Lockdown στο κουρδικό κόμμα θέλει ο Γκρίζος Λύκος Μπαχτσελί
17/12/2020Στην “θετική ατζέντα” που αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις σχέσεις τους με την Τουρκία, εσχάτως και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που ζήτησε «εποικοδομητικό διάλογο» με την Άγκυρα (περισσότερο βέβαια για την σωτηρία των ισπανικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες σε τουρκικά ομόλογα), ήρθε να απαντήσει ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σε ένα ανατριχιαστικό του παραλήρημα, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, παρομοίασε τα στελέχη του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) με «δηλητηριώδη παράσιτα». Ο “γερόλυκος” της τουρκικής άκρας δεξιάς δήλωσε πως «δεν υπάρχει επιλογή, ή τρομοκρατία, ή εκκαθάριση και γαλήνη», προειδοποιώντας πως «κάθε κόμμα πρέπει να διαλέξει την πλευρά του».
Ο ηγέτης της φασιστικής “αγέλης” των Γκρίζων Λύκων, η δράση των οποίων έχει απαγορευτεί στην Γαλλία, είναι διαβόητος για την ρητορική μίσους που εκτοξεύει κατά των μειονοτικών ομάδων της Τουρκίας, των αντιπάλων του Ερντογάν, ακόμα και των στελεχών της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης, που αποκλίνουν από την “τουρκοϊσλαμική σύνθεση”, το ιδεολογικό κράμα εθνικισμού, παντουρκισμού και ισλαμισμού, που πλέον κυριαρχεί στο καθεστώς Ερντογάν.
Ο Μπαχτσελί είχε αποκαλέσει «προδότη» τον Μπουλέντ Αρίντς, σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας και ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όταν ο τελευταίος ζήτησε την αποφυλάκιση του ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Όταν ο Έρντογάν “άδειασε” τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, ο Αρίντς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.
Οι νεφελώδεις “δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις”
Το τελευταίο διάστημα ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν προβαίνει σε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων, με τις οποίες ζητά την πλήρη απαγόρευση του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Μόνο ως ειρωνεία ακούγεται ότι συνδυάζει αυτήν την απαίτηση, με το σχέδιο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχει στα σκαριά του ο Τούρκος πρόεδρος.
Η επιρροή του κουρδικού κόμματος, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην κουρδική μειονότητα, αλλά έχει ερείσματα στην τουρκική νεολαία, στις γυναίκες και στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, λόγω της “θετικής” του μεταρρυθμιστικής ατζέντας στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά η κοινοβουλευτική παρουσία του έχει σημάνει συναγερμό στις φράξιες του τουρκικού παρακράτους, που πλέον στοιχίζονται πίσω από τον Τούρκο πρόεδρο.
O Μπαχτσελί ζήτησε «αλλαγές στο σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις στον νόμο για τα πολιτικά κόμματα ή στον τουρκικό ποινικό κώδικα», προκειμένου το κουρδικό κόμμα «να κλείσει επ’ αορίστον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζουμε πως ο Ερντογάν, προκειμένου να καλοπιάσει τους Ευρωπαίους εν όψει της Συνόδου Κορυφής, είχε προαναγγείλει ένα σχέδιο «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο ακόμα περιμένει νεφελώδες.
Κόντρα Μπαχτσελί και Αμερικανού αξιωματούχου
Φαίνεται πως αυτό το σχέδιο «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», περιλαμβάνει το κλείσιμο του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της Τουρκίας, σαν μην έφτανε το πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων εις βάρος βουλευτών και δημάρχων του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Προηγουμένως, οι παραληρηματικές δηλώσεις του Μπαχτσελί, είχαν προκαλέσει την αντίδραση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Συρία Τζέϊμς Τζέφρι, που δήλωσε πως «στην εθνική ατζέντα του Ερντογάν δεν υπάρχει χώρος για τους Κούρδους».
Ο Μπαχτσελί, πριν την φρικτή του δήλωση για «παράσιτα», είχε προηγουμένως εκφράσει τα “παράπονα” του που οι Αμερικανοί τον παρουσιάζουν ως «εχθρό των Κούρδων»! Η είδηση όμως στις δηλώσεις Τζέφρι είναι πως ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε θετική αναφορά στα “ανοίγματα” που είχε κάνει στο παρελθόν ο Ερντογάν προς το PKK, το οποίο αν και οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», συνεργάζονται με τα παρακλάδια του στην Συρία, έναντι του Ισλαμικού Κράτους.
Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος Αμερικανός αξιωματούχος κάθε άλλο παρά προκατειλημμένος έναντι της Τουρκίας μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς υπήρξε ένας από τους “συνηγόρους” της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην βόρεια Συρία. Ίσως οι οργίλες δηλώσεις του Μπαχτσελί μπορούν να εξηγηθούν από την ανησυχία του καθεστώτος πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει “θετική ατζέντα” έναντι των Κούρδων, με δεδομένη την ευμενή διάθεση προς τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ που έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν.