Με φόντο τις διαδηλώσεις και τον εμπορικό πόλεμο οι εκλογές στο Χόνγκ Κόνγκ

Με φόντο τις διαδηλώσεις και τον εμπορικό πόλεμο οι εκλογές στο Χόνγκ Κόνγκ, Βαγγέλης Σαρακινός

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ για την ανάδειξη περιφερειακών συμβούλων, εν μέσω πολύμηνων διαδηλώσεων και αιματηρών ταραχών που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την πολύπαθη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Πρόκειται για τις πλέον κρίσιμες εκλογές στην πρώην βρετανική αποικία, με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποψηφίων και με εμφανή μια τάση να καταγραφεί και στην κάλπη η αποδοκιμασία προς την φιλοκινεζική ηγεσία.

Περίπου 4,1 από τα 7,5 εκατομμύρια πολίτες της ημιαυτόνομης περιοχής έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής και δεν είναι άσχετος με το κίνημα αμφισβήτησης που είναι σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες. Πρωτοφανής είναι και ο αριθμός των 1.104 υποψηφίων για τις 452 έδρες των περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα των τοπικών δαπανών και αποφασίζουν για μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών, ανάμεσά τους θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών και δημόσιας περίθαλψης. Πέντε μάλιστα περιφερειακοί σύμβουλοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για ισάριθμες έδρες στο Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το ιδιαίτερο σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες έχει ξεπεραστεί ήδη κάθε προηγούμενο συμμετοχής, είναι ότι κάποιες από τις έδρες, στις οποίες,  παλαιότερα, δεν χωρούσε αμφιβολία ότι θα επικρατήσουν υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι στο Πεκίνο, διεκδικούνται από νεαρούς ακτιβιστές που αναδείχθηκαν μέσα από το κίνημα διαμαρτυρίας. Οι περισσότερες από αυτές τις υποψηφιότητες έγιναν, ωστόσο, δεκτές από τις αρχές και την διορισμένη από το Πεκίνο ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.

Η περίπτωση Τζόσουα Γουόνγκ

Κραυγαλέα είναι, πάντως, η απόρριψη της υποψηφιότητας του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών, το 2014, είχε αναδειχθεί σε ηγετική μορφή των ειρηνικών διαδηλώσεων που είχαν γίνει τότε, με αίτημα την καθολική ψηφοφορία, και παρέλυσαν για 79 ημέρες το Χονγκ Κονγκ. Η απόρριψη της υποψηφιότητας του Γουόνγκ αποδόθηκε στους δεσμούς του με πολιτική ομάδα που προωθεί την ανεξαρτησία της πρώην βρετανικής αποικίας, κάτι για το οποίο το Πεκίνο δεν θέλει να ακούσει λέξη. Η υπόθεση του νεαρού ακτιβιστή πυροδότησε όμως έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων στο εσωτερικό, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις.

Μετά από έξι μήνες διαδηλώσεων και συγκρούσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, το Χονγκ Κονγκ ζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια σχετική ηρεμία. Η πολιορκία της Πολυτεχνικής Σχολής δείχνει να τελειώνει, καθώς αρκετοί από τους φοιτητές που την είχαν καταλάβει άρχισαν να παραδίδονται στις αρχές και ακόμη περισσότεροι διέφυγαν από τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Ο φόβος για νέα επεισόδια παραμένει, ωστόσο, και η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να μην προκαλέσουν προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών και ανακοίνωσε περιπολίες κοντά στα εκλογικά τμήματα.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο Χονγκ Κονγκ να εκδίδει πολίτες του στην ηπειρωτική Κίνα. Το νομοσχέδιο αυτό αποσύρθηκε, αν και διστακτικά, από την πρωθυπουργό Κάρι Λαμ, οι διαδηλώσεις όμως δεν σταμάτησαν και εξελίχθηκαν σε μια γενική κινητοποίηση με αίτημα την πλήρη δημοκρατία.

Δοκιμασία και για την συμφωνία 

Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου εξαμήνου αποτελούν την σοβαρότερη πολιτική κρίση που γνωρίζει το Χονγκ Κόνγκ από το 1997 που πέρασε στην κυριότητα του Πεκίνου, αλλά, παραλλήλως, και την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από το 2012 που ανέλαβε την  εξουσία.

Η ηγεσία του Πεκίνου έχει κατηγορήσει πολλές φορές την Δύση, και ειδικά το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, ότι εμπλέκονται στην κρίση, ενώ ο Σι προειδοποίησε πρόσφατα τους διαδηλωτές ότι οι κινητοποιήσεις τους απειλούν το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα». Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να μετατραπεί σε «μία χώρα, ένα σύστημα» και σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα κινδύνευε να χαθεί είναι η ημιαυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός. Αν και οι Κινέζοι στρατιώτες βγήκαν με σορτς στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να μαζέψουν τα αποκαΐδια από τα καμένα οδοφράγματα, όλοι κατάλαβαν ότι μπορούν να “καθαρίσουν” και διαφορετικά. Το είπε άλλωστε και ο Τραμπ, τονίζοντας σε συνέντευξή του, πως αν δεν ήταν ο ίδιος «το Χονγκ Κονγκ θα είχε εξαλειφθεί σε 14 λεπτά». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το ένα εκατομμύριο Κινέζων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην περιοχή δεν επενέβη γιατί το ζήτησε ο ίδιος από τον Σι Τζινπίνγκ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν την ώρα που η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δηλώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια εμπορική συμφωνία και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο δύο νόμων για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Δύο νόμων που έχουν εξοργίσει το Πεκίνο και όλοι περιμένουν να υπογράψει και ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ, ωστόσο, προτίμησε για την ώρα να στηρίξει και τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και τον Κινέζο πρόεδρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx