Μαρτυρίες που αποδεικνύουν τη στενή σχέση του Ερντογάν με το ISIS
02/07/2021Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους (ISIS) συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, με αφορμή την παρουσία ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών σε πεδία πολέμου, που σχετίζονται με την προώθηση τουρκικών εθνικών συμφερόντων. Οι εμφύλιοι της Συρίας, της Λιβύης και ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα και ο Ερντογάν κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το ISIS για την προώθηση του νεοοθωμανικού σχεδίου του.
Οι αποκαλύψεις από ξένα ΜΜΕ για τη συνεργασία ΙSIS-Τουρκίας έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The National, ένας αδελφός του ηγέτη του ISIS Abu Bakr Al Baghdadi ο Juma, επισκέφτηκε αρκετές φορές την Κωνσταντινούπολη χωρίς να συλληφθεί, πριν ο αδελφός του σκοτωθεί. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Jumα, αδελφός του πρώην ηγέτη του ISIS Abu Bakr ταξίδεψε 2.300 χιλιόμετρα βαθιά στην τουρκική επικράτεια και δεν χρησιμοποίησε τις διαδρομές των λαθρεμπόρων για να περάσει σε Συρία ή Ιράκ».
Οι στενές σχέσεις Τουρκίας και ISIS αποδεικνύονται και από ομολογίες μαχητών ISIS, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης, αλλά και από συνεντεύξεις μελών της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Το υλικό αντλήθηκε από τα ξένα ΜΜΕ, Hawar News Agency, Ugarit Post, ANF News, Sky News Arabia. Ο Δανός Casper Hansen παντρεμένος με ένα 14χρονο κορίτσι από τη Συρία και πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος συνελήφθη στην Βαγδάτη, δήλωσε ότι στάλθηκε στις αρχές του 2014 στο πεδίο της μάχης, αφού έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση για ένα μήνα σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Χάμα.
Όταν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης στη Ράκα μεταξύ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και ISIS, μεταφέρθηκε στην Τουρκία για θεραπεία. Κατάθεσε ότι «Τούρκοι γιατροί μας φρόντιζαν για 3 μήνες» και τόνισε, ότι τα τουρκικά σύνορα ήταν ανοιχτά σε μαχητές του ISIS, οι οποίοι λάμβαναν μεγάλο μέρος της υποστήριξης τους από το τουρκικό κράτος.
Ισλαμιστές μαχητές
Ο Thomas Barnuin, αποκαλούμενος και “Abu Ahmed al-Faransi” κατέθεσε ότι περίπου το 90% των ξένων μαχητών, που εισήλθαν στη Συρία, διευκολυνθήκαν από τις τουρκικές αρχές και ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα εμπόδιο κατά τη διέλευση τους από την τουρκική πλευρά προς τη συριακή επικράτεια. Επίσης, τόνισε ότι εξεπλάγην από την ευκολία που του επέτρεψαν να περάσει με τόση ευκολία τα τουρκικά σύνορα, από την Antakya για να εισέλθει στη Λατάκια. Ήταν ένας από τους ηγέτες του ISIS, ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017 από αντιτρομοκρατικές μονάδες “YAT” στη βορειοανατολική Συρία καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία.
Ο Ilyas Aydin, αποκαλούμενος και “Abu Obeida al-Turki, ο οποίος είναι νομικός και θεωρητικός αξιωματούχος του ISIS, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν πήγε στη Συρία για να απελευθερώσει τον λαό του, αλλά για να ιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο. Η οικογένειά του είναι υποστηρικτές του κυβερνώντος ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του μικρού κυβερνητικού του εταίρου, του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Επίσης, επισήμανε ότι συναντήθηκε περισσότερες από μία φορές με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ότι ο αποκαλούμενος “Abu Mansour al-Mughrabi” ήταν πρεσβευτής του ISIS στο τουρκικό κράτος.
Επιβεβαίωσε ότι διέσχισε τα σύνορα στη Συρία μέσω της πόλης Jarabulus χωρίς να υποστεί έλεγχο από τους Τούρκους συνοριοφύλακες και ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είχε ήδη ανοίξει τα σύνορα σε δεκάδες μαχητές του ISIS. Ο Aydin δήλωσε, ακόμα, ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε τον ISIS για να πιέσει τις ΗΠΑ και ότι η επίθεση στο Κομπάνι ήταν ένα «παιχνίδι πληροφοριών» κατά της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), που ο Ερντογάν θεωρεί εχθρό του.
Ο μαχητής του ISIS Mohammed Abdelkader, καταθέτει και αυτός, ότι το τουρκικό κράτος αν και είχε τη δυνατότητα να κλείσει τα σύνορα σε όσους ισλαμιστές εξτρεμιστές επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ISIS, δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι τα σύνορα της Jarabulus ήταν εντελώς ανοιχτά. Ισχυρίστηκε ότι το ISIS χωρίς το τουρκικό κράτος και κάποιες άλλες δυνάμεις που το υποστήριζαν δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και να επεκταθεί.
“Φιλανθρωπικές” οργανώσεις
Ο Essam Al-Hana αποκαλούμενος και “Abu Mansour Al-Maghrabi, αξιωματούχος του ISIS και πρεσβευτής στο τουρκικό κράτος, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Ιράκ, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή στη “US- Homeland Security Today” ότι η Τουρκία παρέχει στο ISIS φάρμακα και τρόφιμα. Επίσης, ομολόγησε ότι μεγάλες ποσότητες συριακού πετρελαίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, ενώ τις μικρές ποσότητες τις μοιράστηκε η Άγκυρα με το καθεστώς της Δαμασκού.
Επιπλέον, η Τουρκία χρησιμοποιεί και “φιλανθρωπικές” οργανώσεις για να χρηματοδοτήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές. Στο πλαίσιο αυτό ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα που λειτουργεί υπό την κάλυψη φιλανθρωπικής οργάνωσης, σύμφωνα με το Nordic Monitor, συνεχίζει να συγκεντρώνει χρήματα στην Τουρκία που στέλνονται με τη βοήθεια τουρκικού τραπεζικού συστήματος σε ομάδες τζιχαντιστών που δραστηριοποιούνται σε Συρία, Αφρική και νοτιοανατολική Ασία. Η οργάνωση ονομάζεται, Ahsen Wisdom Culture, Education and Aid Association ή Ahsen-Der), έχει επίκεντρο δράσης επαρχίες κοντά στη τουρκό-συνοριακή μεθόριo, στρατολογεί μαχητές και στέλνει προμήθειες σε ομάδες της Αλ Κάιντα και του ISIS.
Διευθύνεται από έναν Τούρκο, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ονομάζεται Aytaç Polat και πολέμησε στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Όσαμα Μπίν Λάντεν. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία, ένα χρόνο μετά, φυλακίστηκε αλλά πήρε χάρη βάσει του νόμου αμνηστίας που πέρασε το 2002 στο κοινοβούλιο το κόμμα του Ερντογάν. Ο Polat δεν έμεινε άπρακτος, βρήκε μαζί με τους συνεργάτες του, νέο πεδίο μάχης στο Ιράκ και αργότερα επικεντρώθηκε στη Συρία όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. Η κυβέρνηση Ερντογάν στρατολόγησε κάθε είδους φανατικούς ισλαμιστές εξτρεμιστές και τους έστειλε στη Συρία με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Ahsen έχει παρακλάδια σε διάφορες επαρχίες, αν και έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών των τουρκικών αρμόδιων αρχών ότι τα μέλη της έχουν σχέσεις με δίκτυα της Αλ Κάιντα και του ΙSIS. Επιπλέον συνεργάζεται και με το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικής Αρωγής (IHH). Το Nordic Monitor αποκάλυψε φωτογραφίες υπαλλήλων της Ahsen ενώ χρησιμοποιούσαν τις υλικοτεχνικές υποδομές του IHH στην επαρχία Gaziantep, σχετικά με συγκέντρωση χρημάτων.