Διαδηλώσεις μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Με ποινικό παρελθόν ο Σαουδάραβας
21/12/2024Λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου SUV και μάρκας BMW έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων – ενός ενήλικου και ενός παιδιού – και τον τραυματισμό πενήντα άλλων.
Με το σύνθημα “Απέλαση τώρα”, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Γερμανία. Όπως αναφέρει το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο Volksstimme, περίπου 500-600 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Hasselbachplatz στο Μαγδεμβούργο, έπειτα από κάλεσμα του AfD. Στην πλατεία εμφανίστηκαν γερμανικές σημαίες, αλλά και ρωσικές σημαίες και πανό με την επιγραφή «Homeland and Remigration Now».
Ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ, συνελήφθη άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».
Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Ίλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος. Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, απουσίαζε πολύ συχνά από την εργασία του, επικαλούμενος ασθένεια. Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.
Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε το πρωί του Σαββάτου και προκαλεί ακόμα περισσότερο προβληματισμό για τα επίπεδα προετοιμασίας των Αρχών, είναι πως η Σαουδική Αραβία (χώρα καταγωγής του δράστη) φέρεται να είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για επικείμενα χτυπήματα σε αγορές στη Γερμανία μέσα στην περίοδο των γιορτών. Την πληροφορία αυτή έδωσε στο Reuters πρόσωπο από τις μυστικές υπηρεσίες της αραβικής χώρας.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Ο δράστης βρέθηκε θετικός στο πρώτο τεστ («drugwipe»), το οποίο ανιχνεύει 7 διαφορετικά φάρμακα. Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τη χρήση έως και επτά τύπων ναρκωτικών, όπως κάνναβη, οπιούχα, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες (MDMA, έκσταση) και βενζοδιαζεπίνες.
Οι δηλώσεις στο BBC
Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, ο 50χρονος εμφανίζεται τον Ιούλιο του 2019 να δίνει συνέντευξη στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC. Σε ένα εκτενές αφιέρωμά του, το βρετανικό μέσο χωρίς να δείχνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για λόγους ασφαλείας, αναφέρεται στη δράση ενός Σαουδάραβα στη Γερμανία, ο οποίος βοηθά ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξη, ο γιατρός μιλά για το έργο του να βοηθά αιτούντες άσυλο να «δραπετεύσουν» από τη Σαουδική Αραβία και την περιοχή του Κόλπου και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Είναι η συνέντευξη στην οποία αποκαλύπτει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω της αθεΐας του. «Αν έχω χρόνο, τον ξοδεύω βοηθώντας Σαουδάραβες αιτούντες άσυλο, από 10 έως 16 ώρες την ημέρα, αν έχω χρόνο», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό εκείνη την εποχή.
Εξήγησε επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τον προσέγγισαν για βοήθεια μέσω της ιστοσελίδας του ήταν μουσουλμάνες γυναίκες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις αυστηρές οικογένειές τους. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, από ολόκληρο τον Μουσουλμανικό κόσμο μόνο το Ομάν δεν έχει εκδώσει ένταλμα εναντίον του.
Το ποινικό παρελθόν του
Μάλιστα, είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο έναντι 90 ημερών φυλάκισης για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις». Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ (Der Spiegel, BILD), ο Ταλέμπ Α. απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικής αξίας 900 ευρώ για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις». Το ποσό των 10 ημερών/ημέρα υποδηλώνει ότι ο Σαουδάραβας ζούσε τότε με προνοιακό επίδομα. Σύμφωνα με το Spiegel, ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα η οποία αφορούσε την ειδίκευσή του στην ψυχιατρική. Αίτηση ασύλου όμως υπέβαλε μόλις το 2016, ενδεχομένως επειδή διαφορετικά θα έπρεπε τότε να εγκαταλείψει την χώρα.
Κατά την ακρόασή του στο παράρτημα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων της περιοχής του, δήλωσε ότι έχει αποκηρύξει το ισλάμ και έγραψε μάλιστα βιβλίο με τον τίτλο «Δημιουργική διάψευση του ισλάμ», για την έκδοση του οποίου επιδίωξε να συγκεντρώσει χρήματα μέσω «Crowdfunding», χωρίς ωστόσο επιτυχία. Ο Ταλέμπ Α. δήλωσε επίσης στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ότι, λόγω ενός επεισοδίου στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο, απειλείτο με εκτέλεση εάν επέστρεφε στην πατρίδα του.
Η εφημερίδα BILD αποκαλύπτει επίσης ότι ο φερόμενος ως δράστης επρόκειτο να εμφανιστεί την περασμένη Πέμπτη στο δικαστήριο, για υπόθεση η οποία αφορούσε «κατάχρηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης». Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει καταγγελία και ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής και, όπως έγινε γνωστό, βρισκόταν σε σύγχυση. Από το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ειδικευμένο γιατρό, ψυχίατρο, ο οποίος εργαζόταν εκεί από τον Μάρτιο του 2020. Από το τέλος Οκτωβρίου όμως απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας τον καταζητούσαν για μία σειρά αδικημάτων, μεταξύ άλλων και αυτό της εμπορίας ανθρώπων.
Αντιδράσεις για το μακελειό στο Μαγδεμβούργο
Το Μαγδεμβούργο επισκέφθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. “Τι τρομερή πράξη είναι να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί με τέτοια βαναυσότητα”, είπε ο Σολτς. “Έχουμε μάθει τώρα πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί”, πρόσθεσε. “Σχεδόν 40 έχουν τραυματιστεί τόσο σοβαρά που πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτούς”. Ο καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς να συσπειρωθούν απέναντι στο μίσος
Στο μεταξύ, την συμπαράστασή τους στα θύματα και στις οικογένειές τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τον «τρόμο που έζησαν χθες οι επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι επικοινώνησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ.Ντ. Βανς, ο οποίος έγραψε «τι φρικτή επίθεση τόσο κοντά στα Χριστούγεννα!». Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του Αντόνιο Γκουτέρες και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Μετά την δήλωση ότι «μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο Έλον Μασκ επανήλθε με αφορμή το μακελειό στο Μαγδεμβούργο λέγοντας πως «αυτό (η επίθεση) είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μαζικής, μη ρυθμισμένης μετανάστευσης». Σε άλλη ανάρτηση ζήτησε την παραίτηση του Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως είναι ένας ανίκανος ηλίθιος.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας». Το περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «μυστηριώδες κίνητρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ένα ισλαμιστικό κίνητρο σχεδόν αποκλείεται».
Το κίνητρο
Την ίδια στιγμή παραμένει ασαφές το κίνητρο του δράστη. Οι αρχές ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία. Την έρευνα απασχολεί τώρα το προφίλ του Σαουδάραβα Ταλέμπ Α., ο οποίος οδήγησε ένα αυτοκίνητο κατευθείαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων – εκ των το οποίων το ένα παιδί – και τον τραυματισμό άλλων 60.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο 50χρονος φαίνεται ότι είχε απομακρυνθεί από αυτές τις απόψεις και κατηγορούσε την Γερμανία ότι επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης.
«Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων ήταν ένα σχέδιο της ‘Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να εξισλαμίσει την Ευρώπη», έγραφε συχνά στην πλατφόρμα «Χ» και εξέφραζε ευθέως την συμπάθειά του για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Ποιος άλλος πολεμά το ισλάμ στην Γερμανία;», έγραφε σε αναρτήσεις του. Πριν από τρία χρόνια είχε μάλιστα απευθυνθεί στην AfD εισηγούμενος την ίδρυση ακαδημίας για πρώην μουσουλμάνους.
Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε σε αμερικανικό αντι-ισλαμικό ιστολόγιο, ο Ταλέμπ Α. φαίνεται να υιοθετεί θεωρείς συνωμοσίας περί «μυστικής επιχείρησης» του γερμανικού κράτους «να κυνηγήσει και να εξουδετερώσει» Σαουδάραβες πρώην μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, «ενώ σύροι τζιχαντιστές λαμβάνουν άσυλο στην χώρα». Από τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του φαίνεται ότι ήταν επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και θαυμαστής του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ίλον Μασκ.
Σύμφωνα με την BILD, λίγη ώρα πριν ο Ταλέμπ Α. νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στην χριστουγεννιάτικη αγορά, είχε αναρτήσει βίντεο, στο οποίο ο ίδιος συστηνόταν ως «Ταλέμπ Α. ψυχίατρος που εργάζεται στην Γερμανία» και σε έναν χαοτικό μονόλογο υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι στην Γερμανία οι επικριτές του ισλάμ διώκονται «ενεργά και με εγκληματικό τρόπο».