ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απορρίπτει την εκεχειρία ο Νετανιάχου – Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται χωρίς ανάπαυλα στη Γάζα και επεκτείνονται μέχρι τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που θέλει να ενθαρρύνει την κήρυξη νέας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει νόημα μόνον μια «ολοκληρωτική νίκη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Χαμάς, αλλά και στο Ιράν και τους συμμάχους του»  και απέρριψε την εκεχειρία, επικαλούμενος ότι διαφωνεί με τους όρους της Χαμάς

«Η ολοκληρωτική νίκη είναι αναγκαία γιατί αυτή εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια ολοκληρωτική νίκη θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον “άξονα του κακού” που είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και φυσικά η Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση με στρατιωτικούς, σύμφωνα με το γραφείο του.

Χωρίς μια τέτοια νίκη, ανέφερε, «οι Ισραηλινοί που έχουν εκτοπιστεί δεν θα επιστρέψουν σπίτια τους. Η επόμενη σφαγή θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου και το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι θα βγουν κερδισμένοι καταστρέφοντας τη Μέση Ανατολή», φέρεται να είπε. Δεν είναι σαφές αν εκτοπισμένους Ισραηλινούς εννοεί όσους ζουν στο νότιο Ισραήλ ή όσους εποίκους ζούσαν πριν από 10 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι η Χαμάς θέλει να αποφυλακισθούν περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές για τους 130 ομήρους που θα απελευθερώσει και άλλα ότι ζητάει περισσότερες εγγυήσεις πως μετά την παράδοση των ομήρων, θα λάβει τέλος ο πόλεμος στη Γάζα. Άλλα μέσα αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου είπε πως «θέλουμε πίσω τους ομήρους, όμως όχι πάση θυσία».

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ επιμένει και στη “διαπλοκή του ΟΗΕ” μέσω του ταμείου βοήθειας προς παλαιστινίους πρόσφυγες, του UNRWA και δηλώνει ότι «θα καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τους δεσμούς με την τρομοκρατία». Αυτό δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ ότι θα συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την ουδετερότητας της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 12 από τους 30.000 εργαζομένους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η υπόθεση αυτή διερευνάται, καθώς ένας από αυτούς έχει σκοτωθεί και 9 έχουν ήδη απολυθεί από τον ΟΗΕ.  Επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήνεται,  θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), τονίζεται σε δελτίο Τύπου.

Νέοι βομβαρδισμοί

Καθώς ο πόλεμος θα μπει μεθαύριο Τετάρτη στον πέμπτο του μήνα, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδιζε ξανά χθες Κυριακή τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου κρύβονται κατ’ αυτόν στελέχη της Χαμάς. Διαβεβαίωσε ότι κατέλαβε συγκρότημα, που φέρεται να χρησιμοποίησε η Χαμάς, κατά την προετοιμασία της άνευ προηγουμένου επίθεσής της την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς του ισραηλινού εδάφους. Η εγκατάσταση αυτή, κατά την ίδια πηγή, ήταν κέντρο εκπαίδευσης και εκεί βρίσκονταν μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων, ισραηλινών τεθωρακισμένων.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο συγκρότημα αυτό, διατηρούσε γραφείο  ο Μοχάμαντ Σινουάρ. Πρόκειται για ανώτερο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και αδελφό του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της οργάνωσης του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, έγιναν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, νοτιότερα, που μεταξύ άλλων έπληξαν νηπιαγωγείο, κατά τη Χαμάς. Στην πόλη αυτή, με περίπου 270.000 κατοίκους προπολεμικά, έχουν καταφύγει πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. Γαζαίοι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, που έχουν προκαλέσει καταστροφές τρομακτικής έκτασης.

Στο στόχαστρο του IDF η Ράφα

Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην πόλη, όπου έχουν στηθεί αχανείς καταυλισμοί προσφύγων, πάνω στα (κλειστά) σύνορα με την Αίγυπτο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική, όπως τονίζουν ΜΚΟ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως ο στρατός του κατέστρεψε τα περισσότερα τάγματα της Χαμάς. «Τα περισσότερα από όσα απομένουν βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Ράφα και θα ασχοληθούμε μαζί τους», πρόσθεσε. «Η πίεση στη Χαμάς έχει αποτέλεσμα», πλειοδότησε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των δυνάμεών του.

Σημειώνεται ότι, χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους του, εν μέσω των σφοδρών μαχών. Ο αριθμός των απωλειών του, με βάση στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο ίδιος, ανέρχεται σε 225 νεκρούς από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, αρχικά στο βόρειο τμήμα του. Ωστόσο μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ. Την 7η Οκτωβρίου απήχθησαν 250 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στη Γάζα εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους, όμως πιστεύεται, ότι είναι νεκροί.

Ο Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται αργότερα σήμερα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό της πέμπτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρότι λένε πως συνεχίζουν πάντα να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ πλέον δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσφορία τους έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης. Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά των αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών».

Στη Βηρυτό, στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, έκρινε προχθές Σάββατο πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία προκειμένου να κηρυχθεί εκεχειρία. Η πρόταση που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ είναι συμφωνία-πλαίσιο που «πρέπει», όπως είπε, «να μελετηθεί» από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το κείμενο που παραλήφθηκε προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων. Η ηγεσία της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός. Κάτι που απορρίπτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, παρά την πίεση των οικογενειών των ομήρων, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά, απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι οι δικοί τους.

Πριν από την άφιξη του κ. Μπλίνκεν, ο κ. Νετανιάχου εξήρε τη βοήθεια των «αμερικανών φίλων» στον πόλεμο, ιδίως «την υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, την υποστήριξη στους διεθνείς θεσμούς, την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή...» Παράλληλα, το βόρειο Ισραήλ δέχεται πρακτικά καθημερινές επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων, τον νότιο Λίβανο, οχυρό του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως κατέστρεψε εγκαταστάσεις, από τις οποίες το σιιτικό κίνημα, που συγκαταλέγεται στους συμμάχους της Χαμάς στην περιοχή, εκτόξευε πυραύλους, καθώς και σημεία παρατήρησης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η ένταση συνεχίζεται εξάλλου στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα συνεχίζει να απειλείται από τους αντάρτες Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Την έβαλαν στο στόχαστρό τους, όπως λένε, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες Κυριακή, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πέντε πυραύλους κρουζ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κατά πλοίων επιφανείας που ήταν «έτοιμοι να εκτοξευθούν» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, κατ’ αυτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι