“Ναι” στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας από Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι
16/06/2022Στο Κίεβο βρίσκονται οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι, σε μία κοινή πρωτοβουλία αποστολής μηνύματος στήριξης της Ουκρανίας αλλά και διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Ζελένκσι για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου. Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να δωθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Μολβαδία.
«Μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί σε κατάσταση κινητοποίησης. Παρέχουμε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους Ουκρανούς στρατιώτες για μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στο έδαφός τους ενώ μαίνονται οι ρωσικές επιθέσεις», αυτό ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο μήνυμά του στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε και βίντεο στο οποίο φαίνεται πυροβόλο CAESAR να αποστέλλεται στην Ουκρανία, ενώ έχει γίνει γνωστό πως το Παρίσι θα ενισχύσει με έξι, συνολικά, πυροβόλα αυτού του είδους το Κίεβο.
Jusqu’au retour de la paix dans une Ukraine libre et indépendante, autant qu’il le faudra, nous resterons mobilisés. Soutien humanitaire, économique et militaire pour permettre aux soldats ukrainiens de faire la différence sur le terrain face aux attaques de l’armée russe. pic.twitter.com/TGRSdUU1ii
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 16, 2022
Τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει για νέες κυρώσεις στη Μόσχα, οι Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, με τους οποίους και συναντήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κίεβο, ζητούν να χορηγηθεί άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
«Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μολδαβία» ζήτησε, συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος από το Κίεβο. «Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα από κοινού με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο Σολτς και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών. Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία τάσσονται υπέρ της άμεσης χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία».
Ρήγμα στις σχέσεις με το Κίεβο
Οι σχέσεις του Κιέβου και με τους τρεις δεν είναι ιδιαίτερα θερμές αυτή την περίοδο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να επικρίνει κάθε δήλωση που γίνεται υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης του πολέμου. Επιπλέον η κυβέρνηση Ζελένκσι καταλογίζει και στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ότι καθυστερούν την αποστολή βαρέως οπλισμού προς την Ουκρανία, σε αντίθετη με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και καλεί την Γερμανία κυρίως να αποσαφηνίσει την θέση της.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τις γαλλικές δυνάμεις στη Ρουμανία όπου βρίσκονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ, ενώ μετέβη και στη Μολδαβία για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι ταξιδεύουν με τρένο προς το Κίεβο και ανήρτησαν τη φωτογραφία στα social media.
#Macron, #Scholz and #Draghi are already in #Kyiv. pic.twitter.com/pBO0hn8a9s
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν στο Κίεβο γύρω στις 10 το πρωί και από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όπως καταγράφεται στο video, κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας. Επισκέφθηκαν επίσης το προάστιο Ιρπίν όπου διεξάγεται διεθνής έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Emotions of Scholz, Macron and Draghi in #Irpin
Scholz:"Irpin like Bucha has become a symbol of unimaginable cruelty of Russian war and senseless violence"
Macron:"There has been massacre and war crimes. It’s a heroic city marked by barbarism"
Draghi:"We'll rebuild everything" pic.twitter.com/Qunxcimt2W
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
«Ήρθα να στείλω ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης στους Ουκρανούς. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Μακρόν. «Δεν θέλουμε να δείξουμε μόνον την αλληλεγγύη μας, αλλά και να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και όσον αφορά στα όπλα. Και ότι θα τη συνεχίσουμε όσο θα είναι αναγκαίο για τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», τόνισε ο Σολτς.
⚡️#Macron, #Scholz and #Draghi arrived in #Irpin, #Kyiv region to see the aftermath of #Russia's shelling. pic.twitter.com/A1tclPWzbu
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Οι στρατιωτικές αρχές της Ουκρανίας σήμαναν αντιαεροπορικό συναγερμό στο Κίεβο και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
While #Macron, #Scholz and #Draghi visit #Kyiv, air alert is reported in most regions of #Ukraine. pic.twitter.com/yAUGj1HhoI
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα, θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη και δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του Κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προσέθεσε. O Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια και κάλεσε την Ευρώπη να πράξει ανάλογα.
⚡️Joe Biden announces a new $1 billion military aid package for #Ukraine
Ukrainian army will receive:
🔹An unnamed number of missiles to MLRS "HIMARS"
🔹18 howitzers M-777 and 36.000 shells for them
🔹4 armored vehicles for the evacuation of damaged equipment📰Pentagon
1/2 pic.twitter.com/rXcVIYovyE— NEXTA (@nexta_tv) June 15, 2022
Σύμφωνα με τα τελευταία διαγγέλματα Ζελένσκι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων είναι μεγάλες στις μάχες του Ντονμπάς και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 100-200 στρατιώτες ενώ άλλοι 500 τραυματίζονται και βγαίνουν εκτός μάχης, λόγω της ρωσικής υπεροχής σε βαριά όπλα.
#Ukraine will launch a counteroffensive before September if it receives the necessary weapons – General Marchenko
He aded that the war would not end quickly and "point of no return" had been passed in issue of negotiations with #Russia because of the war crimes of occupiers. pic.twitter.com/ocPMvMfRT4
— NEXTA (@nexta_tv) June 15, 2022
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς εξέφρασε προ ημερών στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανησυχία του ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα ευνοεί εν τέλει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα πουν ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, που προκαλεί επισιτιστική κρίση και οικονομικά προβλήματα και ότι πρέπει να περισωθεί η αξιοπρέπεια του κ. Πούτιν», είπε αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία».
Ο Σολτς απορρίπτει τις επικρίσεις του Κιέβου ότι καθυστερεί την παράδοση των όπλων, λέγοντας ότι η Γερμανία «είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση των περίπλοκων συστημάτων πυροβολικού» που προσφέρει η χώρα του.
Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά «με όρους που θα θεωρεί αποδεκτούς η Ουκρανία».
Το πρώτο σχόλιο από την Μόσχα ήρθε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μετβέντεφ και ήταν αισχρό για την επίσκεψη των τριών, με σχόλια για τις διατροφικές συνήθειες των λαών που εκπροσωπούν.
European fans of frogs, liverwurst and spaghetti love visiting Kiev. With zero use. Promised EU membership and old howitzers to Ukraine, lushed up on gorilka and went home by train, like 100 years ago. All is well. Yet, it won’t bring Ukraine closer to peace. The clock’s ticking
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) June 16, 2022
Στο Κίεβο βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες όπως φαίνεται στην φωτογραφία που έδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
#Romanian President @KlausIohannis also arrived in #Kyiv today. pic.twitter.com/YBEDBRKaLT
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022