ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ – Αντιδράσεις για τα πλήγματα στους Κυανόκρανους

Αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ – Αντιδράσεις για τα πλήγματα στους Κυανόκρανους
EPA/ATEF SAFADI

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ με σκοπό να ενισχύσουν την ισραηλινή αεράμυνα έπειτα από την ιρανική επίθεση. Την είδηση μετέδωσε λίγα λεπτά νωρίτερα η Wall Street Journal.

Κυανόκρανοι ανεπτυγμένοι στο νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι δύο άρματα μάχης του Ισραηλινού στρατού ««εισήλθαν βιαίως» σήμερα Κυριακή ξημερώματα σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα, σε ένα ακόμη συμβάν τις τελευταίες μέρες επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά μελών της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), που άφησαν πέντε κυανόκρανους τραυματίες.

Η UNIFIL ζήτησε «εξηγήσεις» για το σημερινό συμβάν, λέγοντας ότι «για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπενθυμίζουμε στον ισραηλινό στρατό και σε όλους τους παράγοντες την υποχρέωσή τους να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και (…) το απαραβίαστο των θέσεων του», ανακοίνωσε η δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του από τα σύνορα. Ο Νετανιάχου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον ΟΗΕ να απομακρυνθούν οι κυανόκρανοι από την περιοχή, λέγοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ. Παράλληλα σήμερα, από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να επιστρέψει σε παραμεθόριες περιοχές στον Λίβανο ακόμη και μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

«Γύρω στις 4:30 π.μ., ενώ ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε καταφύγια, δύο άρματα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν την κεντρική πύλη και εισήλθαν βιαίως στη βάση», παραμένοντας εκεί «περίπου για 45 λεπτά», δήλωσε η UNIFIL. Δύο ώρες αργότερα, πρόσθεσε, «πυρά δημιούργησαν καπνό» που προκάλεσαν «ερεθισμούς δέρματος και γαστρεντερικές διαταραχές σε 15 κυανόκρανους που λαμβάνουν φροντίδα». «Τρεις διμοιρίες στρατιωτών του ισραηλινού στρατού) διέσχισαν σήμερα Κυριακή πρωί την Μπλέ Γραμμή στον Λίβανο», τόνισαν.

Προχθές, «ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε μια κρίσιμης σημασίας μεταφοράς υλικοτεχνικής υποστήριξης της UNIFIL να φτάσει στον προορισμό της», τόνισε η δύναμη του ΟΗΕ, απαιτώντας «εξηγήσεις» μετά τις «σοκαριστικές παραβιάσεις».

Χθες, ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος UNIFIL, που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η δύναμη αυτή του ΟΗΕ, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που μπήκαν πριν τρεις εβδομάδες σε ανοιχτό πόλεμο, με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ. «Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.

Την Πέμπτη, η UNIFIL κατηγόρησε ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβόλησαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο. Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για εξηγήσεις και για να διαμαρτυρηθούν και η Ιταλία έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πιθανά «εγκλήματα πολέμου». Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση «απειλής» κοντά σε θέση της UNIFIL, στον νότιο Λίβανο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας τους βρέθηκε η μεταχείριση της Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο, το ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ επλήγη από το δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναπτύχθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συνεισφέρει στην σταθερότητα της περιοχής. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη η ασφάλεια του προσωπικού της αποστολής UNIFIL, να τύχει πλήρους προστασίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε βέβαιη ότι η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, με παροχή εγγύησης ότι όλοι οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Στην ανακοίνωση, τέλος, αναφέρεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας και πάλι την απόλυτη προθυμία της χώρας της, και ως εκ περιτροπής προέδρου της ομάδας της G7, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ισραήλ

Το Ισραήλ χαρακτήρισε προ ημερών τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ persona non grata και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Ισραηλινός υπουργός έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι συντάσσεται με τρομοκράτες και τους υποθάλπει, με το Τελ Αβίβ να εμμένει στην απόφαση του.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα τους κατοίκους σε άλλα 21 χωριά του Λιβάνου να εγκαταλείψουν περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή. Λίγο μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκε μεγάλης κλίμακας επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ όπου το Iron Dome τις αναχαίτισε.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μία από τις παραϊατρικές του ομάδες χτυπήθηκε σε χτύπημα ενώ βρισκόταν σε αποστολή διάσωσης στο Σιρμπίν στο νότιο Λίβανο. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού υπέστησαν ελαφρύτερα τραύματα και δύο ασθενοφόρα υπέστησαν ζημιές στην επίθεση.

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε μαχητές της Χεζμπολάχ να επιστρέψουν σε χωριά του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, χωριά που κατά το Ισραήλ η σιιτική οργάνωση έχει μετατρέψει σε υπόγειες στρατιωτικές βάσεις, όπου αποθηκεύει εκατοντάδες όπλα, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας. “Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να επιστρέψουν σε αυτές τις τοποθεσίες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη θωράκιση της ασφάλειας των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ”, δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ σε δήλωση του από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Το μέτωπο με την Χεζμπολάχ

Η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει χερσαίες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη σοφία του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου και παρουσιάζει στους Ισραηλινούς στρατιώτες μια διαφορετική πρόκληση από το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων κομμένων βαθιά στους λόφους του νότιου Λιβάνου, μια μεγάλη τάξη για τον ισραηλινό στρατό.

Καθώς το Ισραήλ αναλαμβάνει την τέταρτη χερσαία επίθεσή του στον νότιο Λίβανο μέσα σε 50 χρόνια, τα στρατεύματά του αντιμετωπίζουν και πάλι βραχώδες έδαφος ναρκοθετημένο με εκρηκτικά και γεμάτο κρυψώνες για τις οποίες μάχονταν οι προηγούμενες γενιές στρατιωτών.

Αφού σφυροκόπησαν τη Γάζα για σχεδόν ένα χρόνο, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές στις 30 Σεπτεμβρίου με σκοπό να απωθήσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που βομβαρδίζουν το βόρειο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη σοφία του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου και παρουσιάζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες με μια διαφορετική πρόκληση στο επίπεδο, πυκνά γεμάτο αστικό περιβάλλον της Γάζας.

Ο Τζόναθαν Κόνρικους, ο οποίος πολέμησε στον Λίβανο και υπηρέτησε ως Ισραηλινός αξιωματικός-σύνδεσμος των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών από το 2009-2013, είπε ότι το έδαφος ήταν «πολύ διαφορετικό» και αποτελεί μια ζώνη μάχης που είναι «πολλές φορές μεγαλύτερη».

«Η τοπογραφία είναι πολύ προκλητική για μια δύναμη εισβολής και βολική για έναν εχθρό όπως η Χεζμπολάχ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόνρικους, πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος που τώρα εργάζεται για το συντηρητικό Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον. «Το έδαφος επιτρέπει επίσης πολλούς τρόπους σε έναν αμυνόμενο εχθρό να χρησιμοποιήσει αντιαρματικούς πυραύλους και IED εναντίον ενός συμβατικού στρατού», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η Miri Eisen, η οποία υπηρέτησε ως αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών στον Λίβανο, θυμάται τους απότομους λόφους και τις χαράδρες που συνάντησε κατά την εισβολή του Ισραήλ το 1978. «Μόλις διασχίσεις τα σύνορα, κατεβαίνεις δραστικά και ανεβαίνεις δραστικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άιζεν, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν του Ισραήλ.

“Υπάρχουν ογκόλιθοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κρυψώνες και υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν μπορείς να περάσεις μόνο με οχήματα. Είναι επίσης δύσκολο να περπατήσεις”, θυμάται. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ κατασκεύασε ένα περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που κόπηκαν βαθιά στους λόφους, με ανοίγματα κρυμμένα μέσα σε σπίτια μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Οι πόλεμοι στον Λίβανο

Οι πολλαπλοί πόλεμοι του Ισραήλ στον Λίβανο είχαν πάντα τον ίδιο στόχο — την αντιμετώπιση μιας απειλής για την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά του — αλλά είχαν δώσει άκρως αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Μετά την «Επιχείρηση Λιτάνι» κατά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ( PLO ) το 1978, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν τέσσερα χρόνια αργότερα για την ευρύτερη επιχείρηση «Ειρήνη για τη Γαλιλαία», στοχεύοντας ξανά την ΟΑΠ.

Αυτή η εισβολή οδήγησε το Ισραήλ να πολιορκήσει για λίγο τη Βηρυτό και άφησε περίπου 20.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέληξαν να κατέχουν το νότιο τμήμα της χώρας για 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σιιτική ομάδα Ισλάμ Χεζμπολάχ εμφανίστηκε υπό την επίβλεψη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ, ακολούθησε μια σειρά βίαιων επεισοδίων με τη Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα άλλη μια χερσαία επίθεση και πόλεμο το 2006. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα , ο οποίος δολοφονήθηκε σε αεροπορική επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου, κήρυξε μια «θεϊκή νίκη» σε αυτόν τον πόλεμο του 2006, ο οποίος θεωρήθηκε ευρέως ως αποτυχία για το Ισραήλ με κόστος 160 ζωών, κυρίως στρατιωτών. Ο πόλεμος 33 ημερών σκότωσε επίσης 1.200 Λιβανέζους κυρίως πολίτες.

Στην τελευταία του ομιλία, ημέρες πριν από τη δολοφονία του, ο Νασράλα προειδοποίησε τον αρχαιότερο εχθρό του για τους κινδύνους από την προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο. «Αυτή η ζώνη ασφαλείας θα μετατραπεί σε τέλμα, παγίδα, ενέδρα, άβυσσο και κόλαση για τον στρατό σας, αν θέλετε να έρθετε στη γη μας», προειδοποίησε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες μάχης, 14 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx