ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μάχη Μακρόν με την Αριστερά του Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές

Μάχη Μακρόν με την Αριστερά του Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές,

Οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται σήμερα εκ νέου στις κάλπες, για να εκλέξουν (σε δύο γύρους) τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης. Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 -όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων- ή θα υποχρεωθεί να “συγκατοικήσει” στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της Aριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα “κολλήσουν” πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί και οι οποίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις ευρύτατων στρωμάτων της γαλλικής κοινωνίας. Αν και η Γαλλία έχει την εμπειρία “συγκατοίκησης” (διαφορετική προεδρική πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία) οι ισορροπίες ανάμεσα σε Μακρόν και Μελανσόν δεν θα είναι εύκολες εάν ο αριστερός συνασπισμός πάρει τουλάχιστον 289 έδρες σε σύνολο 577.

Στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Μακρόν είχε 347 έδρες, η ομάδα του Μελανσόν λιγότερες από 75 έδρες, η ομάδα των Ρεπουμπλικάνων περίπου 120 έδρες και η παράταξη της Λεπέν (η οποία παίρνει μέρος και στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια για μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση, στο Πα-ντε-Καλέ στον βορρά) μόλις έξι έδρες.

Όμως ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε από το αποτέλεσμα και την δυναμική που δρομολογήθηκε στις προεδρικές εκλογές. Τα κόμματα της Αριστεράς (μεταξύ αυτών “Η Ανυπότακτη Γαλλία”, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα κ.ά.) κατεβαίνουν σε κοινό μέτωπο, εκείνο της επονομαζόμενης “Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Σοσιαλιστικής Ενότητας” (NUPES) υπό τον 70χρονο Μελανσόν, η υψηλή επίδοση του οποίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (22%) τον έχει πια επαναφέρει στο κέντρο των γαλλικών πολιτικών εξελίξεων ως διακριτό πόλο ικανό να κοντράρει τον Μακρόν.

Αλλά και ο Μακρόν από την πλευρά του, έχει πια προχωρήσει στη σύμπτυξη ενός δικού κομματικού συνασπισμού με την ονομασία Ensemble! (Μαζί). Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τους δύο συνασπισμούς να κοντράρονται για την πρωτιά, με την ομάδα του Μελανσόν να πολλαπλασιάζει τις έδρες της (που εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις 200 φτάνοντας ως τις 230) και την ομάδα του Μακρόν να διατηρεί μεν ένα προβάδισμα σε έδρες (συγκεντρώνοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις σταθερά πάνω από 250) που όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο πρώτος γύρος θα κριθεί στο νήμα

Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τις τελευταίες ημέρες τις δύο παρατάξεις να κινούνται γύρω στο 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο, στις 19 Ιουνίου, η παράταξη Μακρόν, θα καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Μελανσόν από την πλευρά του ελπίζει πως μια πολύ καλή επίδοση θα του ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, υποχρεώνοντας έτσι τον πρόεδρο Μακρόν σε μια μάλλον άβολη και πολιτικά δύσκαμπτη “συγκατοίκηση” τα επόμενα πέντε χρόνια. Για την ιστορία, μια τέτοια “συγκατοίκηση” θα θύμιζε την περίοδο 1997-2002 κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Σιράκ είχε υποχρεωθεί να έχει δίπλα του ως πρωθυπουργό τον Ζοσπέν των Σοσιαλιστών, με την υποσημείωση πως οι άλλοτε κραταιοί Σοσιαλιστές έχουν πλέον πάρει θέση στο πλευρό του Μελανσόν.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα των βουλευτών που θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η Κεντροδεξιά. Η νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν γύρω στις 60 έδρες. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.

Στην ακροδεξιά, στόχος της Μαρίν Λεπέν είναι η συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%, οπότε ο στόχος αυτός θεωρείται βέβαιος.

Μεγάλη προβλέπεται η αποχή

Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει. Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.

Στην πράξη όλα αυτό σημαίνει ότι στον δεύτερο γύρο θα μονομαχήσουν οι υποψήφιοι του Μακρόν και με τους υποψηφίους του Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Σύμφωνα με την Liberation τα σενάρια είναι τα εξής: Πρώτον, η απόλυτη πλειοψηφία που θα ενισχύσει τον Μακρόν. Δεύτερον, η σχετική πλειοψηφία που θα τον αποδυναμώσει και θα χρειαστείς τους Ρεπουμπλικάνους. Και τρίτον, η συγκατοίκηση με την Αριστερά που θα “αποκηρύξει” τον Μακρόν. Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 και θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι