür Özel τοποθέτησε στη δική του πλευρά τον οδομαχικό εξτρεμισμό, τη νοοτροπία του Yassıada και την αναζήτηση εξωτερικής κηδεμονίας», καταλήγει.
Δήλωση του επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun: Αντέτεινε ότι η έκκληση του Özel για μποϊκοτάζ σε ΜΜΕ βασίζεται σε ιδεολογικά συμφέροντα και καταδίκασε τις ενέργειες του, υποστηρίζοντας τα “εθνικά” μέσα ενημέρωσης και κατηγορώντας τον για υπονόμευση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.
Δήλωση του προέδρου του RTÜK (Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) Ebubekir Şahin: Κατηγόρησε τον ηγέτη του CHP για έλλειψη σεβασμού προς την ελευθερία του Τύπου, με αφορμή την υποστήριξή του σε καλέσματα για μποϊκοτάζ ορισμένων τουρκικών ΜΜΕ. Ο Şahin επεσήμανε ότι η απειλή μποϊκοτάζ κατά των “εθνικών και τοπικών” ΜΜΕ είναι καταπίεση και όχι ελευθερία. Τόνισε ότι ο RTÜK θα συνεχίσει να εργάζεται με βάση τη νομοθεσία, παρά την πίεση και τις επιθέσεις.
Η NYT για την σύλληψη Ιμάμογλου
Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε εκτενές άρθρο για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την αύξηση των διαδηλώσεων. Το άρθρο εστιάζει στην κλιμακούμενη πολιτική ένταση και την ευρύτερη καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων.
Οι διαμαρτυρίες που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα σχετίζονται όχι μόνο με τη φυλάκιση του Ιμάμογλου, αλλά και με την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς ως πολιτική εκδίκηση. Ωστόσο, τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι πιο γενικά και αφορούν την ελευθερία της έκφρασης, την δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Η αναφορά περιλαμβάνει συνέντευξη με μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου ΟDTÜ, η οποία δηλώνει ότι «Η φωτιά έχει ήδη ανάψει», υπογραμμίζοντας την ευρεία διάσταση της κοινωνικής αναταραχής. Ομιλεί για την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών στην οργάνωση διαμαρτυριών, όπου ανταλλάσσονται στρατηγικές και συμβουλές για την αντιμετώπιση των κατασταλτικών ενεργειών της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές, ιδιαίτερα οι φοιτητές, χρησιμοποιούν προστατευτικά μέτρα όπως μάσκες αερίων για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και άλλες αστυνομικές επιθέσεις.
Ο πρόεδρος του CHP δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του για την προεδρία δεν θα σταματήσει, ακόμη και αν ο Ιμάμογλου παραμείνει στη φυλακή. Επίσης, σημειώθηκε ότι έχουν ξεκινήσει εκστρατείες μποϊκοτάζ κατά επιχειρήσεων που φέρονται να υποστηρίζουν την κυβέρνηση, εντείνοντας την κοινωνική και οικονομική πίεση.
Η κυβέρνηση του AKP αντέδρασε στις διαμαρτυρίες με αυστηρά μέτρα καταστολής. Η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 1800 συλλήψεις, ενώ τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έκλεισαν για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις. Εντυπωσιακή είναι και η αναφορά για τη χρήση πολιτικών αστυνομικών και drones για την παρακολούθηση των φοιτητών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι προσωπικές ελευθερίες περιορίζονται όλο και περισσότερο.
Η New York Times καταλήγει στο ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται επίσημα δημοκρατία, η αίσθηση της πολιτικής ελευθερίας περιορίζεται, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η χώρα μπορεί να κατευθύνεται σαν ένα αυταρχικό καθεστώς.