Με νέες προκλήσεις ξορκίζει το κακό ο Ερντογάν – Λίρα, σεισμός και πανδημία το τρίπτυχο της αποτυχίας του
01/11/2020Στη μικρή εικόνα επιστρέφει ο Ερντογάν, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του κατά της Γαλλίας και του Μακρόν, οι οποίες, αν και βρήκαν υποστηρικτές σε μοναρχίες της Ασίας, τον απομάκρυναν ακόμα περισσότερο από τις Δημοκρατίες του Δυτικού Κόσμου. Ποντάροντας, ωστόσο, στην διαρκή αναβλητικότητα της ΕΕ σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων, άνοιξε έναν νέο κύκλο προκλήσεων κατά της Ελλάδας, επιδιώκοντας τον αντιπερισπασμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.
Την ώρα που η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί, ο κορωνοϊός θερίζει και ο σεισμός στη Σμύρνη δείχνει για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία δεν διδάσκεται από τα παθήματα σε ό,τι αφορά την αντισεισμική θωράκιση, ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει και πάλι τα βλέμματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με μια νέα παράνομη Navtex, η οποία έχει ισχύ έως τις 14 Νοεμβρίου και αφορά έρευνες του Ορούτς Ρέις σε θαλάσσια περιοχή μόλις 16 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, η Άγκυρα …δεσμεύει και περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτή η νέα προκλητική κίνηση προκάλεσε νέα αντίδραση της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει πως επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία «συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η νέα πρόκληση της Τουρκίας αντιβαίνει και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Άγκυρα να τερματίζει τις μονομερείς ενέργειες.
Τραγικά ίδιος ο Ερντογάν
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex. Παραλλήλως, ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εξέδωσε αντι-Navtex.
Η νέα τουρκική πρόσκληση εκδηλώνεται την ώρα που, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη Σμύρνη, έγιναν κινήσεις, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για μια ανθρωπιστική προσέγγιση των δύο πλευρών. Οι κινήσεις αυτές ανέσυραν μάλιστα και μνήμες από την περίφημη “διπλωματία των σεισμών”, η οποία, πριν από είκοσι χρόνια, είχε φέρει περισσότερο κοντά από ποτέ τους δύο λαούς και είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη σχέσεων πραγματικής ελληνοτουρκικής φιλίας.
Το 2020, ωστόσο, δεν είναι 1999, κάτι που ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί από την πρώτη αντίδρασή του και το επιβεβαιώνει σήμερα. Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε, άλλωστε, αλώβητος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο ανέβαλε και πάλι για τον Δεκέμβριο την επιβολή των όποιων κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτή τη φορά μάλιστα, στο τραπέζι δεν ήταν μόνον οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η ευθεία προσβολή του Ερντογάν στις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όπως αυτές εκφράστηκαν στη διαμάχη του με τον Μακρόν.
Η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων αποθρασύνει μήνες τώρα την Τουρκία, ειδικά όταν ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως η Μέρκελ θέλει με κάθε τρόπο να τον κρατήσει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Γεγονός που σημαίνει βέβαια “όχι κυρώσεις”. Γνωρίζει επίσης, πολύ καλά, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έπαιρναν καμία τέτοια απόφαση, αφού, όπως όλος ο πλανήτης άλλωστε, αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Λίρα, σεισμός και πανδημία
Μέσα σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, ο Ερντογάν, επιστρέφει στην πολιτική της έντασης με την Ελλάδα, επιδιώκοντας να “κρύψει” τα τεράστια κενά της χώρας του στην αντισεισμική προστασία, τα οποία έφερε και πάλι στο προσκήνιο ο σεισμός στη Σμύρνη. Κενά, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν, αν ο ίδιος είχε επιλέξει να θωρακίσει τη χώρα του με υποδομές, αντί να χτίζει παλάτια και να επιδίδεται σε τεράστιους εξοπλισμούς και στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδείξει τις αυτοκρατορικές προθέσεις του.
Ο Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει όμως μόνο την τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός στη Σμύρνη. Μια τραγωδία, η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης, αν ο σεισμός δεν χτυπούσε τα παράλια, που αποτελούν το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, αλλά την Ανατολία, όπου η πολεοδομία και η οικοδομική πολιτική βρίσκονται όντως σε “οθωμανικό” στάδιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος και με την έξαρση της πανδημίας, η οποία έρχευαι να επιβεβαιώσει την αποτυχία του ίδιου και της κυβέρνησής του στην αντιμετώπισή της. Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν έχουν προσβληθεί, υπουργοί κρύβουν για ημέρες ότι έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ η χώρα “τρέχει”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββάτου με 2.213 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ημερησίως, και 75 θανάτους.
Το μεγαλύτερο μέτωπο, ωστόσο, που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν είναι η οικονομία. Η λίρα έχει πέσει στο κατώτερο σημείο σε επίπεδο εικοσαετίας, με την ισοτιμία της σε σχέση με το δολάριο να έχει σπάσει το φράγμα του οκτώ προς ένα. Οι διεθνείς αγορές γυρίζουν συνεχώς την πλάτη, όμως ο Ερντογάν εξακολουθεί εμμονικά να στηρίζει τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του για τα επιτόκια και τον υπουργό Οικονομικών γαμπρό του.