ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Ναι” στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας από Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

"Ναι" στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας από Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Στο Κίεβο βρίσκονται οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι, σε μία κοινή πρωτοβουλία αποστολής μηνύματος στήριξης της Ουκρανίας αλλά και διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Ζελένκσι για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου. Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να δωθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Μολβαδία.

«Μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί σε κατάσταση κινητοποίησης. Παρέχουμε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους Ουκρανούς στρατιώτες για μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στο έδαφός τους ενώ μαίνονται οι ρωσικές επιθέσεις», αυτό ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε και βίντεο στο οποίο φαίνεται πυροβόλο CAESAR να αποστέλλεται στην Ουκρανία, ενώ έχει γίνει γνωστό πως το Παρίσι θα ενισχύσει με έξι, συνολικά, πυροβόλα αυτού του είδους το Κίεβο.

Τη στιγμή που  ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει για νέες κυρώσεις στη Μόσχα, οι Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, με τους οποίους και συναντήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κίεβο, ζητούν να χορηγηθεί άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μολδαβία» ζήτησε, συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος από το Κίεβο. «Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα από κοινού με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο Σολτς και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών. Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία τάσσονται υπέρ της άμεσης χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία».

Ρήγμα στις σχέσεις με το Κίεβο

Οι σχέσεις του Κιέβου και με τους τρεις δεν είναι ιδιαίτερα θερμές αυτή την περίοδο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να επικρίνει κάθε δήλωση που γίνεται υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης του πολέμου. Επιπλέον η κυβέρνηση Ζελένκσι καταλογίζει και στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ότι καθυστερούν την αποστολή βαρέως οπλισμού προς την Ουκρανία, σε αντίθετη με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και καλεί την Γερμανία κυρίως να αποσαφηνίσει την θέση της.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τις γαλλικές δυνάμεις στη Ρουμανία όπου βρίσκονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ, ενώ μετέβη και στη Μολδαβία για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι ταξιδεύουν με τρένο προς το Κίεβο και ανήρτησαν τη φωτογραφία στα social media.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν στο Κίεβο γύρω στις 10 το πρωί και από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όπως καταγράφεται στο video, κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας. Επισκέφθηκαν επίσης το προάστιο Ιρπίν όπου διεξάγεται διεθνής έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ήρθα να στείλω ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης στους Ουκρανούς. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Μακρόν. «Δεν θέλουμε να δείξουμε μόνον την αλληλεγγύη μας, αλλά και να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και όσον αφορά στα όπλα. Και ότι θα τη συνεχίσουμε όσο θα είναι αναγκαίο για τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», τόνισε ο Σολτς.

Οι στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας σήμαναν αντιαεροπορικό συναγερμό στο Κίεβο και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα, θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη και δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του Κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προσέθεσε. O Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια και κάλεσε την Ευρώπη να πράξει ανάλογα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαγγέλματα Ζελένσκι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων είναι μεγάλες στις μάχες του Ντονμπάς και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 100-200 στρατιώτες ενώ άλλοι 500 τραυματίζονται και βγαίνουν εκτός μάχης, λόγω της ρωσικής υπεροχής σε βαριά όπλα.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς εξέφρασε προ ημερών στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανησυχία του ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα ευνοεί εν τέλει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα πουν ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, που προκαλεί επισιτιστική κρίση και οικονομικά προβλήματα και ότι πρέπει να περισωθεί η αξιοπρέπεια του κ. Πούτιν», είπε αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία».

Ο Σολτς απορρίπτει τις επικρίσεις του Κιέβου ότι καθυστερεί την παράδοση των όπλων, λέγοντας ότι η Γερμανία «είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση των περίπλοκων συστημάτων πυροβολικού» που προσφέρει η χώρα του.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά «με όρους που θα θεωρεί αποδεκτούς η Ουκρανία».

Το πρώτο σχόλιο από την Μόσχα ήρθε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μετβέντεφ και ήταν αισχρό για την επίσκεψη των τριών, με σχόλια για τις διατροφικές συνήθειες των λαών που εκπροσωπούν.

Στο Κίεβο βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες όπως φαίνεται στην φωτογραφία που έδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx