Με όχημα την Αγία Σοφία ο Ερντογάν διεισδύει στο Ισλάμ της Αφρικής

Με όχημα την Αγία Σοφία ο Ερντογάν διεισδύει στο Ισλάμ της Αφρικής, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αφρική που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα, καθώς και τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ισλαμικές χώρες χρησιμοποιούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ώστε να απεικονίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν σαν ηγέτη του ισλαμικού κόσμου. Διοργανώνουν εκδηλώσεις για την προώθηση αυτής της εικόνας του Ερντογάν, καθώς και της τουρκικής πολιτικής ατζέντας.

Η εφημερίδα Yeni Şafak, που εκφράζει το καθεστώς, ανήκει στον όμιλο Albayrak, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και έχει πραγματοποιήσει πολλές επενδύσεις στην Αφρική. Ο όμιλος κατασκευάζει μονάδες στέγασης που χρηματοδοτούνται από τουρκικές υπηρεσίες στη Σομαλία από το 2011. Επιπλέον, ανέλαβε την κατασκευή του λιμανιού στο Μογκαντίσου το 2014. Το 2018 ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Γουινέας ότι ο όμιλος Albayrak θα λειτουργούσε το συμβατικό τμήμα του αυτόνομου λιμένα Conakry (PAC), το οποίο διαχειρίζεται φορτία χωρίς εμπορευματοκιβώτια για μια περίοδο 25 ετών.

Η Yeni Şafak μετέδωσε ένα βίντεο μιας τελετής που διοργάνωσε μια τουρκική ΜΚΟ στο Τόγκο της Αφρικής. Οι ντόπιοι απεικονίζονται να θυσιάζουν ζώα προς τιμήν της απόφασης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να τον επαινούν σαν «ηγέτη της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου».

Ένας ντόπιος λέει το “ποίημά” του μπροστά στην κάμερα: «Δόξα τον Αλλάχ που μας δώσατε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο μας άφησε ως κληρονομιά ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Κατακτητής. Αμήν. Θυσιάζουμε αυτά τα ζώα γι’ αυτό. Αμήν. Ο Θεός ας ευλογεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου. Αμήν. Είθε ο Θεός να του δώσει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αμήν. Αυτός μας ευχαρίστησε πάρα πολύ και προσευχόμαστε να τον κάνει και ο Θεός ευτυχισμένος. Αμήν».

Η επικείμενη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή στις 24 Ιουλίου, επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μουσουλμάνων από κάθε γωνιά του κόσμου. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, τουρκικές πρεσβείες και οργανώσεις προετοιμάζονται να προβάλουν ζωντανά την προσευχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αξιοποιεί τη θρησκεία και τις πολιτικές ευαισθησίες στην Αφρική για να προωθήσει το ισλαμικό του μήνυμα και να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στην “Μαύρη Ήπειρο”. Ο Ερντογάν δεν παραλείπει να προτρέπει Αφρικανούς ηγέτες, με τους οποίους διατηρεί καλές σχέσεις, να υποστηρίξουν αυτές τις ΜΚΟ, όπως επίσης και τις τουρκικές εταιρείες.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι