Μακρόν: Από τον ναρκισσισμό στην πολιτική

Ο Μακρόν επιτάσσει τις μάσκες προστασίας για τον κοροναϊό

Μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων στην Γαλλία από το ακηδεμόνευτο πολιτικά κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ο Μακρόν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με συνδικαλιστές και εκπροσώπους άλλων ενδιάμεσων φορέων. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται για το διάγγελμα που θα απευθύνει στον γαλλικό λαό, ένα διάγγελμα το οποίο χαρακτηρίζεται ήδη ως η «τελευταία ευκαιρία» του.

Από το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος μετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στην οποία μετέχουν συνολικά 37 συνομιλητές. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και δώδεκα μέλη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των βασικών συνδικάτων και της εργοδοσίας, αλλά και οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης, της Γερουσίας και των ενώσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θορυβημένος από την έκταση των κινητοποιήσεων, αλλά και από τις διεθνείς αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια εναντίον του, τα οποία έχουν συνθλίψει την εικόνα του «αναμορφωτή της Ευρώπης» πάνω στην οποία έχει στηρίξει το προσωπικό του αφήγημα, ο Μακρόν επιχειρεί τώρα την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Στόχος του να βγει η Γαλλία και φυσικά ο ίδιος από το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησαν οι πολιτικές του.

«Αυτήν την σοβαρή ώρα για το έθνος, ο πρόεδρος θα συμβουλευτεί το σύνολο των πολιτικών, τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων για να ακούσει τις προτάσεις τους» υπογράμμιζε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η γαλλική προεδρία, αναφερόμενη στην σημερινή συνάντηση.

Καταστολή και συνωμοσιολογία

Το ύφος της ανακοίνωσης και η πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι ο Μακρόν, μπροστά στον φόβο γενικότερης αποσταθεροποίησης, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ναρκισσισμό του και να περάσει επιτέλους στην πολιτική. Δεν πρόκειται βεβαίως για μια απόφαση που ελήφθη από προσωπική πρωτοβουλία του, αλλά για μια αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τις καταστάσεις.

Οι αρχικές απόπειρες δυσφήμισης του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων έπεσαν στο κενό. Τα αμφιλεγόμενα, ως προς την προέλευσή τους επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου δεν φόβισαν τον κόσμο. Η καταστολή στην οποία επιδόθηκε την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, επίσης δεν φόβισε τους διαδηλωτές. Ακόμη και οι μαζικές προληπτικές συλλήψεις, με τις σχεδόν 2.000 προσωρινές κρατήσεις πολιτών, δεν έκαμψαν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, το οποίο έχει προαναγγείλει ήδη την “πέμπτη πράξη” του δράματος.

Αυτό ωστόσο που ενόχλησε περισσότερο τον Μακρόν είναι το γεγονός, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την τελευταία εβδομάδα τις κινητοποιήσεις των Γάλλων πολιτών έγινε περίγελος του Ερντογάν, του Σαλβίνι και του Τραμπ. Στις επικρίσεις αυτές απάντησαν υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν ζήτησε από τον Τραμπ να αφήσει την Γαλλία ήσυχη και η υπουργός Υγείας, Ανιέ Μπιζίν, κατηγόρησε τον Ερντογάν, τον Σαλβίνι και τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «εκμεταλλεύονται μία κατάσταση για να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική που είναι κατά του περιβάλλοντος, ολοκληρωτική».

Βλέποντας ωστόσο την στάση της γαλλικής κυβέρνησης δυσκολεύεται κανείς να μην δώσει δίκιο στον Σαλβίνι, όταν λέει ότι ο Μακρόν αντί να ασχολείται μαζί του και να του κάνει μαθήματα δημοκρατίας είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων. Ακόμη μεγαλύτερο δίκιο μπορεί να δώσει κάποιος στον Ερντογάν, ο οποίος μετά τις εικόνες των μαθητών που θύμιζαν αιχμαλώτους πολέμου είπε ότι η δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών είναι μόνον για να διδάσκεται στις σχολικές αίθουσες. Σήμερα μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο θέμα επικρίνοντας τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι βλέπουν μόνον τις διαδηλώσεις του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ για όσα συμβαίνουν στο Παρίσι «έγιναν τυφλοί, κουφοί και μουγκοί».

Παντού υπάρχει ένας Ρώσος πράκτορας

Μέχρι και την σημερινή συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση της Γαλλίας, αντί να αναζητήσει τις αιτίες της κοινωνικής έκρηξης στις δικές της πολιτικές επιλογές, έψαχνε για παράγοντες αποσταθεροποίησης στην αντιπολίτευση και στο εξωτερικό.

Στην αρχή ήταν οι αλλοδαποί που τα έσπαγαν στην Αψίδα του Θριάμβου για να ακολουθήσει αργότερα το σενάριο της ρωσικής εμπλοκής. Η βρετανική εφημερίδα Times, η οποία επικαλείται αναλύσεις της εταιρείας κυβερνοασφάλειας New Knowledge, ανέφερε ότι περίπου 200 λογαριασμοί στο Twitter ανάρτησαν φωτογραφίες και βίντεο με τραυματίες υποτιθέμενα «κίτρινα γιλέκα». Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εικόνες προέρχονται από γεγονότα που δεν σχετίζονται με τις διαδηλώσεις στην Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν υιοθέτησε όσα αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ωστόσο η γενική γραμματεία άμυνας και εθνικής ασφάλειας (SGDSN) ξεκίνησε την διαδικασία των επαληθεύσεων. Για την ώρα πάντως οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς να απαντήσουν στους ισχυρισμούς των Times. Το Κρεμλίνο πάντως διέψευσε το δημοσίευμα, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να χαρακτηρίζει συκοφαντικές οποιεσδήποτε κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Γαλλία.

Του χάλασαν τα σχέδια

Περισσότερο πραγματιστές οι Αμερικανοί βλέπουν στις κινητοποιήσεις τις λαίκές πιέσεις προς το Μακρόν να ακυρώσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της οικονομίας. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας ότι παρά την αυστηρή αστυνόμευση σημειώθηκαν επεισόδια και το περασμένο Σάββατο.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος δεν μπόρεσε να ελέγξει τους διαδηλωτές, αντιμετωπίζει τώρα και φωνές  που του ζητούν να κατευνάσει την έκρηξη των μαζών, αποσύροντας τις σαρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει.

Αυτόν τον στόχο έχει η σημερινή συνάντηση του Μακρόν με κοινωνικούς φορείς, καθώς και το διάγγελμα που αναμένεται να απευθύνει σε λίγες ώρες στον γαλλικό λαό. Το ζήτημα ωστόσο είναι αν θα πείσει τα Κίτρινα Γιλέκα, ο μεγάλος όγκος των οποίων δείχνει να μην συμβιβάζεται παρά μόνον με την παραίτηση του Προέδρου.

Η κατάσταση πάντως είναι οριακή, καθώς οι ζημιές στην οικονομία είναι ήδη σημαντικές, με τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών να καταγράφουν και σήμερα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε στο μισό και από 0,4% διαμορφώνεται στο 0,2%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx