Μακρόν κατά Ερντογάν – Ξύπνησε το Παρίσι μετά το επεισόδιο στη Λιβύη

Σκληρή γλώσσα Μακρόν κατά Ερντογάν – Ξύπνησε το Παρίσι μετά το επεισόδιο στη Λιβύη, Βαγγέλης Σαρακινός

Μετά από τη σιωπή δύο εικοσιτετράωρων, το Παρίσι αντέδρασε τελικά στις προκλήσεις του Ερντογάν στη Λιβύη. Ο Μακρόν επιτέθηκε στην Άγκυρα, κατηγορώντας την ότι εργαλειοποιεί το ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει την συνέχιση αυτής της κατάστασης. Την ίδια ώρα, για λόγους που ακόμη παραμένουν άγνωστοι, ματαιώθηκε ξαφνικά η επίσκεψη Ρώσων υπουργών στην Τουρκία για συζητήσεις σχετικά με τη Λιβύη, ενώ ο Χαφτάρ φέρεται να αναζήτησε στήριγμα και στο Ισραήλ.

Η στάση της Γαλλίας είχε προκαλέσει ερωτήματα τις τελευταίες ημέρες. Το  Παρίσι έδειξε να μην αντιδρά στην επιθετική ενέργεια της τουρκικής νηοπομπής, που συνόδευε ύποπτο πλοίο προς τη Λιβύη και “λόκαρε” γαλλική φρεγάτα, η οποία είχε σπεύσει για την πραγματοποίηση ελέγχου.

Μια πρωτοφανή, απαράδεκτη και άκρως επιθετική ενέργεια της Άγκυρας εναντίον συμμαχικών της στο ΝΑΤΟ ναυτικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε νατοϊκή άσκηση και κλήθηκαν να εφαρμόσουν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI, αποφάσεις διεθνούς συμφωνίας, την οποία αποδέχθηκε και ο Ερντογάν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οργή Μακρόν

Σήμερα, ωστόσο, η Γαλλία ανέβασε τους τόνους, κριτικάροντας συνολικά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και καταγγέλλοντας την Άγκυρα για «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό. Σε μια οργισμένη ανακοίνωση, το Ελιζέ στιγματίζει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην αφρικανική χώρα, κάνοντας λόγο για παρουσία συνολικά επτά τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά της Λιβύης και για παραβίαση του εμπάργκο.

Η γαλλική προεδρία καταγγέλλει την Τουρκία, ότι σε αυτή την επιθετική πολιτική της εργαλειοποιεί το ΝΑΤΟ και διαβεβαιώνει ότι το Παρίσι δεν μπορεί να επιτρέψει την συνέχιση αυτής της κατάστασης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι ο Μακρόν συνομίλησε, αυτή την εβδομάδα, για το θέμα, με τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα γίνουν συζητήσεις και με τους άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον αυτούς που δεσμεύονται με στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν έχει καταγγείλει ήδη, τους προηγούμενες μήνες, όχι μόνον την προκλητική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και τη σιωπή της Συμμαχίας απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Σε ανάλογες ενέργειες είχε προβεί το Παρίσι και για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων, συμμάχων των Δυτικών στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο Μακρόν είχε μιλήσει ακόμη και για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Τραμπ.

Ρωσοτουρκική εμπλοκή 

Το σημερινό ξέσπασμα του Μακρόν δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες εναντίον γαλλικής φρεγάτας που κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή να πάρει μέρος σε έλεγχο του, με σημαία Τανζανίας ύποπτου πλοίου “Cirkin”, το οποίο συνόδευαν τρεις τουρκικές φρεγάτες. Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ. Από την άλλη, η Γαλλία, αν και το αρνείται δημοσίως, φέρεται να έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χαφτάρ.

Εντωμεταξύ, ματαιώθηκε αιφνιδίως η προγραμματισμένη συνάντηση στην Άγκυρα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας με τους Τούρκους ομολόγους τους. Αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία. Η συνάντηση ακυρώθηκε από την τουρκική πλευρά και μάλιστα την ώρα που οι Ρώσοι υπουργοί βρίσκονταν εν πτήση προς την Τουρκία.

Για τη ματαίωση, η οποία δείχνει καταφανή εμπλοκή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, δεν δόθηκαν εξηγήσεις. Τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών αρκέστηκαν σε ευχολόγια για τη συνέχιση των συνομιλιών σε υπηρεσιακό διπλωματικό επίπεδο και για μια συνάντηση υπουργών στο μέλλον.

Άνοιγμα Χαφτάρ στο Ισραήλ 

Ο Μακρόν είχε όμως συνομιλίες και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε, στις 6 Ιουνίου, την ανάληψη πρωτοβουλίας για ειρήνευση στη Λιβύη. Μια πρωτοβουλία, την οποία αντιμετωπίζουν ήδη θετικά οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες, αλλά αντιδρά σε αυτήν ο Ερντογάν που, ως γνωστόν, προωθεί το δικό του σχέδιο … ειρήνευσης.

Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίοι υπέστησαν πλήγματα το τελευταίο διάστημα από τον υποστηριζόμενο από την Άγκυρα …στρατό της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναζητά στηρίγματα και στο Ισραήλ. Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα, σε δηλώσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Χαφτάρ.

«Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ εχθροί, και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε» είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρι,για να προσθέσει ότι «μόνον οι περιστάσεις χώριζαν τις δύο χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και η Λιβύη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και ότι το Τελ Αβιβ αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στον λιβυκό εμφύλιο. Κατά καιρούς, ωστόσο, έχουν δει το φως τις δημοσιότητες πληροφορίες για εκπαίδευση στρατιωτών του Χαφτάρ από Ισραηλινούς, αλλά και για αποστολή ισραηλινών οπλικών συστημάτων στον Λίβυο στρατάρχη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι