Με γκρίνια για την Ιντλίμπ υποδέχθηκε τον Ερντογάν ο Πούτιν
23/01/2019Τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, εκεί όπου από κοινού με την Άγκυρα έχει δημιουργήσει μία αποστρατικοποιημένη ζώνη, εξέφρασε η Μόσχα λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ερντογάν στην Ρωσία. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επιζητά πλέον να γίνει η συνέχεια των Αμερικανών στην Συρία, μετά την αποχώρησή τους, διαμηνύει ότι η ανάπτυξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την Μανμπίτζ και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την ασφάλειά της, πήγε στην Μόσχα για να συζητήσει με τον Πούτιν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αποχώρηση των Αμερικανών. Στόχος του βέβαια είναι να καλύψει η Άγκυρα αυτό το κενό, κάτι που θα έκανε ευκολότερο το σχέδιο του για την δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης», σε όλο το μήκος των συνόρων με την Συρία.
Πρόκειται για μια ιδέα την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησε με τον Τραμπ και έκτοτε διαμηνύει ότι, αν δημιουργηθεί αυτή η ουδέτερη ζώνη, τον έλεγχο θα τον έχει η Άγκυρα. Το Κρεμλίνο πάντως προσανατολίζεται σε μία τριμερή συνάντηση κορυφής για την Συρία στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Αστάνας, με την συμμετοχή δηλαδή και του Ιράν, και στηρίζει την προσέγγιση των Κούρδων με την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Ο ίδιος ο Λαβρόφ είναι κάθετος, καθώς επιμένει ότι «το βέλτιστο και το μόνο δίκαιο» είναι το βόρειο τμήμα της Συρίας να ξαναπεράσει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Μια θέση η οποία απορρίπτει την ιδέα της «ζώνης ασφαλείας» στην οποία έχει επενδύσει ο Ερντογάν και την επιδιώκει με κάθε τρόπο.
Κάτι δεν πάει καλά εκεί
Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι ενδείξεις ήταν ότι, στις συνομιλίες του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν θα επικέντρωνε στην Μανμπίτζ και στην εκδίωξη των Κούρδων της YPG από την περιοχή. Η εκπρόσωπος του Λαβρόφ όμως άνοιξε το θέμα της Ιντλίμπ, επισημαίνοντας ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των τρομοκρατών στην επαρχία αυτή αποτελούν σοβαρή απειλή για την ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.
Η Ζαχάροβα τόνισε με έμφαση ότι η κατάσταση στην αποστρατικοποιημένη ζώνη επιδεινώνεται και ότι η περιοχή «έχει περιέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», μια μετεξέλιξη της ” Αλ Νόσρα”, η οποία ήταν ο βραχίοντας της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Η ίδια τόνισε ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έγιναν 30 παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ από τις 17 Σεπτεμβρίου που δημιουργήθηκε η αποστρατικοποιημένη ζώνη έχουν καταγραφεί συνολικά 1000 περιστατικά παραβιάσεων.
Τα όσα είπε η Ζαχάροβα δεν ήταν και η καλύτερη υποδοχή για τον Ερντογάν στην Μόσχα. Ο Πούτιν έχει αφήσει στην Άγκυρα το έργο του διαχωρισμού των τρομοκρατών από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που βρίσκονται επίσης στην Ιντλίμπ, έχει κάνει όμως και στο παρελθόν παράπονα για τα αποτελέσματα της. Πάντα ωστόσο έκλεινε την κριτική, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει πολλά για να διορθώσει την κατάσταση.
Αυτό είπε και σήμερα στις κοινές δηλώσεις με τον Ερντογάν, τονίζοντας πρώτα ότι «δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί», δηλαδή στην Ιντλίμπ, για να προσθέσει στην συνέχεια ότι απαιτείται «περαιτέρω δράση από την Άγκυρα και τη Μόσχα». Ανέφερε μάλιστα ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών έχουν ήδη συζητήσει για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης στην περιοχή, η οποία θα γίνει τώρα. Δεν είπε βέβαια τι θα περιλαμβάνει αυτή η κοινή δράση.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε και την σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν να γίνει σύντομα στην Μόσχα μία τριμερής συνάντηση για την Συρία. Αναφερόμενος τέλος στην αποχώρηση των Αμερικανών από το βοορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είπε ότι, αν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Χαρακτήρισε μάλιστα, για άλλη μία φορά, παράνομη την παρουσία των Αμερικανών στην Συρία.
Θα είναι η ζώνη ασφαλείας αντιστάθμισμα;
Ο Ερντογάν εστίασε περισσότερο στην αποχώρηση των Αμερικανών και κυρίως στην αναγκαιότητα να μην υπάρξει «κενό εξουσίας», το οποίο θα επέτρεπε, όπως είπε, στους τρομοκράτες να κυκλοφορούν ελεύθερα. «Πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πάρουν τον έλεγχο παράνομα στοιχεία στη Συρία» είπε, αναφερόμενος μάλλον στους Κούρδους μαχητές της YPG παρά στο Ισλαμικό Κράτος.
Είπε ακόμη ότι Άγκυρα και Μόσχα δεν διαφωνούν στο θέμα της «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, αν και ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν. Δεν έθιξε επίσης τις επικρίσεις της Μόσχας για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, ούτε τα όσα είπε ο Πούτιν για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί εκεί, τώρα.
Η Ιντλίμπ είναι όμως η μοναδική επαρχία της Συρίας, στην οποία ο σύμμαχος της Μόσχας Άσαντ δεν ελέγχει σχεδόν τίποτα και έτσι είναι εκ των πραγμάτων η περιοχή που θα κρίνει μελλοντικά το σχέδιο του για την ενοποίηση της συριακής επικράτειας. Το πώς θα γίνει αυτό, αν γίνει, παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Η Ιντλίμπ ωστόσο εξακολουθεί να είναι το κλειδί της λύσης και πιθανότατα το πεδίο των εξελίξεων.