ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με Χαφτάρ και Σαλέχ παίζει το Κάιρο στη Λιβύη

Με Χαφτάρ και Σαλέχ παίζει το Κάιρο στη Λιβύη, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι εξελίξεις στη Λιβύη παραμένουν μια άμεση προτεραιότητα για την Αίγυπτο που επιδιώκει να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα στην μεταβατική πολιτική περίοδο της γειτονικής χώρας. Το Κάιρο αν και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, συνεχίζει να εμπιστεύεται τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σαλέχ, παραδοσιακούς συμμάχους.

Το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συναντήθηκε στο Κάιρο με τους Χαφτάρ και Σαλέχ, ερμηνεύεται σαν μία κίνηση που δείχνει μια νέα δυναμική στις σχέσεις τους. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει και μια δυσπιστία προς τη λιβυκή προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία, όπως έκανε και η πρώην κυβέρνηση του Αλ Σαράζ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη λιβυκή αρένα υπό το πρίσμα των ειδικών σχέσεων των δύο χωρών και της καθιερωμένης αιγυπτιακής πολιτικής, βάσει της οποίας η πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια της Λιβύης είναι μέρος και της σταθερότητας της Αιγύπτου». Επισημαίνεται, ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, που υποδηλώνει ότι η Αιγύπτος καταγράφει όλες τις κινήσεις στη Λιβύη για να μην βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ο Αλ Σίσι τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής των εθνικών θεσμών της Λιβύης, με στόχο τη διενέργεια των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Επίσης, ζήτησε να περιοριστεί η ξένη παρέμβαση με την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης. Οι Σαλέχ και Χάφταρ επισήμαναν, ότι συμφωνούν με την Αίγυπτο σχετικά με τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου στη Λιβύη, ότι πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές καθώς και να αποχωρήσουν ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι.

Οι δηλώσεις και τριών δείχνουν έμμεσα στην Τουρκία που επιδιώκει να μονιμοποιήσει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη. Η βασική ανησυχία της Αιγύπτου είναι οι στενές σχέσεις του Ντμπεϊμπά με την Τουρκία και η τουρκική στρατιωτική παρουσία σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια στήριξη της Άγκυρας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Επιπλέον, το Κάιρο ανησυχεί μήπως προκύψει από τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, εφόσον γίνουν, μια κυβέρνηση με ισλαμιστικό προσανατολισμό.

Κάιρο και τουρκική επιρροή

Η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει  την επιρροή της  Άγκυρας στην μεταβατική  πολιτική περίοδο και σε υποψήφιους των εκλογών. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Καΐρου με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ενδεικτική της προσπάθειας του, να εμποδίσει τις κινήσεις της Άγκυρας μέσα στη Λιβύη.

Ο ρόλος του Χαφτάρ θεωρείται στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός, καθώς ως διοικητής του Λιβυκού Απελευθερωτικού Στρατού (LNA) σε περίπτωση ενός ξεσπάσματος βίας είναι σίγουρο ότι θα επέμβει. Οι ξένοι ισλαμιστές μαχητές που ελέγχονται από την Τουρκία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Λιβύης. Αν και ο ηγέτης του LNA δεν κατέχει επίσημη πολιτική θέση, παραμένει ένας παράγοντας που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει, κυρίως τις στρατιωτικές εξελίξεις, για αυτό και κάποιες ξένες δυνάμεις έχουν σχέσεις μαζί του, είτε σε επίσημο διπλωματικό επίπεδο, είτε μέσω μυστικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβούλιο Ακίλα Σάλεχ, θεωρείται από την πλευρά του, σημαντικός πολιτικός δρώντας. Έχει διευρύνει τον κύκλο των πολιτικών επαφών του, συνομιλεί με το Λιβυκό Κρατικό Συμβούλιο και με τον Χαλέντ αλ-Μεσρί, έναν ηγέτη που συνδέεται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το Κάιρο θεωρεί ότι οι κινήσεις του Σαλέχ εντάσσονται σε μια πολιτική ρεαλισμού.

Η συνάντηση Χαφτάρ και Σαλεχ με τον Αλ Σίσι έχει και μια σημειολογική σημασία, καθώς  ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης, συνεχίζουν να παραμένουν σημαντικό δίδυμο για την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων. Επισημαίνεται, ότι Χαφτάρ και Σαλέχ, είχαν προβλήματα στις σχέσεις του, με το δεύτερο να έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώτο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι