ΣΧΟΛΙΟ

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτών εστί η βασιλεία επί της Γης

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτών εστί η βασιλεία επί της… Γης, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν κι ο αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ, ως άλλοι ειρηνοποιοί, καταβάλλουν εργώδη προσπάθεια στην Μέση Ανατολή, για επίτευξη ανακωχής στον πόλεμο της Γάζας.

Οι αρχηγοί των αραβικών χωρών, που βρέθηκαν στο Πεκίνο, ζήτησαν άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για ανθρωπιστικούς λόγους σ’ όλα τα μέτωπα: της Δυτικής ‘Όχθης, της Συρίας και των Χετζμπολάχ στον Λίβανο. Η Χαμάς πρότεινε 5θήμερη εκεχειρία στην Γάζα αλλά ο ισραηλινός στρατός την ηρνήθη, εάν δεν απελευθερωθούν τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί όμηροι. Το πρόβλημα των ομήρων παραμένει και εμποδίζει την διακοπή των επιχειρήσεων των Ισραηλινών.

Η αμοιβαία αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς από την αποκλεισμένη ζώνη της Γάζας, δημιουργεί μία διαπραγματευτική βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κι η φυσική κόπωση των δύο αντιμαχομένων πλευρών προσφέρεται μετά από δύο μηνών αγώνα, με 11.000 θανάτους συνολικώς.

Αν όμως υπάρχει ένας δείκτης αποκαταστάσεως κάποιας μορφής ηρεμίας στην Εγγύς Ανατολή, αυτός είναι των τιμών του αργού πετρελαίου, που έχουν υποχωρήσει κάτω των 77 $ το βαρέλι. Μπορεί εν όψει χειμώνος στο βόρειο ημισφαίριο, οι τιμές να ξανανέβουν, αλλ’ αυτό θα είναι εποχικό φαινόμενο. Επίσης, οι τιμές του χρυσού και του αργύρου υπεχώρησαν στην διεθνή αγορά χαρακτηριστικό της αποθαρρύνσεως των κερδοσκόπων.

Η προοπτική χαλιναγώγηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην “Ηνωμένη” Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για κάμψη των επιτοκίων – πλην της χώρας μας όπου τα διάφορα καρτέλ (κινητής τηλεφωνίας, τραπεζών, εδωδίμων- εισαγωγής) κάνουν πώς δεν τα αφορά παρά μόνον τους καταναλωτάς.

Πολεμική κόπωση

Στην ετέρα εμπόλεμη περιοχή, την Ουκρανία, οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν τελματωθή, ο Ζελένσκι έχει χάσει την πρωτοβουλία κι ο Πούτιν ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές στην Ρωσία του χρόνου, ενώ η Αμερική εισέρχεται κι αυτή σε εκλογική περίοδο, οπότε την προσοχή του administration συγκεντρώνει το εσωτερικό μέτωπο Τραμπ-Μπάιντεν, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και το νυν πρόεδρο, κάμψη της δημοτικότητος του.

Διαγράφεται μία ελπίς ότι ο κόσμος θα ηρεμήσει κάπως το ερχόμενο έτος. Θα επιδοθή στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και θα επιδιώξει την επίλυση του Παλαιστινιακού, με την Παλαιστινιακή Αρχή ως υπεύθυνης για την Γάζα. Ήδη, η ιρανική ηγεσία, που κινεί τα νήματα της διενέξεως με το Ισραήλ, έχει βάλει “νερό στο κρασί” της. Παραμένουν βέβαια ορισμένες εστίες αναβρασμού, όπως η κατάληψη ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Υεμενήτες και οι ρητορείες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το γεγονός θεωρείται “άνευ σημασίας” για τον κ. Γεραπετρίτη κατά την επικειμένη άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Αυτό που πείθει ότι τα δυσάρεστα γεγονότα του 2023 υποχωρούν είναι οι αγορές: Τα χρηματιστήρια αξιών στην Αμερική κι Ευρώπη σημείωσαν αισθητά κέρδη τον Νοέμβριο , για τις μετοχές και προοιωνίζονται ένα καλό νέο έτος για τους επενδύοντες. Αν μάλιστα υποχωρήσει ο διεθνής πληθωρισμός και πέσουν τα επιτόκια θ’ αποδειχθή ότι οι παράγοντες της αγοράς κάτι ξέρουν περισσότερο απ’ τις δυσοίωνες Κασσάνδρες. Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτών εστί η βασιλεία επί της… Γης, για να παραφράσουμε ολίγον και την Καινή Διαθήκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι