Λουτρό αίματος από τη χούντα στη Μιανμάρ

Λουτρό αίματος από τη χούντα στη Μιανμάρ

H στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ κλιμακώνει την βίαια καταστολή εναντίων των διαδηλωτών με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους 140 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατούμενους. Τουλάχιστον 38 διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Κυριακή από πυρά αστυνομικών δυνάμεων σε δύο βιομηχανικές συνοικίες στην πόλη Γιανγκόν, όπου πυρπολήθηκαν εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων.

Ωστόσο, οι  διαδηλώσεις συνεχίζονται  σε όλη τη χώρα  κυρίως στην πόλη Μανταλέι, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό με συνθήματα: «Σταματήστε τη βία», «Σώστε τη Μιανμάρ». Πορεία πραγματοποίησαν μηχανικοί και εκπαιδευτικοί που απεργούν στο πλαίσιο του κινήματος πολιτικής ανυπακοής που έχει ξεκινήσει εναντίον της χούντας.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Μιανμάρ Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ καταδίκασε την καταστολή από τη χούντα δηλώντας ότι, «η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι περιφερειακοί παράγοντες, οφείλουν να ενωθούν αλληλέγγυοι απέναντι στον βιρμανικό λαό και τα δημοκρατικά του ιδεώδη» επισημαίνοντας ότι διαθέτει συνταρακτικές πληροφορίες από τις επαφές της στην Μιανμάρ για φόνους, βιαιοπραγίες κατά των διαδηλωτών και βασανισμούς κατά των πολιτικών κρατουμένων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σύμφωνα με αναφορές 22 διαδηλωτές στο προάστιο Χλαϊνγκθάγια και ακόμη 16 άλλους σε άλλες περιοχές. Η χούντα επέβαλε στρατιωτικό νόμο στα προάστια Χλαϊνγκθάγια και Σβεπιτσάρ, την Κυριακή, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, την επέκτεινε σε τέσσερις ακόμη βιομηχανικές πόλεις στα ανατολικά της Γιανγκόν.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι 32 εργοστάσια στα οποία έχει επενδύσει η Κίνα έχουν «βανδαλιστεί από άγριες επιθέσεις» που προκάλεσαν καταστροφές ύψους 37 εκατ. δολαρίων και τον τραυματισμό δύο Κινέζων υπαλλήλων. Η πρεσβεία της Κίνας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή» μετά τις επιθέσεις στα εργοστάσια και προέτρεψε τις αρχές να «σταματήσουν όλες τις πράξεις βίας, να τιμωρήσουν τους δράστες σύμφωνα με το νόμο και να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κινεζικών εταιρειών καθώς και του προσωπικού τους». Η χούντα αντέδρασε άμεσα επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο.

Μαζικές δολοφονίες

Τα αντικινεζικά αισθήματα έχουν αυξηθεί μετά το πραξικόπημα, με το αντιχουντικό κίνημα να κατηγορεί το Πεκίνο για «σιωπηλή κριτική» σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες. Ο ηγέτης του κινήματος  Thinzar Shunlei Yi επισήμανε ότι ο λαός της Μιανμάρ δεν μισεί τους Κινέζους γείτονές τους, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Κίνας πρεπει να κατανοήσουν την οργή που αισθάνονται στη Μιανμάρ για τη στάση τους.

Οι μαζικοί θάνατοι των διαδηλωτών προκάλεσαν και την αντίδραση από Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW) που κάλεσε τόσο τον ΟΗΕ όσο και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ. Ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι  «η τρομακτική αύξηση των δολοφονηθέντων διαδηλωτών από πυρά μέσα στο Σαββατοκύριακο αποδεικνύει πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ώστε να στοχεύουν απευθείας με πραγματικά πυρά τους πολίτες…όσο καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση μέσω της διεθνούς κοινότητας, τόσο οι στρατηγοί στη Μιανμάρ θα αισθάνονται ότι έχουν το ελεύθερο να δολοφονούν και να παραμένουν ατιμώρητοι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι