Με μικρό καλάθι η Μέι στις Βρυξέλλες

Με μικρό καλάθι η Μέι στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον για το Brexit, μετά την επιβίωση της Τερέζας Μέι από την πρόταση μομφής εναντίον της από βουλευτές του κόμματός της. Λαβωμένη, αλλά ακόμη πρωθυπουργός η Μέι θα έχει διμερείς επαφές πριν την Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν  ότι είναι πρόθυμοι για τελικές διευκρινίσεις, αλλά όχι για επαναδιαπραγμάτευση.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντηθεί πριιν την Σύνοδο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Λίο Βάραντκαρ. Με τον δεύτερο ήταν να συναντηθεί την Τετάρτη στο Δουβλίνο, αλλά λόγω των εξελίξεων ανέβαλε την συνάντηση.

Οι Βρυξέλλες προτίθενται πάντως να δώσουν  πρόσθετες διευκρινίσεις για το καθεστών των ιρλανδικών συνόρων και κυρίως για το «δίχτυ ασφαλείας», το επονομαζόμενο backstop. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι οι διευκρινίσεις αυτές θα είναι «τελικές» και ότι δεν συνιστούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Πρόκειται για τη γνωστή ευρωπαϊκή θέση, την οποία διατύπωσαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης στην Βρετανία, υψηλότατοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Το είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και η Μερκελ στην συνάντησή της με την Μέι, στο ταξίδι αστραπή που έκανε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Βερολίνο.

Την ίδια άποψη επανέλαβε σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ είναι ανοικτή στο να τεθεί χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία δήλωσε ξεκάθαρα «όχι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι χρειάζεται να υπάρχουν «σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Good Luck, Darling

Έχοντας χαρακτηρίσει, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, τον θρίαμβό της στην ψηφοφορία για την καθαίρεσή της ως ανανέωση της αποστολής της, η Μέι μεταβαίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να πετύχει νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop).

Την ίδια ώρα η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να εξετάσει αυτό το αίτημα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Μέι να περάσει την συμφωνία από το διαιρεμένο βρετανικό Κοινοβούλιο. Σχετική αναφορά υπάρχει μάλιστα  και στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα έγγραφο έξι σημείων στο οποίο ωστόσο αναφέρεται ρητά ότι οι οποιεσδήποτε πρόσθετες διαβεβαιώσεις προς το Λονδίνο δεν θα «αλλάζουν ούτε θα αντιβαίνουν» στην συμφωνία.  Τα 27 κράτη μέλη πάντως, δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για μεγάλο μέρος του κειμένου. Παραλλήλως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ειδικά η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει  διαβεβαιώσεις μπορεί και να αλλάξει στην διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της αντίθεσης της Ιρλανδίας, αλλά και άλλων κρατών μελών.

Κρατούν μικρό καλάθι

Οι Βρετανοί πάντως δεν περιμένουν και πολλά από την Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία, όπως είπε ο Γιούνκερ, το  Brexit είναι «προσκεκλημένος έκπληξη». Αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου.

Ο  «Guardian» προεξοφλεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να κάνουν ουσιαστικές υποχωρήσεις, επικαλούμενος το έγραφο των έξι σημείων, ενώ ο «Economist» επικεντρώνει στην επόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, δίνοντας ακόμη λιγότερες πιθανότητες να περάσει η συμφωνία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Μέι έχει υπερβεί πολλές «κόκκινες γραμμές» και εκτιμά ότι οι μέρες της στην «κορυφή» είναι μετρημένες.

Για ηγέτη ζόμπι κάνουν λόγο οι «Financial Times», κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι θα επιχειρήσει να «πουλήσει» την ίδια συμφωνία. Εκτιμά επίσης ότι θα βρεί την ίδια αντίσταση και ότι μόνο μια σημαντική υποχώρηση των Βρυξελλών θα μπορούσε να την βγάλει από το αδιέξοδο.

Οι «Times» σημειώνουν ότι η Μέι κέρδισε λίγο χρόνο, δεν αποκλείουν όμως να απομακρυνθεί σύντομα από την πρωθυπουργία, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόκληση παραμένει η ίδια: πώς θα εξασφαλίσει εκείνη τη συμφωνία που θα κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών;». σημειώνουν επίσης ότι ακόμη και αν πετύχει κάποιες δεσμεύσεις των Βρυξελλών, δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει την στήριξη του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) ή των «σκληροπυρηνικών επικριτών της».

Η Daily Mail πάντως της εύχεται καλή τύχη, γράφοντας στον κεντρικό τίτλο που συνοδεύει την φωτογραφία αναχώρησης της πρωθυπουργού για της Βρυξέλλες «Good Luck, Darling»!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι