Ανταλλαγή πυρών Γερμανίας-Πολωνίας για το σαμποτάζ στους Nord Stream
18/08/2024Οι υπαινιγμοί ότι η Ουκρανία με την υποστήριξη της Πολωνίας ήταν πίσω από τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το 2022 είναι αβάσιμοι, δήλωσε σήμερα συνεργάτης του Πολωνού προέδρου.
Ο πρώην επικεφαλής γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ογκουστ Χάνινγκ, δήλωσε στην Die Welt την περασμένη εβδομάδα πως πιστεύει ότι υπήρχαν συμφωνίες ανάμεσα στους προέδρους της Ουκρανίας και της Πολωνίας προκειμένου να διενεργηθεί η επίθεση. «Πρόκειται για εντελώς αβάσιμους υπαινιγμούς», δήλωσε ο Μίεσκο Πάβλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς πολιτικής στο γραφείο του προέδρου Αντρέι Ντούντα απαντώντας σε ερώτηση πολωνικού δικτύου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Ο Πάβλακ είπε πως ο Χάνινγκ ήταν στη θέση αυτή όταν καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατασκευάζονταν τα υποστυλώματα του North Stream, και «ως επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών έπαιξε οπωσδήποτε έναν επαίσχυντο και σημαντικό ρόλο στην επένδυση».
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως Γερμανοί εισαγγελείς ταυτοποίησαν έναν Ουκρανό εκπαιδευτή δυτών ως τον κύριο ύποπτο στην επίθεση δολιοφθοράς του Nord Stream και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του στην Πολωνία. Η Πολωνία παρέλαβε το ένταλμα όμως ο ύποπτος έχει φύγει από τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του σε μια βάση δεδομένων των καταζητούμενων προσώπων, δήλωσαν στο Reuters Πολωνοί εισαγγελείς.
«Προς όλους τους εμπνευστές και τους χορηγούς του Nord Stream 1 και 2. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σήμερα γι΄αυτό είναι να ζητήσετε συγγνώμη και να μην μιλάτε», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X χθες, Σάββατο. Ο Τουσκ δεν αναφέρθηκε απευθείας στους ισχυρισμούς για πολωνική εμπλοκή.
Η Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη πως επιχειρηματίες χρηματοδότησαν τη δολιοφθορά στον Nord Stream υπό την επίβλεψη ανώτατου στρατηγού στην Ουκρανία. Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο αγωγός προς τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική ήταν η κύρια διαδρομή για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Μειώνει την βοήθεια η Γερμανία
Η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 8 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν φέτος.
Η μείωση αυτή σχετίζεται με την πρόθεση της Γερμανίας να βασιστεί στα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες διαβουλεύσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε από τους συναδέλφους του να κάνουν περικοπές για να τηρηθεί το “φρένο χρέους”, ένας συνταγματικός κανόνας που αποσκοπεί στον περιορισμό του υπερβολικού κρατικού δανεισμού.
Το σχέδιο προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και θα συζητηθεί περαιτέρω στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από την τελική του έγκριση. Παράλληλα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εργάζονται πάνω σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση ενός μέρους των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος κατά της Ρωσίας.
Η Γερμανία ελπίζει ότι αυτά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα από το 2025, ενώ ήδη έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των χωρών της G7 για τη χρηματοδότηση ενός δανείου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.
Συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Λευκορωσία
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι το Μινσκ, ως απάντηση, έχει στείλει σχεδόν το ένα τρίτο των λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεών κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Σημειώνεται ότι, ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αριθμεί περίπου 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 στρατιώτες στα κρατικά σύνορα, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 για τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies — IISS).
«Βλέποντας την επιθετική πολιτική τους, έχουμε τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία –σε περίπτωση πολέμου, αυτό θα είναι άμυνα– τον στρατό μας σε όλη τη μεθόριο», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα πάντα με το Belta, σε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Το Κίεβο δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Χθες, Σάββατο, το Κίεβο δήλωσε πως δεν έχει δει σημάδια συγκέντρωσης λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.
Ο Λουκασένκο είπε πως τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα «όπως ποτέ προηγουμένως» και πως τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν επιχειρήσουν να τα διασχίσουν.