Λέγκα του Βορρά: πολύφερνη νύφη βουτηγμένη στα σκάνδαλα
19/09/2017του Δημήτρη Δεληολάνη –
Στις 14 Σεπτεμβρίου η εισαγγελία της Γένοβας πάγωσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Λέγκας του Βορρά σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Περισσότερα από 48 εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν έτσι εγκλωβισμένα στα τραπεζικά θησαυροφυλάκια. H Λέγκα αντιμετωπίζει τις περιφερειακές εκλογές στη Σικελία το Νοέμβρη και, βεβαίως, πλησιάζει η λήξη της θητείας του ιταλικού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2018.
Το άνευ προηγουμένου μέτρο της Δικαιοσύνης βασίζεται στην απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο το κακουργιοδικείο της πόλης: το ακροδεξιό κόμμα, αποφάσισαν οι δικαστές, οφείλει να επιστρέψει στο ιταλικό δημόσιο 59 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση που καταχράστηκε η παλιά ηγετική ομάδα.
Ταυτόχρονα, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε τον ιδρυτή και πρώην ηγέτη της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι σε δυο χρόνια και τρεις μήνες φυλακή για υπεξαίρεση και απάτη σε βάρος του δημοσίου. Μαζί με τον Μπόσι καταδικάστηκαν και ο γιος του Ρέντσο, σε ενάμιση χρόνο, καθώς και ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του κόμματος Φραντσέσκο Μπελσίτο σε δυόμιση χρόνια.
Σκάνδαλα με δημόσιο χρήμα
Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2012, μετά από καταγγελία στελεχών της ίδιας της Λέγκας. Ανακαλύφθηκε πως οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το κόμμα χρησιμοποιούνταν συστηματικά για προσωπικά έξοδα του Μπόσι, της οικογενείας του και των στενών συνεργατών του.
Ο υιός Ρέντσο, επί παραδείγματι, αφού κόπηκε τρεις φορές στην τελευταία τάξη του Λυκείου, εξαγόρασε έναντι 77.000 ευρώ πτυχίο management στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Kriistal στα Τίρανα. Ο έτερος υιός του Μπόσι, ονόματι Σύριο, χρέωσε στα κομματικά ταμεία τη ρινοπλαστική του εγχείριση, την αγορά μοτοσικλέτας και τις νυχτερινές του εξόδους.
Η επιχείρηση, όμως, που προκάλεσε συναγερμό στα στελέχη της Λέγκας ήταν η απόπειρα του Μπελσίτο να “επενδύσει” 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά διαμαντιών στην Τανζανία. Η επιχείρηση πέρασε από τράπεζα της Κύπρου, από την οποία ο διαχειριστής της Λέγκας ζήτησε να μεταφέρει το ποσό στην αφρικανική χώρα. Στους Κύπριους δεν φάνηκε φυσιολογικό ένα πολιτικό κόμμα να κάνει μια τόσο ασυνήθιστη επένδυση. Δεν επέτρεψαν τη μεταφορά των χρημάτων και ειδοποίησαν τις ευρωπαϊκές αρχές αρμόδιες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Φυγή προς την άκρα Δεξιά
Η δικαστική έρευνα προκάλεσε την παραίτηση του Μπόσι από την ηγεσία της Λέγκας. Στη θέση του εξελέγη ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος γρήγορα άλλαξε τη φυσιογνωμία του κόμματος. Εγκατέλειψε τον τοπικισμό και τη ρητορεία του ιδρυτή περί «παραγωγικού Βορρά» και «παρασιτικού Νότου» και μετακίνησε τη Λέγκα προς την άκρα Δεξιά. Υιοθέτησε τις αντιευρωπαϊκές θέσεις της Μαρίν Λεπέν και έβαλε το μεταναστευτικό στο κέντρο της πολιτικής του δράσης. Η ριζοσπαστικοποίηση προς τα δεξιά έφερε αποτελέσματα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Λέγκα ένα σταθερό 15% αν όχι και μεγαλύτερο ποσοστό.
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, ο ρόλος της Λέγκας γίνεται όλο και πιο σημαντικός στο πολιτικό προσκήνιο της Ιταλίας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 80 ετών πια, εκτός Κοινοβουλίου εξ αιτίας της καταδίκης του 2013, με το κόμμα του Forza Italia να παραπαίει, φιλοδοξεί να ενώσει ξανά τη δεξιά παράταξη υπό την αρχηγεία του. Το ίδιο εύχεται και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, που φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με έναν ισχυρό Μπερλουσκόνι, ο οποίος να στηρίζεται στο Κοινοβούλιο και από τις ψήφους της Λέγκας.
Τέλος, το “Κίνημα των 5 Αστέρων” του Μπέπε Γκρίλο, ο πιο πιθανός νικητής των εκλογών, κοιτά με ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της Λέγκας, καθώς τη θεωρεί πιθανό κυβερνητικό σύμμαχο. Όλα αυτά τα σχέδια, όμως, θα μείνουν σχέδια επί χάρτου εάν ο Σαλβίνι δεν πληρώσει πρώτα τα χρέη του.